Skip to main content

resepi :: nugget ayam.

assalamualaikum.. hye peeps.


tiba-tiba teringin nak makan nugget,time p giant rasa macam tak berbaloi ja beli..mahai..lepas tue takut ada DNA BABI.

so aku terus call mak tiri aku tanya macamna nak buat nugget ayam.rupa-rupanya senang gila!!so aku nak share dekat sini.

boleh buat dekat anak-anak bawa p sekolah.mudah.

tapi aku punya nugget nie bentuk memang cacamerba la..HAHAHA..sebab xada acuan biskut raya yang bentuk love ka apa..kalau dekat rumah ada acuan biskut raya tue lagi molek la kan..^____^



sebelum digoreng.



selepas digoreng
^___^


see!isi dia macam nugget yang kita beli tue.


bahan-bahan untuk buat nugget ayam :

isi ayam.
tepung gandum
mayonis
serbuk lada putih
telur
serbuk roti / cornflake dikisar halus. *aku guna cornflake,aku kisar halus jadi macam serbuk roti.*


cara-cara buat nugget ayam :

1. isi ayam tue cincang atau kisar. aku kisar guna blender ja.
2. isi ayam tue campur dengan tepung gandum dan mayonis. tepung kena agak-agak sendiri,jangan banyak sangat tepung nanti keras mak aku kata,mayonis pun agak sendiri..mayonis nie kita bubuh sebab nak bagi dia jadi lembab-lembab sikit.
3.gaul tepung bersama dengan isi ayam dengan mayonis dan masukkan serbuk lada putih.agak sendiri juga nak banyak mana.aku bubuh sebab nak bagi ada rasa ja.ganti garam kan.
4. bentukkan adunan tue ikut suka,aku gentel bagi jadi bulat lepas tue masukkan dalam telur yang dah dipukul sedikit.
5.lepas masuk dalam telur,guling-gulingkan adunan tadi tue dekat serbuk roti atau serbuk cornflake tue.aku masa dah golek dalam serbuk cornflake tue baru aku penyet-penyet dia.make sure nugget tue tak tebal sangat...
6. panaskan minyak dan api sederhana,goreng sampai keemasan.

siap!

senangkan????...memang mudah gila.

try la.

nak lagi sedap potong daun bawang masukkan dalam adunan tepung dengan ayam tue.sedapnyaaaaaaaaaaaaaa...

nanti nak makan boleh buat sendiri ja. xpayah beli.^_____^

Comments

cikbintang said…
tq sis..lpas ni nk wt r =)
ZYASH said…
Wah, bestnyer...leh la try jap lagi lah...
kLiPKeRt@sPiNk said…
oh..baru harini tau nuget leh wat sendiri...
best2...
safiyyah osman said…
Buat la..dia snang mcm kita buat coq kodok..heee..

Kalau nk buh carrot..btang saderi pun bleh..tpi potong ricik halus2...

:)..mkn panas2..lgi sedap!

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..