Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

Gambar sepanjang Nur Adelia Binti Mohd Noradli di NICU.

Hati ibu mana yang xmacam nak gila kalau anak baru pegang 3hari dah kena masuk wad NICU. Kuning anak pulak bukan macam kuning anak orang lain. Kuning adelia hari ke3 dah cecah 403..aku siap disuruh tanda tangan surat tukar darah adelia. Remuk hati.sedih.. Tapi syukur,adelia seorang anak yang kuat dan gagah.3hari duduk wad NICU dah boleh keluar dan kuning dia pun dah 196. Hope makin hari ke hari makin turun. gambar adelia yang mata bertutup tu hari kedua,tengah hari..lepas tu petang mata dah tak tertutup dah,dah siap berbaju dah.lega hati ibu tengok.lampu pun dah xkuat. Adelia discaj pukul 4.00petang(rabu -29.2).. Sayang nur adelia!bidadari syurga ibu dan ayah.

Gambar sepanjang Nur Adelia Binti Mohd Noradli di NICU.

Hati ibu mana yang xmacam nak gila kalau anak baru pegang 3hari dah kena masuk wad NICU. Kuning anak pulak bukan macam kuning anak orang lain. Kuning adelia hari ke3 dah cecah 403..aku siap disuruh tanda tangan surat tukar darah adelia. Remuk hati.sedih.. Tapi syukur,adelia seorang anak yang kuat dan gagah.3hari duduk wad NICU dah boleh keluar dan kuning dia pun dah 196. Hope makin hari ke hari makin turun. gambar adelia yang mata bertutup tu hari kedua,tengah hari..lepas tu petang mata dah tak tertutup dah,dah siap berbaju dah.lega hati ibu tengok.lampu pun dah xkuat. Adelia discaj pukul 4.00petang(rabu -29.2).. Sayang nur adelia!bidadari syurga ibu dan ayah.

Syukur alhamdulillah.

Adelia dah discaj harini pukul4petang tadi. Syukur sangat-sangat.susu dari tetek pun dah makin banyak.alhamdulillah.lega rasa di hati. Betapa kuatnya adelia.3hari sahaja ambil masa untuk pulih.ya allah,terima kasih. Tapiiii..aku dengan husband still rasa fobia.tapi kami tau adelia kuat. Kami pun belajar something dari apa yang terjadi. Syukur. Terima kasih pada y bagi kata semangat.terima kasih banyak-banyak. Tata. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Syukur alhamdulillah.

Adelia dah discaj harini pukul4petang tadi. Syukur sangat-sangat.susu dari tetek pun dah makin banyak.alhamdulillah.lega rasa di hati. Betapa kuatnya adelia.3hari sahaja ambil masa untuk pulih.ya allah,terima kasih. Tapiiii..aku dengan husband still rasa fobia.tapi kami tau adelia kuat. Kami pun belajar something dari apa yang terjadi. Syukur. Terima kasih pada y bagi kata semangat.terima kasih banyak-banyak. Tata. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pengalaman Bersalin (Part 3)

Sambungan cerita part2,Cerita di labour room. Aku masuk LR pukul5.15pagi,masa tu dah nak masuk 10kali masuk toilet sebab rasa macam nak berak. Sekali nurse check dah bukak 8cm,terus suruh aku jalan masuk LR..tapi xmampu sebab bila langkah ja rasa benda nak terkeluar..so depa sorong aku.. Masuk terus separa bogel,time ni malu pun macam dah zero..yang aku tau baby cepat-cepat keluar. Nurse angkat kaki letak dekat stand tepi tu..masa tu aku dah gelabah nak meneran ja.. Nurse seluk bagi pecah air ketuban,time tu lagi la rasa nak meneran..nurse pesan.."Rasa sakit ja teqan.." Aku sebetulnya xtau langsung nak teqan macamana..main belasah ja nak cepat.. Push punya push..last..keluar..tepat pukul5.45pagi.. Eli duduk sebelah senyum ja..heee..padahal dia masa baby nak keluar tu..dok genggam tangan aku macam apa lagi hahaha.. Doktor tanya dia "takut darah x?.." Eli kata takut..terus nurse p kunci pintu xbagi kluar hahahaha Doktor panggil Eli suruh tengok kepala baby lepas tu su

Pengalaman Bersalin (Part 3)

