Skip to main content

Resepi :: nasi lemak sambal ikan bilis.

1st time buat nasi lemak sendiri. Xada la susah mana pun.senang.

Sebab 1st time buat terus jadi,nasi xlembik..cuma kurang santan sikit,nasi xberlemak.

Nie resepi dari mak,so aku kongsi dekat sini.

Bahan untuk nasi :
3gelas beras *gelas sederhana tinggi tu*
2gelas santan pekat
2gelas air
4keping halia di hiris sedehana nipis*ketuk sikit*
2batang serai*ketuk*
2helai daun pandan*simpulkan*


Cara masak nasi :
1. Basuh beras,toskan.biar dalam ricecooker.

2. Masukkan halia,daun pandan,serai,air dengan santan.sukat ikut sukatan nasi yang selalu kita masak.kalau lebih,buangkan sikit.kalau kurang tambah santan or air(salah satu).pastu masak macam biasa.

Settle part nasi.


Bahan untuk sambal ikan bilis :
10biji Cabai kering *blend*
2ulas bawang besar *blend*
5ulas bawang merah *blend*
2ulas bawang putih *blend*
sedikit ikan bilis *blend* (jgn sikit sgt)
sedikit belacan *blend*
1ulas bawang besar *potong biasa*
Segenggam ikan bilis
Air asam jawa
Garam
Gula melaka
3senduk minyak masak (minyak masak kena banyak)

Cara masak :

1. Panas minyak masak sampai betul-betul panas.tumis bawang besar yang dipotong biasa tue,jangan sampai garing.

2. masukkan semua bahan yang diblend dan tambah 1gelas air,kecilkan api dan tunggu sambal pecah minyak dan masak.

3. Bila dah pecah minyak,sambal dah sedikit kering,masukkan air asam,gula melaka dan garam.

4. Gaul rata,kemudian masukkan segenggam ikan bilis.tunggu sampai mendidih.tutup api.

Siap!

Boleh la makan dengan ikan bilis goreng,timun,telur rebus,kacang goreng.


P/s: minyak kena banyak baru cabai masak.kalau x,cabai xmasak rasa masam dan xsedap.

P/s: cabai kering tu make sure rebus dulu untuk elak sakit perut.


P/s: kalau nak buat sambal ayam,just gantikan ikan bilis yang segenggam tu dengan ayam.make sure ayam tu goreng dulu.

p/s: minyak yang naik atas cabai yang dah masak tue boleh buang guna senduk,biar tinggal sedikit ja,so xla berminyak sangat sambal tu nanti.(buang time dah tutup api)

Sharing is caring.


Tata.

Comments

laskar pelangi said…
peveret nasi lemak :)
tp xleh nak makan selalu.nanti obesiti plak kan? Hihihi :)
ZAIDAHTUL AKMAL said…
Oh, bace entry ne buat lapa lah... Sok nak buat nasi lemak lah....
Unknown said…
nana mntak izin simpan ye resepi neh,bolehkan?:)

kot nanti teringin nk try buat sendiri,hehe....thanks ye:)
Mas Mohamad said…
Nk try wat sambalnye lh...

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..