Skip to main content

Macamana aku berpantang dan cerita sepanjang adelia jenguk dunia.

Aku pantang dah nak masuk 19hari,7hari pertama husband jaga.

Start 24.2-1.3 husband jaga.makan minum,mandi,berurut semua husband yang handle.aku serah badan ja.

Baby sama-sama jaga.gilir-gilir tukar dan cuci adelia,cuma part mandi memang aku bangun mandikan adelia sendiri,aku belajar dari youtube.

Mak mentua aku stay sehari lepas tu balik kampung semula.

Hari ke-3,adelia masuk NICU..aku macam orang saiko dah.husband la yang pujuk-pujuk..bagi semangat time pump susu untuk adelia.

Pagi-pagi semangat bangun kejut aku,jeqang air nak bagi aku mandi..sebab pukul7.30 nak terpacak dah depan NICU nak susukan adelia.

Aku mandi,husband pilih baju apa nak pakai,pakai stoking,pakai kain batik,siap untuk ke hospital.

Ada sekali tu,terlepas nak susukan adelia pukul8 sebab parking penuh,sampai tahap kena turun kereta rayu dekat guard yang jaga parking tue.

Maybe sebab kesian tengok muka husband,dia bagi kami parking juga.sampai sekarang aku ingat muka guard tue.tq adik.

Aku pantang hari ke4 dah jalan naik merata,time tu memang xpikiaq apa,nak adelia sehat ja.

Jaundis sangat bahaya untuk baby yang umur bawah 14hari.sapa yang ambik lewa memang bodo. -pesanan penaja.

3hari ulang alik ke hospital,masa adelia discaj pun xsedap hati juga sebab bacaan still tinggi.

Duduk rumah pantang macam biasa,tapi dah rasa kuat dah time hari ke4 tue.husband still layan aku macam puteri.hehe..

Hari-hari kena repeat ambik darah adelia dekat kk salak.buat masa sekarang,xpernah lagi la kena tunggu lama time dekat kk salak.terima kasih banyak-banyak pada nurse dan doktor kk salak.

Bila dah seminggu dekat sepang,3.3 aku otw balik sungai petani untuk masuk wad sebab kuning adelia tinggi balik.

Gerak dari sepang,pukul3,sampai sungai petani pukul10,terus ke hospital dan malam tu juga admit.

Duduk di wad,dua hari..dua hari husband tunggu..

Keluar wad,aku balik rumah mak untuk berpantang.

Tapi adelia aku still bagi mandi sendiri sebab mak aku xpandai nak mandikan baby..

Dua hari dekat rumah mak,aku balik rumah ayah pulak.

Mak tiri aku jaga aku sekarang nie.aku cuma relax ja,mandikan adelia semua mak tiri aku yang buat.Makan minum aku pun mak tiri aku yang sediakan.

Aku pantang,badan still cergas.aku rasa macam aku pantang xsungguh-sungguh.teringin nak pantang sungguh-sungguh,tapi aku xleh nak kechup la dengan mood pantang ni..

Ubat jamu aku belum sentuh pun,cuma tungku tu aku buat juga.pakai stoking pun dah on off dah.

Jahitan dah xsakit..tapi takut juga sebab macam ada rasa gatal-gatal.tapi sat ja rasa gatal tue..

Aku xsabar nak balik sepang.. :(

Xsabar nak cepat-cepat habis pantang.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

ZYASH said…
Mak saya pesan kene pantang betul2... memang tak nampak luar..tapi dalam lum tentu elok..pastu mak saya kata jgn tinggal pantang...hehehe..mak saya bace blog kegemaran ne gak...huhuhu
('',)pzAEdy~ said…
sis sgt strong! patotla adelia pun strong. org ckp kalo nk berpantang, pantang dr segi makan jek. itu yg pnting. agreed wif u, jaundis mmg sgt bhaya utk baby, like my frens, mgkin dia x tau tang jaundis nih, baby dia "sakit"til now. ksian baby... nauzubillah....
alyna ali said…
mmg seriau bila ingat blk pasal jaundis. tp 60% setiap newborn mmg kena jaundis sbb sel darah merah diorang nak pecah.

pasal berpantang ni, jamu rasanyanya mmg bkn priority. lg elok amek supplement lps bsalin, tambah zat & darah yg dh byk ilang.

mknla ikan haruan,vitamin A berganda2 pastu elok utk luka dalaman.nak senang beli je pati ikan haruan.rapat pon rapat kembali.hihihi..

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..