Skip to main content

Apa yang buat aku fobia untuk mengandung dan bersalin lagi.

Fobia.



Rasanya kalau nak ada baby lagi,tunggu adelia umur 3 4tahun dulu.



1.Fobia sakit contraction.walaupun rasa sat ja..tapi ya allah,tak tau nak cakap macamna sakit dia.mula light-light ja sakit.lepas tu 5minit sekali..lepas tu rasa macam seminit skali..last rasa nak teqan ja..



2. Sakit kena jahit.sejam kena jahit.jahit 3lapisan.2lapisan bawah,nurse bius.lapisan atas sekali/lapisan kulit xbius.terketaq-ketaq kaki tahan sakit..



3. Rasa nyilu nak kencing,berak.jalan kena slow-slow.sakit dekat bekas jahit tu xtahan.hohoho.



3 ni jala yang buat aku fobia sikit.dan aku terpikir,macamana orang yang boleh beranak dekat-dekat tu.



Dulu masa dok pregnant,aku paling takut kena selukkan..tapi syukur alhadulillah,aku kena seluk 6kali ja.



Kali pertama time nak check bukaan,seluk-seluk tengok dah bukak 8cm..masa ni aku xrasa sakit pun kena seluk.



Kali kedua dan ketiga,time nak pecahkan ketuban..xrasa sakit juga time ken seluk.



Kali ke4,kna seluk nak korek buang darah beku..hat ni sakit sikit sebab rasa nurse tu korek-korek cari darah beku dalam "kita punya"..



Kali ke5,kena seluk dengan dr perempuan,dr ni kasar gila seluk + buh tampon dalam tue..kasar gila dia buat.hat ni sakit.



Kali ke6,xsakit langsung kena seluk dengan dr lelaki,dia seluk lembut ja..time ni check rahim dah tutup or tak..sebab nak discaj.



Sampai ke harini,aku still ingat macamana suasana dalam bilik LR..huhu



Xsabar nak tunggu adelia besar.semoga dia sehat dan cergas.amin.



Tata.

Comments

Shu Shinju said…
Alamak...takotnya baca kisah piya ni..huhu...
Anonymous said…
mak aih...baca je pun dah ngeri.
Gila takut tetiba Shag rasa. Tapi nak anak. Demi anak, sanggup je lalui semua benda tu. InsyaAllah sihat sihat Adelia ;)
Hana Soffelia said…
Ngeri! semoga dipermudahkan nak bersalin nanti. Just imagine nak tgk rupa baby je tu yg menjadi kekuatan i nak bersalin nanti. hehe
FieZaLieSa said…
hehe..semua tu btl..sy pun rs klu blh biar lpe rs skt tu cm ne, br nk ngandung blk..hihi
veesakura said…
akak seriau baca entry piya. kena tengok baju baby banyak2, kena doa byk2 lagi nih, nak ilangkan rasa takut nak bersalin..
Ina Khairina said…
akak dua2 ank emergency czer,so xdan nak rasa kena seluk....xleh nak bygkan mcmana sakit tu...
piah..ngeri nye dga hang cita....

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi