Skip to main content

Nur Adelia dah berusia 15hari.

Sekejap ja dah masuk 15hari.tapi kuning adelia still ada.

Nurse cakap,prolong jaundics..isnin ni aku kena jumpa pakar kanak-kanak untuk checkup adelia.

Adelia kencing berak semua ok,aktif..semalam last ambik darah dekat kk,bacaan turun jadi 198..

Masa hari ke13 naik skit..masa hari ke12 trun banyak..turun naik kuning adelia.

Tapi dr cakap,kalau baby dah masuk 15hari,jaundis dah xboleh attack otak baby..

Tapi bila dah jadi mak ni..risau tu tetap ada.

Doa memang tak putus.adelia pulak kuat sungguh. ^__^

Aku setiap 2jam memang akan makesure adelia hisap susu.adelia pulak,suka sungguh hisap main-main..

Kadang tue 5 6kali dia dok gentel,lali..last baru hisap betul-betul sampai lena nganga..hehehe

Xsabar nk tunggu adelia cukup sebulan ++..xsabar nak tunggu adelia baik sepenuhnya dari jaundis.

Pada ibu-ibu yang tengah pregnant,banyakkan makan sayur bendi.

P/s: nanti aku share pasal bf pulak.


Tata.

Comments

Anonymous said…
petua org tua tua, beli sengkuang cina, perah amek air dia, bg baby minum sikit sikit. boleh kurang kuning depa kata.
shuhadah Zainol said…
comelnya adelia....
Suria said…
comey nya nur adelia..
ish geram!
adelia cpt sembuh nah.. ;)
alyna ali said…
comelnya...ikot muka sape ni?
Hana Soffelia said…
Comelnya Adelia. Hope everything was fine.
Mrs Azhar said…
insyaAllah adelia comel ni akan sembuh dr jaundis.. yg penting ibu dia kuat semangat, rajin bf adelia.. =)
fana said…
comelnyer adelia
YanaHime said…
alhamdulillah, tgk adelia steady jer dia...biasalaa klu mommy risau, naluri ibu kan? kalau pusat dia tanggal nnt lg cepat kuning dia hilang....adelia, cepat2 sembuh so boleh main2 dgn mommy daddy, ok! :)
Haslinda said…
Comei adelia mcm mak dia tgk.cer try.mandi ayaq daun kucai tgk lagu mana.sb dulu 2 2 anak saya kunin lama jgk.bg mandi tiap pg..pastu cium baby rasa mcm cium bihun goreng :-P

Apa2 pun adelia kuat..mak dia lg kuat smgt
lynnlola said…
hai kak safiyyah. sy belom lg jd ibu. tp suke bace ur story. pasal kate kene susukan baby setiap 2 jam tu, klau tak silap lynn penah bace/denga time lecture, bagi baby minum susu waktu die nanges je. if die tidur within 2 jam ke ape, tak perlu kejotkan die semate2 nk bagi die susu :)

lame tak singgah sini. congratz on ur newborn ^__^

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di