Sambungan cerita part2,Cerita di labour room. Aku masuk LR pukul5.15pagi,masa tu dah nak masuk 10kali masuk toilet sebab rasa macam nak berak. Sekali nurse check dah bukak 8cm,terus suruh aku jalan masuk LR..tapi xmampu sebab bila langkah ja rasa benda nak terkeluar..so depa sorong aku.. Masuk terus separa bogel,time ni malu pun macam dah zero..yang aku tau baby cepat-cepat keluar. Nurse angkat kaki letak dekat stand tepi tu..masa tu aku dah gelabah nak meneran ja.. Nurse seluk bagi pecah air ketuban,time tu lagi la rasa nak meneran..nurse pesan.."Rasa sakit ja teqan.." Aku sebetulnya xtau langsung nak teqan macamana..main belasah ja nak cepat.. Push punya push..last..keluar..tepat pukul5.45pagi.. Eli duduk sebelah senyum ja..heee..padahal dia masa baby nak keluar tu..dok genggam tangan aku macam apa lagi hahaha.. Doktor tanya dia "takut darah x?.." Eli kata takut..terus nurse p kunci pintu xbagi kluar hahahaha Doktor panggil Eli suruh tengok ke

Perkembangan adelia.

Syukur,kuning makin menurun.. Tadi dah bf adelia..semangat dia minum..2kali sempat bf dia..lega boleh peluk dia even mata dia bertutup dengan kain.. Lega boleh cium-cium adelia..sembang-sembang dengan adelia.husband pun dah cekap dukung adelia. ^__^ Kuning adelia dari 403 dah jadi 303..petang ni keluar result yang darah ambik pagi ni pulak. Aku xada amal petua apa pun,fully bf..tq pada yang xputus-putus share petua :)..terima kasih banyak-banyak. Tq juga pada yang komen xputus putus bagi semangat..terima kasih pada kakak kawasan..hehe Semoga petang ni result kuning adelia ok..jom sama-sama doa. Go adelia go!

Perkembangan adelia.

Syukur,kuning makin menurun.. Tadi dah bf adelia..semangat dia minum..2kali sempat bf dia..lega boleh peluk dia even mata dia bertutup dengan kain.. Lega boleh cium-cium adelia..sembang-sembang dengan adelia.husband pun dah cekap dukung adelia. ^__^ Kuning adelia dari 403 dah jadi 303..petang ni keluar result yang darah ambik pagi ni pulak. Aku xada amal petua apa pun,fully bf..tq pada yang xputus-putus share petua :)..terima kasih banyak-banyak. Tq juga pada yang komen xputus putus bagi semangat..terima kasih pada kakak kawasan..hehe Semoga petang ni result kuning adelia ok..jom sama-sama doa. Go adelia go!

Adelia kuat..go adelia go.

aku dah pergi berurut semalam dalam pukul9 macam tue. Syukur alhamdulillah,susu dah keluar.semalam dengan pagi tadi pump,dapat la dalam 7oz. 4kali pump..yang kali ke3 tu dekat 4oz juga dapat. Adelia kuat dan gagah!tadi pukul8 lebih tengok dia dekat NICU xnangis pun dia..xsabar nak tunggu pukul11,sebab boleh bf dia :) Adelia..mama miss u! Bagus anak mama,kuat..jadi lebih kuat lagi ok syg..mama sayang kamu sangat-sangat. Bestnya dah boleh bf kamu dengan susu yang heaven tu..pasni tidur boleh dah mimpi kita p jalan-jalan dengan ayah dekat obesea..hehehe.. Go adelia go!nanti kita balik kampung..ramai nak jumpa dengan adelia! :) Boleh jumpa mami rye..dia byk bagi semangat dekat mama.. Ayah pun xsabar nak jumpa kamu adelia..semangat ayah kamu tolong mama pump susu. Sayang dekat bidadari syurga mama dgn ayah! :). Love u adelia. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Adelia kuat..go adelia go.

aku dah pergi berurut semalam dalam pukul9 macam tue. Syukur alhamdulillah,susu dah keluar.semalam dengan pagi tadi pump,dapat la dalam 7oz. 4kali pump..yang kali ke3 tu dekat 4oz juga dapat. Adelia kuat dan gagah!tadi pukul8 lebih tengok dia dekat NICU xnangis pun dia..xsabar nak tunggu pukul11,sebab boleh bf dia :) Adelia..mama miss u! Bagus anak mama,kuat..jadi lebih kuat lagi ok syg..mama sayang kamu sangat-sangat. Bestnya dah boleh bf kamu dengan susu yang heaven tu..pasni tidur boleh dah mimpi kita p jalan-jalan dengan ayah dekat obesea..hehehe.. Go adelia go!nanti kita balik kampung..ramai nak jumpa dengan adelia! :) Boleh jumpa mami rye..dia byk bagi semangat dekat mama.. Ayah pun xsabar nak jumpa kamu adelia..semangat ayah kamu tolong mama pump susu. Sayang dekat bidadari syurga mama dgn ayah! :). Love u adelia. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pengalaman Bersalin (Part2)

