Skip to main content

Pengalaman Bersalin (Part2)



Sambung..


Aku dengan Eli sampai hospital putrajaya dalam pukul4.20pagi macam tu..

Time nie,aku dok cakap sakit..sakit dekat Eli.5minit sekali aku cakap sakit..

Eli dia boleh dok buat lawak lagi..sampai aku cakap "b..sorry b..I memang xleh gelak dah ni.."

Eli dok gelak..dok cakap aku nampak comey..HAHAHA..motif nampak comey time dok tahan contraction..cover dia punya gabra la tu..hahaha


Masa aku sakit nak beranak adelia,Eli dok cakap yang dia tengah sakit perut nak berak..aku ingat dia melawak..sekali memang betul dia nak terberak.. gabra letteeewwww..hikhik

Pastu sampai jacdepan dewan bersalin putrajaya,Eli turunkan aku dan dia terus bawa keta cari toilet...padahal dekat dewan tu ada ja toilet..tp sebab dah gabra..blur gila..

Aku jalan sendiri pergi dekat depan kaunter,duduk dan daftar.nurse yang layan aku tu sangat baik dan friendly..time duduk tu aku dh xsenang duduk sebab contraction tu dok rasa seminit sekali..muka merah xyah cakap la..

Nurse pun macam tengok aku pelik..dia terus suruh aku masuk bilik menunggu utk check jantung baby..check berat aku. Check tekanan darah aku. Semua ok.

Padahal aku time tu takut ya amat..aku jenis manusia yang xtahan sakit..

Lepas dh check semua,aku dah ulang alik toilet dekat 5kali..tapi xada sorang pun nurse yang datang seluk aku check bukaan dah berada..

Time ni dah pukul5.15pagi..nak masuk kali ke10 mama nak pergi toilet baru ada sorang nurse datang check bukaan sebab dia tgk aku turun naik katil p toilet n aku dh xsenang duduk dh..asyik rasa nak meneran ja... Tengok2 dah 8cm..terus aku kena tolak masuk LR..tu pun mula2 nurse suruh jalan kaki p LR..

Memang la LR tu dekat depan mata..tapi bila aku nk langkah..rasa mcm benda nak terkeluar..aku jdi automatik meneran...makanya depa sorong aku guna kerusi..

Masa ni aku nangis sebab xtahan..sakit wei... Pastu rasa takut...time ni Eli dah dok tunggu dekat kerusi depan kaunter daftar tu..



BerSambung..


Tata.

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di