Skip to main content

Peranan suami semasa isteri dalam pantang.

Bila dalam pantang,mental kena kuat.kalau tak kuat boleh jadi gila meroyan.bila dah jadi gila meroyan peratus suami nak blah tu tinggi.huhuhu

So untuk elak dari jadi gila meroyan,suami memainkan peranan penting.bagi support pada isteri 100%.

Ingat senang ka nak bersalin..nak melalui moment-moment masa berpantang.nak kena jaga jahitan dekat miss V lagi..malam-malam nak bangun tukar pampers baby lagi..nak susukan baby tiap 2jam..kena tahan sembelit lagi..Sangat mencabar bila dah jadi ibu nie.

Kalau tanya aku,aku buat masa sekarang memang serik nak pregnant dan bersalin lagi.insyallah lepas pantang aku terus nak p pasang implan dekat lengan.

suami-suami yang bijak pandai sekelian..hahaha..jangan rasa bila dah p hantaq isteri balik kampung untuk pantang,tanggungjawan hg dah settle..

Jangan buat-buat sibuk kerja sampai nak call isteri sehari 5kali pun xboleh.

Tahukah anda para suami bahawa isteri anda sangat memerlukan sokongan anda.

Suami adalah kekuatan isteri.

Kalau boleh,jangan la call or msg hanya nak tanya pasal baby saja..terkilan hati isteri.

Call dan msg tanya la pasal kesihatan isteri juga.tanya macamana jahitan dekat miss V tue..ok ka dak..bagi kata-kata semangat..

Contoh : "I xberenti doa untk u syg..hope jahitan u ok..u kena selalu keringkan bahagian tu ok.jgn lupa mint nurse check..kalau sakit ka,or ada xkena jgn lupa bgtau I.."

Ha contoh la..

Bahagian jahitan tue paling susah nak jaga sebenarnya,isteri xboleh nak lasak-lasak..tapi terpaksa lasak juga..yala..nak kena bangun tukar pampers baby..nak kena duduk susu baby..tempat jahitan tu sangat sensitif..mudah nak tertetas..

Bila tertetas,nak kena p jahit balik..sakit wooooohh!

So suami..ringan-ringan mulut tanya psal jahitan tu..nak tolong tengok untuk isteri xboleh sebab jauhkan..

Jangan lupa,tiap kali call buat la lawak-lawak bodoh sikit bagi isteri gelak..jangan la call buat serius..jangan call seminit.

Call sembang lama-lama sikit.bagi isteri rasa seronok.sebab dalam pantang ni serius akan rasa macam fakap sikit.

Dah la nak berak sembelit..nak kena jaga jahitan tue..tidoq xcukup...kalau suami call seminit,cakap serius-serius..pastu just call sebab nak tanya psal baby ja..kesian isteri.mesti rasa tersisih. Ye dak?

Last but not least,suami selalu -selalu la..kalau boleh hari-hari msg cakap rindu isteri..sayang isteri..xsabar nak tunggu isteri balik rumah...ayat-ayat tu boleh buat hati isteri berbunga-bunga..isteri akan rasa dihargai..rasa berbaloi kesusahan yang dia rasa untuk lahirkan zuriat berbaloi.

Bukan kena duit pun nak buat isteri rasa diperlukan.

Selamat berpantang pada yang berpantang macam aku di kampung. :)

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

~ NANA ~ said…
harap2 la suami dpt cuti lama time nana dlm pantang nanti :(

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..