Sambung.. Aku dengan Eli sampai hospital putrajaya dalam pukul4.20pagi macam tu.. Time nie,aku dok cakap sakit..sakit dekat Eli.5minit sekali aku cakap sakit.. Eli dia boleh dok buat lawak lagi..sampai aku cakap "b..sorry b..I memang xleh gelak dah ni.." Eli dok gelak..dok cakap aku nampak comey..HAHAHA..motif nampak comey time dok tahan contraction..cover dia punya gabra la tu..hahaha Masa aku sakit nak beranak adelia,Eli dok cakap yang dia tengah sakit perut nak berak..aku ingat dia melawak..sekali memang betul dia nak terberak.. gabra letteeewwww..hikhik Pastu sampai jacdepan dewan bersalin putrajaya,Eli turunkan aku dan dia terus bawa keta cari toilet...padahal dekat dewan tu ada ja toilet..tp sebab dah gabra..blur gila.. Aku jalan sendiri pergi dekat depan kaunter,duduk dan daftar.nurse yang layan aku tu sangat baik dan friendly..time duduk tu aku dh xsenang duduk sebab contraction tu dok rasa seminit sekali..muka merah xyah cakap la.. Nurse pun macam tengok aku pelik..d

Pengalaman Bersalin (Part2)

Sambung.. Aku dengan Eli sampai hospital putrajaya dalam pukul4.20pagi macam tu.. Time nie,aku dok cakap sakit..sakit dekat Eli.5minit sekali aku cakap sakit.. Eli dia boleh dok buat lawak lagi..sampai aku cakap "b..sorry b..I memang xleh gelak dah ni.." Eli dok gelak..dok cakap aku nampak comey..HAHAHA..motif nampak comey time dok tahan contraction..cover dia punya gabra la tu..hahaha Masa aku sakit nak beranak adelia,Eli dok cakap yang dia tengah sakit perut nak berak..aku ingat dia melawak..sekali memang betul dia nak terberak.. gabra letteeewwww..hikhik Pastu sampai jacdepan dewan bersalin putrajaya,Eli turunkan aku dan dia terus bawa keta cari toilet...padahal dekat dewan tu ada ja toilet..tp sebab dah gabra..blur gila.. Aku jalan sendiri pergi dekat depan kaunter,duduk dan daftar.nurse yang layan aku tu sangat baik dan friendly..time duduk tu aku dh xsenang duduk sebab contraction tu dok rasa seminit sekali..muka merah xyah cakap la.. Nurse pun ma

Pengalaman Bersalin (part 1)

Hai aunty..hai uncle..hai kakak..hai abang!adelia dah say goodbye dah dekat ibu punya tummy..hikhikhik.. Adelia dengan ibu dah boleh balik rumah sebab adelia dah poopoo dengan weewee 2kali.. Semalam sebelum adelia keluar jumpa aku dengan apak dia,aku cakap ke Adelia  . "Syg..bila syg nak keluar jumpa ibu ni.." Apak dia pun cakap "baby..baby keluar time gaji tau.." So semalam kan 23hb..apak dia pun cakap "Baby..meh keluar..ayah dah gaji dah.." Macam biasa,petang tu Eli siap2 nak p keja,aku pun hari 23hb tu aku tidur awal..pukul 11 lebih. Sebelum tidur tu aku update twitter kata bila la nak bersalin.. Dalam pukul 2.15pagi aku tersedar..aku rasa lain macam gila.. Rasa macam sengugut..tapi mild ja.. Tapi memang rasa lain macam badan aku..aku tahan sejam juga.. Dalam sejam tu memang aku ulang alik masuk toilet banyak kali. Tapi still xsms Eli lagi.. Sampai la aku check tengok ada lendir coklat..pkul 3.20pagi baru aku call Eli.. Maka..bermulalah detik yang aku s

Pengalaman Bersalin (part 1)

