Skip to main content

Perubahan fizikal ketika hamil. must read!

assalamualaikum.. hye peeps.


keadaan fizikal serius jadi 80% lain dari fizikal zaman anak dara bila dah pregnant....terkejut ai tau!sometime rasa macam xboleh terima....tapi bila pikir ada budak kecik dalam tummy,relakan saja....orang cakap,NORMAL. semua orang alami benda yang sama.

setengah suami,aku rasa dia mesti komplen...tambah lelaki yang baru nak dapat 1st baby....contoh husband aku sendiri...komplen juga...tapi nak buat macamana....sabar jala....

paling ketara,dan paling yang akan kita perasan adalah warna aerola kita memang berubah GILA-GILA-GILA!!kalau dulu pink -pink...xpun warna coklat cerat molek ja...tapi bila dah ada baby dalam tummy...dia dah tukar jadi ke kokoan tahap maksima...hitam pun ada aku rasa.

meh menangis sama-sama..HAHAHAH  T___________________________T


dan aku ada search extra info untuk share dekat sini....meh tengok n baca.

 1.   Rahim
        >>    Menjadi lebih besar.



pengalaman aku :: nurse akan check rahim kita membesar banyak mana dengan ukur guna pita ukur kot..aku baru kena sekali ja ukur....






2.    Kemaluan
        >>    Mengeluarkan cecair putih dan melekit.



pengalaman aku :: yup memang ada...dia macam putih macam susu..melekit..dan kuantiti yang keluar tue xbanyak...tapi kalau yang keluar tue jadi busuk or jadi rasa gatal dekat area vagina better pergi check ok...macam aku..cecair tue xeffect apa pon..xras gatal apa pun...






3.    Buah dada
        >>    Saiz buah dada akan bertambah dan terasa lebih berat.



pengalaman aku :: padat dan bulat..KAHKAHKAH..=.="..nak kata rasa berat tue xtau la pula sebab memang aku anugerah terbesar...so dah biasa...tapi memang ada perubahan la...saiz bra pun cup dah bertukar...dan selalu la bersihkan nipple anda kalau kandungan dah masuk 3bulan..dan jangan sabun area nipple,cukup cuci dengan air biasa..buang benda putih-putih yang macam daki tue..sebab nanti boleh buat nipple tersumbat.






4.    Jantung 
        >>    Jumlah darah yang dipam oleh jantung akan bertambah. Denyutan jantung setiap minit bertambah.pertambahan denyutan ini biasanya dapat dirasakan oleh ibu yang sedang mengandung.


pengalaman aku :: rasa!.kalau berjalan laju or berjalan jauh..dada memang berombak..dan memang kita boleh rasa jantung berdengup gila-gila..






5.    Tekanan Darah
        >>    Tekanan darah akan berkurang ketika hamil tetapi tidaklah terlalu ketara dan tidak merbahaya. Bagaimanapun ia boleh menyebabkan seorang wanita mengandung terasa seperti hendak pitam apabila berdiri terlalu lama, atau apabila bangun setelah lama duduk.



pengalaman aku :: aku buat masa sekarang,ok lagi..tekanan darah semua normal..dan xada lagi la penah rasa nak pitam atau apa...untuk jaga tekanan darah,kita jangan minum langsung teh,nescafe dengan kopi..insyallah,tekanan darah akan ok bila check...






6.    Paru-Paru
        >>    Kadar pernafasan bertambah. Ketika bulan-bulan terakhir kehamilan, rahim yang membesar dan menekan paru-paru menyebabkan udara sukar memasuki paru-paru. Ketika ini, otot-otot tubuh lebih memainkan peranan membantu pernafasan. Pinggang yang sentiasa ditegakkan dan merehatkan bahu akan memudahkan pernafasan.



pengalaman aku :: buat masa sekarang boleh ja bernafas kan..cuma sometime rasa susah nak bernafas tue ada..tapi xteruk...






7.    Metabolisme
        >>    Kadar metabolisme mengalami perubahan. Selera makan bertambah dan tisu-tisu lemak pada tubuh juga bertambah.Perut semakin membesar dari bulan ke bulan. Pada bulan-bulan terakhir kehamilan, wanita akan dapat merasakan pergerakan bayi dalam kandungan. (biasanya bermula daripada bulan KELIMA kehamilan) Wanita yang mengandung akan merasakan sakit pinggang, sakit kepala dan sukar tidur pada waktu malam. Keadaan ini  tidak memberi kesan kepada bayi yang dikandungnya.



pengalaman aku :: sekarang baby dah aktif bergerak!hehehe..best!.selera makan nak kata besar  tue biasa ja...dah ok dari time mula pregnant..lagi jadi selera tinggi....sekarang dah macam boleh control dah..^___^. waktu malam dari mula pregnant memang sentiasa bangun kencing...kerap kencing. dan kaki pun dah selalu cramp...nak berdiri lama pon xboleh dah sekarang...






bagi aku,time isteri mengandung,suami la kekuatan dia..jangan la kondem fizikal isteri...kesian...sebab time-time pregnant nie,jiwa tue jadi sensitiv....bila kena kondem mula rasa diri macam xbest...confident level tue down....


sentiasa beri perhatian....sebab bukan senang bila dah pregnant....rasa macam-macam....


good luck!




to my husband :: tq kerana menjadi suami yang baik dan memahami.i love u.


bye.

Comments

farahadilah said…
macam best jer pregnent! kahkahkah..(ayat gatal..) tp sewios frh suka story org pregnent.... huhuhuhkk...
Abesa007 said…
dah macam doktor pulak :P

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di