Skip to main content

pemakanan semasa berpantang.

aku pantang nak kata kawkaw tu xkawkaw sangat.

Makan aku pantang juga.ais memang langsung xsentuh.aku banyak minum air masak.sehari 3liter lebih aku minum.

Tapi bila mai sorang makcik nie,dia kata orang dalam pantang xboleh minum air banyak-banyak.nanti bentan.

Wtfish..kalau aku xminum banyak,macamana susu nak nak banyak..macamana nak rasa ada tenaga kalau air dalam badan xckup.

Pastu dia cakap,kalau makan nasi xboleh tambah..kena makan sepinggan ja.
Masa dia cakap,aku gelak jala.hahahaha.

Aku xboleh sangat dengar petua karut-karut.kadang xlogik.

Ada yang suruh aku ikat paku dekat rambut.hewhewhew..

Masa dalam pantang xpayah la dok rasa nak diet.makan nasi ciput-ciput sebab takut gemuk.

Bagi aku,makan ja makanan yang berkhasiat.ikan,ayam daging..sawi,carrot putih,pegaga..

Time dalam pantang ni la kena pulun bagi baby susu badan kawkaw..bagi baby jadi kuat..antibodi,usus dia kuat..ni x,kalut nak diet..makan nasi sikit..lauk sikit..

Kesian baby..

Aku masa makan,memang doa banyak-banyak.semoga nasi,lauk yang aku makan jadi susu yang lazat berkhasiat untuk adelia.

^__^

Xdapat nak gambarkan macamana perasaan bila tengok susu banyak..tengok adelia kenyang.

Ayam daging xsalah pun makan time pantang,atas badan masing-masing kan.

Aku makan sup ayam,daun pegaga,carrot putih,air milo,air masak untuk bagi susu banyak..tambah dengan set shaklee tu,memang alhamdulillah,susu banyak.


Selamat berpantang pada yang tengah pantang. ^__^

Comments

Lyena Vee said…
orang2 dulu2 sibuk nak slim cepat. tu yg makan pon spinggan ja. generasi kita skang ni, pentingkan health baby. maka, memang kena ikut logik la. slamat berpantang piya :)
YanaHime said…
chubbynyer adelia...nampak cam puas jer minum susu...
bila dlm pantang ni memang macam tu laa yg kena hadap...apa yg piya bt tu betul bg akak sebab bl kita BF kena ada air yg banyak dlm badan & kena makan makanan yg berkhasiat jd susu yg kt bg kat baby taklaa kosong semata2 susu jer...
noridaramli said…
Ida pn camtu Ada org ckp jgn mnum air byk Sgt nt bentan to Ida xikt pn...nt by mcm MN....airkurang mcm MN bdan nk Ada susu kan

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..