Hai aunty..hai uncle..hai kakak..hai abang!adelia dah say goodbye dah dekat ibu punya tummy..hikhikhik.. Adelia dengan ibu dah boleh balik rumah sebab adelia dah poopoo dengan weewee 2kali.. Semalam sebelum adelia keluar jumpa aku dengan apak dia,aku cakap ke Adelia  . "Syg..bila syg nak keluar jumpa ibu ni.." Apak dia pun cakap "baby..baby keluar time gaji tau.." So semalam kan 23hb..apak dia pun cakap "Baby..meh keluar..ayah dah gaji dah.." Macam biasa,petang tu Eli siap2 nak p keja,aku pun hari 23hb tu aku tidur awal..pukul 11 lebih. Sebelum tidur tu aku update twitter kata bila la nak bersalin.. Dalam pukul 2.15pagi aku tersedar..aku rasa lain macam gila.. Rasa macam sengugut..tapi mild ja.. Tapi memang rasa lain macam badan aku..aku tahan sejam juga.. Dalam sejam tu memang aku ulang alik masuk toilet banyak kali. Tapi still xsms Eli lagi.. Sampai la aku check tengok ada lendir coklat..pkul 3.20pagi baru aku call Eli.. Ma

Resepi : bubur kacang lemak berkrim.

Semalam ntah macamana tiba-tiba teringin nak makan bubur kacang sejuk-sejuk tu buh pulut. Ayoooh!sedapnya..terus sms husband dengan mak. Sms husband sebab nak ajak p kedai beli barang..saja sms siap2..nak jalan p kedai dah xlarat. Lepas tu ajak husband p giant sekali sebab nak beli periuk kukus tue..tapi xda pun periuk kukus macam hat kg tue..dah la periuk ada sebijik ja dekat rumah. =.=" Pastu sms mak minta resepi.rupa-rupanya mudah gila nak buat bubur kacang nie..modai pun 4inggit ja.. Semalam beli kacang hijau semua rendam siap-siap.bangun pagi ni terus masak..heee Semangat woooh! Resepi : bubur kacang Bahan : Kacang hijau*rendam semalaman* Sagu Gula melaka/brown sugar Garam Santan Susu pekat Daun pandan*simpulkan* Cara masak : Rebus kacang hijau sekali dengan air rendaman tue..makesure cuci dulu kacang hijau baru rendam,air rendaman mesti tenggelamkan kacang hijau. Rebus sampai kacang empuk.nak tau kacang empuk,ambik sikit rasa..kalau lembut tu kira dah empuk.masuk

Resepi : bubur kacang lemak berkrim.

Semalam ntah macamana tiba-tiba teringin nak makan bubur kacang sejuk-sejuk tu buh pulut. Ayoooh!sedapnya..terus sms husband dengan mak. Sms husband sebab nak ajak p kedai beli barang..saja sms siap2..nak jalan p kedai dah xlarat. Lepas tu ajak husband p giant sekali sebab nak beli periuk kukus tue..tapi xda pun periuk kukus macam hat kg tue..dah la periuk ada sebijik ja dekat rumah. =.=" Pastu sms mak minta resepi.rupa-rupanya mudah gila nak buat bubur kacang nie..modai pun 4inggit ja.. Semalam beli kacang hijau semua rendam siap-siap.bangun pagi ni terus masak..heee Semangat woooh! Resepi : bubur kacang Bahan : Kacang hijau*rendam semalaman* Sagu Gula melaka/brown sugar Garam Santan Susu pekat Daun pandan*simpulkan* Cara masak : Rebus kacang hijau sekali dengan air rendaman tue..makesure cuci dulu kacang hijau baru rendam,air rendaman mesti tenggelamkan kacang hijau. Rebus sampai kacang empuk.nak tau kacang empuk,ambik sikit rasa..kalau

Sebab kenapa baby bawah 6bulan tak boleh minum air masak dan solid food.

Aku sahaja masuk satu fb page yang pasal mommy to be dengan yang dah jadi mommy. So tertarik la nak baca pasal baby boleh minum air masak ke tak bawah 6bulan.. Banyak la pandangankan. Kebanyakkan kata boleh ja bagi baby minum air masak,air mineral bawah 6bulan. Orang-orang macamni aku rasa jenis xsekolah,xada input..malas membaca,pastu time klinik kesihatan buat kelas tentang penyusuan susu ibu lepa mengelat. So jadi la BODOH. Lagi rela ikut cakap orang tua yang hidup pikir logik ja. Tau x,susu ibu dah mengandungi 80% air.memang cukup untuk baby..xada istilah baby xakan cukup air kalau hanya menyusu. Nie,aku sembang bagi yang tetek boleh keluarkan susu,doktor cakap,nak bagi xbengkak susu,time menyusu baby,breast yang lagi satu tu kita pump dan simpan dlm freezer..insyallah xakan jadi bengkak susu. orang tua dia mana tau...dia hidup zaman batu,semua benda dia ikut logik..kalau x,xada la lepa suruh buang susu yang mula keluar tue sebab lepa kata susu tu susu basi.LOL. Ada yang bangga ca

Sebab kenapa baby bawah 6bulan tak boleh minum air masak dan solid food.

