Skip to main content

resepi :: nasi ayam utara.(step by step)

assalamualaikum.. hye peeps.

nasi ayam utara???sebab??..sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb..nasi dia kuning.HEHEHE.


rupa sebenar nasi ayam den.
(1.0ct.2011)



step 1(buat air rebusan ayam.)

ayam yang diperap terlebih dahulu.


bahan ::

ayam (2ketul paha, 1ketul paha sekali dada, 1ketul dada )
8biji bawang merah **
4biji bawang putih **
3inci halia **
air secukupnya.

cara masak ::

basuh ayam dan toskan.
blend bahan yang bertanda **.masukkan dalam bekas yang ada ayam.perap selama 1/2jam.(simpan dalam peti ais.tapi jangan p simpan dalam tempat sejukbeku pulak..)

lepas 1/2jam
didihkan air dalam periuk.(make sure air akan menutupi ayam)
bila mendidih,masukkan bahan yang diperap bersama dengan ayam-ayam sekali.(perlahankan api dan tunggu ayam setengah masak).

bila ayam dah 1/2masak ::
tutup api dan ketepikan ayam.



step 2 (perap ayam)

bahan::

1 1/2senduk sos tiram
kicap manis cap kipas udang(ikut suka nak banyak mana)
kicap pekat tamin(ikut suka nak banyak mana)

cara -cara ::

ayam yang diketepikan di letakkan dalam bekas dan masukkan 2 senduk air rebusan,(kalau nak kuah kicap banyak 4 5senduk air rebusan pun xapa).
masukkan sos tiram,kicap pekat,kicap manis ke dalam bekas yang ada air rebusan & ayam.kacau bagi rata.
perapkan selama 1jam dalam peti ais.


step 3 (nasi ayam)

bahan :: 

3 gelas beras
5biji bawang merah**
3biji bawang putih**
1inci halia**
2biji buah pelaga
2biji bunga lawang
2inci kayu manis
2helai daun pandan
2sudu minyak masak @nak ganti dengan butter pon boleh
air rebusan ayam
kiub pati ayam
1sudu kecil serbuk kunyit.
garam
gula

cara-cara::

blend bahan yang bertanda ** bersama.
basuh beras dan toskan.biarkan dalam rice cooker.
panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan yang telah di blend tadi dan masukkan buah pelaga,bunga lawang,kayu manis,daun pandan,gula ,garam.
apabila mendidih,masukkan air rebusan ayam(agak sendiri banyak mana) dan masukkan kuib pati ayam dan sedikit kunyit untuk kuningkan warna nasi.
lepas dah kacau rata,tuang dalam rice cooker dan masak nasi macam biasa.kalau air xcukup,tambah air rebusan dalam rice cooker.

bahan yang ditumis dalam kuali.
*kuali zaman berzaman,hasil rembatan dekat rumah mak.
so jgn tegur.*
hehehe



step 4 (sambal merah)


bahan ::

20cili padi merah**
2ulas bawang putih**
3sudu cuka
1cawan air

cara-cara ::

blend bahan yang bertanda **.
panaskan kuali,masukkan bahan yang dah di blend dan masukkan cuka.(api mesti perlahan)
bila mendidih,masukkan air.
biar mendidih lagi sekali tutup api.


step 5( ayam goreng)

rupa ayam setelah di goreng.

cara-cara ::

minyak mesti tenggelamkan ayam dan mesti panas gila!
masuk ayam dalam minyak dan bila tengok dah masak macam dalam gambar terus angkat.
make sure api kuat dan ayam time rebus tue dah setengah masak.
so,goreng sekejap pun ayam dah betul masak.


step 6 ( kuah kicap)

kuah kicap hasil dari perapan ayam.

cara-cara ::

lepas dah goreng ayam,kuah kicap balance yang ayam punya tue,masukkan dalam kuali dan api sederhana besar,masak sampai kicap mendidih dan tutup api.



part7 (sup)

lebihan air rebusan ayam tue masak semula dan biarkan mendidih.
bila mendidih,masukkan 1kiub pati ayam,garam dan daun bawang.
tutup api.

hias dengan daun sup & bawang goreng.

Comments

Aida Azryn said…
whoa! nasi ayam!!! <3.<3
Anonymous said…
nmpk sangat sedap!!bile nk buat open house ni.. :)
Hana Soffelia said…
Mcm senang je nk buat. Nak cubalah nanti. Tq. ^_^
mama irfan said…
wah sedapnya... thanks shared...
hanisah said…
Rasa nak try..cuma beras 3 gelas tu size gelas biasa la lkan..bukan cawan pot tu kan kak...sorry..beginner
safiyyah osman said…
aaa awk buat ikut sukatan beras awk pun xpa...klu awk rsa beras byk awk just tmbh ja suktan air nk msuk dlm nasi tu k

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..