Skip to main content

Cara Cuci Tali Pusat Baby Untuk Elak Jaundis Tinggi.

Adelia kena jaundis tinggi disebabkan tali pusat dia dah busuk.kesilapan aku.
Aku discaj kalut-kalut pukul10 lebih malam hari jumaat tue,so nurse ajar aku cincai cara cuci tali pusat baby.
Dia cakap guna cotton bud..






Hari ke3,jaundis adelia naik jadi sampai 403,dan dr cakap jaundis tinggi disebabkan tali pusat adelia dah busuk dan ada jankitan kuman.
Sedih xyah cerita la..air mata keluar macam ampangan pecah.sebab kesalahan yang aku buat,adelia kena tanggung.


Sampai sekarang aku rasa bersalah dekat adelia.benda yang penting aku ambik mudah.Selamat la xkena tukar darah.tapi kena duduk bawah lampu yang voltan dia tinggi..sampai suara adelia xda masa hari kedua tu sebab menangis.Ada kakak dekat situ cakap "la anak kamu ke,semalam dr n nurse bgi dia telanjang bulat duduk bawah lampu..menangis dari pukul6 lebih sampai dekat pukul8.."



So mommy-mommy yang xlama lagi nak bersalin,ingat..
Bila baby keluar nanti,cuci pusat betul-betul..jangan takut.lepas mandi lap kering-kering pusat baby sapu air putih yang nurse bagi tue..
Cuci menggunakan kapas yang bulat-bulat tu.jangan guna cotton bud.setiap satu kapas bulat tu just sekali guna..cuci semua bahagian.jangan miss 1bahagian pun.

Dekat klip pusat tu,cuci dari atas turun bawah,buat 6kali dan guna 6kapas bulat.
Dekat bulatan pusat tue,buat 6kali juga dengan guna 6kapas bulat.
Bawah klip pusat tu pun buat 6kali juga.

Cuci betul-betul.kalau baby menangis masa cuci pusat tu maybe sebab dia sejuk kena air tue..
Jaundis berpunca salah satunya dari tali pusat juga selain hati yang masih tak mampu nak berfungsi dengan baik..Doktor kata salah satu sebab Jaundis Adelia tinggi adalah sebab tali pusat dia dah ada kuman. Jaga betul-betul bahagian pusat tu ok.
Kalau nak lagi detail,try google or tengok dekat youtube cara nak cuci pusat baby..
Dah tau,nanti xda la gelabahkan.


Jaundis sangat bahaya pada bayi yang umur dibawah 14hari,sebab time tu otak baby xkuat..so jaundis boleh attack otak dia.
Sapa yang perut baru 4 5bulan,amal makan air zamzam,kurma hari-hari.makan kacang bendi banyak-banyak..
Try amal minum susu kambing seminggu sekali.minum susu kambing fresh..dekat kedai mamak ada jual.
Dr cakap,pemakanan ibu masa pregnant sangat penting.kekurangan vit D boleh menyebabkan anak jaundis.


Sharing is caring.
Tata.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.





















Comments

kesiannye Adelia ..huhu .. =.=
nver mind kak ..
ank sulong mmg r ..x de pnglam lagi ..
semoga Allah permudah kan segalanya ..amin......
('',)pzAEdy~ said…
thnkz sis, am really appreciated it.
Wawa said…
thanx utk info...baru berangan nak cuci pusat die gune cotton bud je...ni kne cari kapas bulat2 plak la pasni...huhu...
Cik Puan Hafiza said…
macam akak, confirm anak akan jaundis, sebab darah akak O. Risk nak kena kunin tu lagi tinggi T_T

Hopefully, tak dak apa-apa lah..
veesakura said…
kena print entry yg nih ni. info yg sangat berguna piya. thanks sangat2 tau. sbb anak 1st, mmg blur gila kot. me pon darah O, risiko nak kena jaundis tu memang tinggi la..
izzah said…
thanks 4 da good info...xpenah tau pn..
ReYNa said…
oh.info yg sgt berguna ni..x tau pon,thank uu..sbb sy ni darah O.jd possibility mmg tggi jaundis.
Eliyana said…
info yg bagus...sama2 kita belajar ye...yg penting tak malu untuk bertanya...akak pun masih belajar & bertanya, bila lapang jer google apa yg patut pasal baby...tya org2 yg dah ada pengalaman
matahari said…
piah,kawan aku ckp...kalau selalu makan jeruk pun salah satu sebab...jeruk buah tu mngandungi asid makanan yang banyak...
ZYASH said…
alahai..sebak jap bace....
Daleela said…
bukan jaundice berpunca dari kegagalan hati baby yg belum matang berfungsi selepas die dilahirkan ke?
mama irfan said…
thanks 4 sharing... pasni kalu ngandung second time leh la praktis....

dulu irfan lahir saya lagi mengong... mak mentua soh boh minyak butbut ja kat pusat dia... ubat pusat yg misi bg time discharge langsung x guna... malah x tau pon apa fungsi ubat tu sbb terlebih kalot... x tanya misi ubat tu utk apa.... sbb tu kot kuning irfan pon tinggi...grrrrr

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di