Aku sahaja masuk satu fb page yang pasal mommy to be dengan yang dah jadi mommy. So tertarik la nak baca pasal baby boleh minum air masak ke tak bawah 6bulan.. Banyak la pandangankan. Kebanyakkan kata boleh ja bagi baby minum air masak,air mineral bawah 6bulan. Orang-orang macamni aku rasa jenis xsekolah,xada input..malas membaca,pastu time klinik kesihatan buat kelas tentang penyusuan susu ibu lepa mengelat. So jadi la BODOH. Lagi rela ikut cakap orang tua yang hidup pikir logik ja. Tau x,susu ibu dah mengandungi 80% air.memang cukup untuk baby..xada istilah baby xakan cukup air kalau hanya menyusu. Nie,aku sembang bagi yang tetek boleh keluarkan susu,doktor cakap,nak bagi xbengkak susu,time menyusu baby,breast yang lagi satu tu kita pump dan simpan dlm freezer..insyallah xakan jadi bengkak susu. orang tua dia mana tau...dia hidup zaman batu,semua benda dia ikut logik..kalau x,xada la lepa suruh buang susu yang mula keluar tue sebab lepa kata susu tu susu basi.LOL. Ada yang bangga

Resepi :: nasi lemak sambal ikan bilis.

1st time buat nasi lemak sendiri. Xada la susah mana pun.senang. Sebab 1st time buat terus jadi,nasi xlembik..cuma kurang santan sikit,nasi xberlemak. Nie resepi dari mak,so aku kongsi dekat sini. Bahan untuk nasi : 3gelas beras *gelas sederhana tinggi tu* 2gelas santan pekat 2gelas air 4keping halia di hiris sedehana nipis*ketuk sikit* 2batang serai*ketuk* 2helai daun pandan*simpulkan* Cara masak nasi : 1. Basuh beras,toskan.biar dalam ricecooker. 2. Masukkan halia,daun pandan,serai,air dengan santan.sukat ikut sukatan nasi yang selalu kita masak.kalau lebih,buangkan sikit.kalau kurang tambah santan or air(salah satu).pastu masak macam biasa. Settle part nasi. Bahan untuk sambal ikan bilis : 10biji Cabai kering *blend* 2ulas bawang besar *blend* 5ulas bawang merah *blend* 2ulas bawang putih *blend* sedikit ikan bilis *blend* (jgn sikit sgt) sedikit belacan *blend* 1ulas bawang besar *potong biasa* Segenggam ikan bilis Air asam jawa Garam Gula melaka 3senduk minyak masak (minyak masak

Resepi :: nasi lemak sambal ikan bilis.

1st time buat nasi lemak sendiri. Xada la susah mana pun.senang. Sebab 1st time buat terus jadi,nasi xlembik..cuma kurang santan sikit,nasi xberlemak. Nie resepi dari mak,so aku kongsi dekat sini. Bahan untuk nasi : 3gelas beras *gelas sederhana tinggi tu* 2gelas santan pekat 2gelas air 4keping halia di hiris sedehana nipis*ketuk sikit* 2batang serai*ketuk* 2helai daun pandan*simpulkan* Cara masak nasi : 1. Basuh beras,toskan.biar dalam ricecooker. 2. Masukkan halia,daun pandan,serai,air dengan santan.sukat ikut sukatan nasi yang selalu kita masak.kalau lebih,buangkan sikit.kalau kurang tambah santan or air(salah satu).pastu masak macam biasa. Settle part nasi. Bahan untuk sambal ikan bilis : 10biji Cabai kering *blend* 2ulas bawang besar *blend* 5ulas bawang merah *blend* 2ulas bawang putih *blend* sedikit ikan bilis *blend* (jgn sikit sgt) sedikit belacan *blend* 1ulas bawang besar *potong biasa* Segenggam ikan bilis Air asam jawa Garam Gula melaka