Skip to main content

Pengalaman Bersalin (part 1)

Hai aunty..hai uncle..hai kakak..hai abang!adelia dah say goodbye dah dekat ibu punya tummy..hikhikhik..

Adelia dengan ibu dah boleh balik rumah sebab adelia dah poopoo dengan weewee 2kali..


Semalam sebelum adelia keluar jumpa aku dengan apak dia,aku cakap ke Adelia  .

"Syg..bila syg nak keluar jumpa ibu ni.."


Apak dia pun cakap "baby..baby keluar time gaji tau.."

So semalam kan 23hb..apak dia pun cakap

"Baby..meh keluar..ayah dah gaji dah.."

Macam biasa,petang tu Eli siap2 nak p keja,aku pun hari 23hb tu aku tidur awal..pukul 11 lebih.

Sebelum tidur tu aku update twitter kata bila la nak bersalin..

Dalam pukul 2.15pagi aku tersedar..aku rasa lain macam gila..

Rasa macam sengugut..tapi mild ja.. Tapi memang rasa lain macam badan aku..aku tahan sejam juga..

Dalam sejam tu memang aku ulang alik masuk toilet banyak kali. Tapi still xsms Eli lagi..

Sampai la aku check tengok ada lendir coklat..pkul 3.20pagi baru aku call Eli..

Maka..bermulalah detik yang aku sendiri cemas..tapi aku rasa Eli lagi cemas..heheh

Sambung....

Comments

alhamdulillah semuanya selamat. welcome to world, adelia. nice name
Shu Shinju said…
comelnya baby.... sedap nama dia..tahniah dik..
Hana Soffelia said…
Congrat babe. Welcome to the world Adelia.. Alhamdulillah semuanya selamat.
Wawa said…
putih..heeee..comey nye adelia...:)
Noor Adila said…
tahniah..ADELIA cute name tu..mcm baby jgk ^^
veesakura said…
alhamdulillah.. putih gebu adelia nih ye. tomei2x! hehe
Misz MariA said…
Alhamdulillah...Baby Adelia comey sgt!
ArsheedA said…
elooo adelia tomey2...ckp kat mummy ngan daddy adelia yg aunty say "CONGRATS" ok...hugs!!!
Mrs Azhar said…
congrats!! comelnye adelia..
Aeen said…
Alhamdulilah.....tahniah....:D
Yeah, saya! said…
Tahniah, comelllllll :)
congrats.. bagus dgr kata adelia
fifie @fif said…
syukur.....muka nampak mcm pikah....
lieya said…
Adelia ! comel lha awak nie . lips cantek . eee geram . hihi . tahniah sis : )
alhamdulillah..syukur piya dah selamat bersalin.. :)
comel la bebi adelia..pipi gebu ohh!
nanti meh jumpa aunty wani kay =D
cikbintang said…
finally....assalammuailaikum adelia..comel je nama..full name ape kak???
MSfaten said…
finally..kua jugak baby ni..comel2.. mcm muke kak piya jugak.. nama pon sedap.. Adelia..
congratz both of u!
che ANIS™ said…
Comel nye adelia . Alhamdulillah selamaat . Tahniah :D
matahari said…
tahniah..sma birthday dgn aku..hehehehhe leh smbut dgn auntie nnti...hehehehehe
fifie said…
welcome to world adelia ! wish you be a good girl and solehah..

kak piya,tahniah.. :)
Arien Ellisa said…
congrattsss..sukenye ..gebu diaaa mcm mama piya....hihihiih...
Lady of Leisure said…
Congratsss comelnya adelia...
aLeen aVriL said…
eh bukan scan ari tuh nampak boboy ker..?


tp nma adelia bukan kah nama pompuan...

ke cm na nih....huhuhu..

neway tahniah..
Adelia~ Comel nama ;) Tahniah sayam dah jadi mummy. Hihi :D
nanakimie said…
congrats!:)

adelia...keadilan kita,suka nama tu:)
ezzamalik said…
alhamdulillah
woww xsbr nak dgr smbgn.tahnia yew(:
joyahjunior said…
congrate kak.. chumell adelia.. :)
Nadiah Sidek said…
tahniah dah jadi mama. semoga adelia menjadi anak yang solehah..ameen..
CikNaa said…
sweet nye mama & adelia =)
Eliyana said…
tahniah tahniah!

waaa...dah jadi mommy...alhamdulillah, moga2 baby & mommy sihat2 selalu...cantik sgt, baby & mommy share birth month...LIKE adelia!
farah hairuddin said…
tahniah piya!!!yg ditunggu tggu dah muncul!~
Mrs.H said…
tahniah safiyyah...!!!! comelnya adelia :)
i.k.o said…
ALHAMDULILLAH..congratz sis :)
raudhah said…
Assalamualaikum wbt,
Alhamdulillah, moga mama safiyyah n baby adelia sihat walafiat. Amin.

Tahniah cik piah!
Comey n putey mcm hang!

woooohhhhh..aku dah jadi auntie beb!!!(luahan rasa kawan sek rendah)
(harap hg msh ingt kt aku yg besaq ni...hu3)
amani qistina said…
welcome to the world adelia..tak sabaq nk jmp adelia..cpt2 blk cni ok..

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi