Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

resepi :: asam pedas ikan merah.

assalamualaikum.. hye peeps. gambar :: google disebabkan lapar tak hengat semalam...terus makan terlupa nak snap..+segan pulak aku nak snap time husband dah duduk depan makanan... resepi dia dari my mum.. meh tengok bahan-bahan dia.. cabai kering, bawang putih,bawang merah,ikan bilis,belacan blend semua bahan nie sekali. + air. serai,daun limau purut,tomato,bendi,bawang putih,bawang merah  bahan yang xada dalam gambar:: 1ketul isi ikan merah (besar tapak tangan) pes asam pedas adabi (dikisar bersama bahan yang perlu dikisar) 1mangkuk kecil air asam jawa adabi 1mangkuk kecil air kosong cara-cara 1.tumis bawang merah +bawang putih sampai naik bau dan garing. 2.masukkan serai dan bahan yang dikisar. 3.masak bahan tue bersama-sama sampai bahan tumis hampir kering serta pecah minyak dan masukkan ikan. 4.masukkan air asam jawa dan daun limau purut dan tunggu mendidih,make sure api slow. 5.tambah air kosong dalam 1mangkuk kecil,biar mendidih. 6.masukkan tomato dengan bendi dan tunggu bendi m

resepi :: asam pedas ikan merah.

assalamualaikum.. hye peeps. gambar :: google disebabkan lapar tak hengat semalam...terus makan terlupa nak snap..+segan pulak aku nak snap time husband dah duduk depan makanan... resepi dia dari my mum.. meh tengok bahan-bahan dia.. cabai kering, bawang putih,bawang merah,ikan bilis,belacan blend semua bahan nie sekali. + air. serai,daun limau purut,tomato,bendi,bawang putih,bawang merah  bahan yang xada dalam gambar:: 1ketul isi ikan merah (besar tapak tangan) pes asam pedas adabi (dikisar bersama bahan yang perlu dikisar) 1mangkuk kecil air asam jawa adabi 1mangkuk kecil air kosong cara-cara 1.tumis bawang merah +bawang putih sampai naik bau dan garing. 2.masukkan serai dan bahan yang dikisar. 3.masak bahan tue bersama-sama sampai bahan tumis hampir kering serta pecah minyak dan masukkan ikan. 4.masukkan air asam jawa dan daun limau purut dan tunggu mendidih,make sure api slow. 5.tambah air kosong dalam 1mangkuk kecil,biar mendidih. 6.masukkan tomato dengan b

Review :: muka ibu mengandung 5bulan 2minggu.

assalamualaikum.. hye peeps. HAHAHAHHAA.baget macam artis. serius sekarang aku gedebab..gemuk...segala macam "ge" ada... tapi aku xtau sekarang berat aku berapa..rasanya dalam 63KG kot...rasanya la... malam jumaat tue aku saja sembang-sembang kosong dengan husband...husband macam biasa layankan saja aku punya sembang kosong tue... "b..nanti pas bersalin i nak joging....." disambut dengan gelak ketawa si suami... HAHAHAHAHA =.=" "B.i sungguh-sungguh nie nak joging nak kurus..baru u jaga i elok..." husband balas "joging la...hahaha".. "tapi u kena janji beli i gerder yang harga RM2000 tue....u dah janji kan...." disambut dengan gelak ketawa husband kali ke dua... HAHAHAHAHA  =.=" "kena beli juga geder tue..baru kurus....hahahaha..." "u makan kena jaga sama..." "i memang nak jaga pas bersalin..nak badan tiptop ...tek besaq bontot besaq..." HAHAAHHAHA  =.="""""""&qu

Review :: muka ibu mengandung 5bulan 2minggu.

assalamualaikum.. hye peeps. HAHAHAHHAA.baget macam artis. serius sekarang aku gedebab..gemuk...segala macam "ge" ada... tapi aku xtau sekarang berat aku berapa..rasanya dalam 63KG kot...rasanya la... malam jumaat tue aku saja sembang-sembang kosong dengan husband...husband macam biasa layankan saja aku punya sembang kosong tue... "b..nanti pas bersalin i nak joging....." disambut dengan gelak ketawa si suami... HAHAHAHAHA =.=" "B.i sungguh-sungguh nie nak joging nak kurus..baru u jaga i elok..." husband balas "joging la...hahaha".. "tapi u kena janji beli i gerder yang harga RM2000 tue....u dah janji kan...." disambut dengan gelak ketawa husband kali ke dua... HAHAHAHAHA  =.=" "kena beli juga geder tue..baru kurus....hahahaha..." "u makan kena jaga sama..." "i memang nak jaga pas bersalin..nak badan tiptop ...tek besaq bontot besaq..." HAHAAHHAHA  =.=""

Rindu zaman anak dara...

assalamualaikum.. hye peeps. aku punya zaman xada la seHOT mana...still dalam iman lagi..HAHAHA. cara aku fun xada la sampai buat mak ayah aku sakit jantung sangat. sakit sikit ja kot..HAHAHA.. aku habis ja sekolah,keputusan SPM baru keluar beberapa hari ja aku dah p cari kerja..gamble pakai macam jantan p cari keja kedai kosmetik..HAHAHA.... time tue aku belasah kemeja along,seluar jean along dengan kasut converse along...tudung ,spender dengan bra ja aku punya...HAHAHA..minta duit tambang bus dekat mak untuk p balik ja...xminta duit makan pun sebab niat nak p cari kerja ja..lepas tue terus balik... tempat famous dekat sungai petani xlain xbukan adalah center square saja...merata la aku masuk..last...disebabkan susah nak minta kerja sebab bertudung...terus aku pacakkan diri dekat kedai kosmetik.... time tue maybe tempat tue nak pakai orang urgent..so dia xkisah walau aku pakai ala-ala jantans...HAHAHA...terus dia suruh isi nama...no fon semua...masa tue bulan 4 kot..dalam 8.4.2007...

Rindu zaman anak dara...

assalamualaikum.. hye peeps. aku punya zaman xada la seHOT mana...still dalam iman lagi..HAHAHA. cara aku fun xada la sampai buat mak ayah aku sakit jantung sangat. sakit sikit ja kot..HAHAHA.. aku habis ja sekolah,keputusan SPM baru keluar beberapa hari ja aku dah p cari kerja..gamble pakai macam jantan p cari keja kedai kosmetik..HAHAHA.... time tue aku belasah kemeja along,seluar jean along dengan kasut converse along...tudung ,spender dengan bra ja aku punya...HAHAHA..minta duit tambang bus dekat mak untuk p balik ja...xminta duit makan pun sebab niat nak p cari kerja ja..lepas tue terus balik... tempat famous dekat sungai petani xlain xbukan adalah center square saja...merata la aku masuk..last...disebabkan susah nak minta kerja sebab bertudung...terus aku pacakkan diri dekat kedai kosmetik.... time tue maybe tempat tue nak pakai orang urgent..so dia xkisah walau aku pakai ala-ala jantans...HAHAHA...terus dia suruh isi nama...no fon semua...masa tue bulan 4 kot..dalam

Outlet dan website kedai menjual barang baby.

assalamualaikum.. hye peeps. aku gigih gila cari outlet-outlet yang jual barang baby...servey harga...dan semua yang di jual harga lebih kurang ja... niat hati nak tunggu ada fair dekat mid valley...sogo.....kalau nak tunggu warehouse macam xlarat ja nanti nak kena berdiri bagai...HUHUHUHU... aku ada la tengok outlet baby yang mana dekat dengan sepang...xpon memang kena p jalan-jalan jauh sikit la kan....sepang mana ada apa...kedai baby macam hidup segan mati xmau ja aku tengok...T_____T checklist pun dah buat..harga pun dah servey..mana yang ada jala aku boleh tengok pun.... aku dapat 3kedai macam tue ja...paling dekat dapat kedai area kajang..besar juga kedai dia...kedai dia banyak gila outlet...dekat parit buntar pun ada... babymanja outlet ini di kajang... barang dekat sini pun banyak gak.. tapi barang macam bumblee bee macam ciput sikit... aku macam dah suka barang bumble bee.. sebab murah and ramai yang cakap berbaloi.. anda-anda semua boleh ke website one baby world babymanja m

