Skip to main content

Pengalaman Bersalin (Part 3)

Sambungan cerita part2,Cerita di labour room.

Aku masuk LR pukul5.15pagi,masa tu dah nak masuk 10kali masuk toilet sebab rasa macam nak berak.

Sekali nurse check dah bukak 8cm,terus suruh aku jalan masuk LR..tapi xmampu sebab bila langkah ja rasa benda nak terkeluar..so depa sorong aku..

Masuk terus separa bogel,time ni malu pun macam dah zero..yang aku tau baby cepat-cepat keluar.

Nurse angkat kaki letak dekat stand tepi tu..masa tu aku dah gelabah nak meneran ja..

Nurse seluk bagi pecah air ketuban,time tu lagi la rasa nak meneran..nurse pesan.."Rasa sakit ja teqan.."

Aku sebetulnya xtau langsung nak teqan macamana..main belasah ja nak cepat..

Push punya push..last..keluar..tepat pukul5.45pagi..

Eli duduk sebelah senyum ja..heee..padahal dia masa baby nak keluar tu..dok genggam tangan aku macam apa lagi hahaha..

Doktor tanya dia "takut darah x?.." Eli kata takut..terus nurse p kunci pintu xbagi kluar hahahaha

Doktor panggil Eli suruh tengok kepala baby lepas tu suruh Eli gtau aku..

Eli pun tengok..pastu lgi kuat dia mai genggam tangan aku sambil dok kata tepi telinga "sikit lagi sayang,baby dah nak keluar dah.."

Lepas pada dah keluar baby,masa untuk dijahit!!!

Part jahit ni sumpah buat aku rasa fobia..mulut aku xberhenti dok tanya macam-macam.

Selamat la nurse yang jahit tu friendly sangat..slow ja dia jahit aku..sambil nasihat suruh jaga miss V tu elok-elok.

2tempat nurse tu jahit,tempat yang kedua tu maha sakit!aku xtahan terus ..nurse tu pun jahit sikit ja sebab lepas bius pun aku still xtahan sakit..

Nurse tu jahit settle dalam 45minit macam tu..lama wooo..dia jahit memang aku puas hati la..xada gelojoh-gelojoh nak cepat,padahal aku orang ke 7 kot yang bsalin dia handle..shift dia pun dah nak habeh dah..

Lepas dah jahit tue,nurse periksa bontot,masukkan jari dia dalam bontot aku..hahaha..

Lepas tue,doktor pun datang check..settle semua xada masalah aku dengan adelia terus masuk wad.

Tapi aku still fobia,rasa macam cukup la sorang.xsanggup nak hadap dah.

Aku sayang adelia sorang ja..kalau nak tambah anak pun,tunggu hilang fobia dulu..hehe..sakgi tup2 tahun depn ada lgi..hohoho

Tapi buat masa sekarang,aku memang ada plan nak pasang implan.untuk jarakkan kehamilan.

Tu ja yang aku nak share pengalaman bersalin.syukur dipermudahkan oleh yang esa.

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

Hana Soffelia said…
Errr...tang jahit tu ngeri k i dgr cite u. Ampun, 45 minit, gla lama. Ok, i kena kuatkan mental hadapinya bln 7 nanti. =_='
~Eizny Ejan~ said…
1 per satu akk tulis pengalaman akk..wahh terbaek la kak.. ^_^
boleh dijadikan ilmu ni hehehe

take care sis ^_^
Shag tak tau lah Shag boleh tahan ke tak bila time jahit tu. Shag mmg gerun dengan jarum. Lain lah kalau Shag yg nak jahit kain. HAHA :D

Alhamdulillah segalanya di permudahkan ;)
Eliyana said…
errr...depa tak bius ka? fuh! jenuh tahan klu tak bius

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..