Skip to main content

Apa yang perlu di baca semasa menunggu untuk masuk ke labour room.

assalamualaikum.. hye peeps.

nak baca surah panjang-panjang masa tengah dok tahan contraction macam tak fokuskan...xpun mesti baca kalut-kalut entah ke mana...

nak baca al fatihah pun kadang sampai tersasul-sasul...sebab sakit contraction tue masyallah...sakit tak tau nak habaq macamana..

macam aku,xsampai sejam laluan dah bukak 8cm,kak sebelah aku tue,dari pukul2 sampai ke pukul5pagi still bukak 3cm..dia siap muntah lagi.

masa aku tengah tahan contraction tue,aku cuma ulang baca ya fattah,ya rahman,ya rohim...aku ulang dari start sakit sampai la masuk labourroom.


maksud ya fattah = yang maha pembuka

maksud ya rahman = maha pemurah

maksud ya rahim = maha penyayang


baca sambil sebut dan ingat maksud dia..

insyallah allah permudah.selalu minta maaf dengan suami.itu penting.


selamat bersalin pada yang dah sampai waktunya.

tata

Comments

YanaHime said…
akak sempat baca doa nabi yunus...bidan yg tolong ms deliver pun baca sama, dlm akak duk lalok kena pelali tambah dgn sakit contraction...
Anonymous said…
Salam.saya pon masa tgh contraction,tgh tggu jalan buka,duk ulang2 ya fattah..rasanya beratus2 kli..smpai la 5cm buka,tak sakit lnsung pon.bla da dpecahkn air ketuban oleh doktor baru start sakit.saya tak mnum air selusuh pon..sy cuma keep on recite YA FATTAH.ternyata sgt hebat penangan nama Allah ni...subhanallah..
Anonymous said…
Salam.saya pon masa tgh contraction,tgh tggu jalan buka,duk ulang2 ya fattah..rasanya beratus2 kli..smpai la 5cm buka,tak sakit lnsung pon.bla da dpecahkn air ketuban oleh doktor baru start sakit.saya tak mnum air selusuh pon..sy cuma keep on recite YA FATTAH.ternyata sgt hebat penangan nama Allah ni...subhanallah..

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..