Outlet dan website kedai menjual barang baby.

assalamualaikum.. hye peeps. aku gigih gila cari outlet-outlet yang jual barang baby...servey harga...dan semua yang di jual harga lebih kurang ja... niat hati nak tunggu ada fair dekat mid valley...sogo.....kalau nak tunggu warehouse macam xlarat ja nanti nak kena berdiri bagai...HUHUHUHU... aku ada la tengok outlet baby yang mana dekat dengan sepang...xpon memang kena p jalan-jalan jauh sikit la kan....sepang mana ada apa...kedai baby macam hidup segan mati xmau ja aku tengok...T_____T checklist pun dah buat..harga pun dah servey..mana yang ada jala aku boleh tengok pun.... aku dapat 3kedai macam tue ja...paling dekat dapat kedai area kajang..besar juga kedai dia...kedai dia banyak gila outlet...dekat parit buntar pun ada... babymanja outlet ini di kajang... barang dekat sini pun banyak gak.. tapi barang macam bumblee bee macam ciput sikit... aku macam dah suka barang bumble bee.. sebab murah and ramai yang cakap berbaloi.. anda-anda semua boleh

Perubahan fizikal ketika hamil. must read!

assalamualaikum.. hye peeps. keadaan fizikal serius jadi 80% lain dari fizikal zaman anak dara bila dah pregnant....terkejut ai tau!sometime rasa macam xboleh terima....tapi bila pikir ada budak kecik dalam tummy,relakan saja....orang cakap,NORMAL. semua orang alami benda yang sama. setengah suami,aku rasa dia mesti komplen...tambah lelaki yang baru nak dapat 1st baby....contoh husband aku sendiri...komplen juga...tapi nak buat macamana....sabar jala.... paling ketara,dan paling yang akan kita perasan adalah warna aerola kita memang berubah GILA-GILA-GILA!!kalau dulu pink -pink...xpun warna coklat cerat molek ja...tapi bila dah ada baby dalam tummy...dia dah tukar jadi ke kokoan tahap maksima...hitam pun ada aku rasa. meh menangis sama-sama..HAHAHAH  T___________________________T dan aku ada search extra info untuk share dekat sini....meh tengok n baca.  1.   Rahim         >>    Menjadi lebih besar. pengalaman aku :: nurse akan check rahim kita membesar banyak mana dengan ukur g

Perubahan fizikal ketika hamil. must read!

assalamualaikum.. hye peeps. keadaan fizikal serius jadi 80% lain dari fizikal zaman anak dara bila dah pregnant....terkejut ai tau!sometime rasa macam xboleh terima....tapi bila pikir ada budak kecik dalam tummy,relakan saja....orang cakap,NORMAL. semua orang alami benda yang sama. setengah suami,aku rasa dia mesti komplen...tambah lelaki yang baru nak dapat 1st baby....contoh husband aku sendiri...komplen juga...tapi nak buat macamana....sabar jala.... paling ketara,dan paling yang akan kita perasan adalah warna aerola kita memang berubah GILA-GILA-GILA!!kalau dulu pink -pink...xpun warna coklat cerat molek ja...tapi bila dah ada baby dalam tummy...dia dah tukar jadi ke kokoan tahap maksima...hitam pun ada aku rasa. meh menangis sama-sama..HAHAHAH  T___________________________T dan aku ada search extra info untuk share dekat sini....meh tengok n baca.  1.   Rahim         >>    Menjadi lebih besar. pengalaman aku :: nurse akan check rahim kita membesar banyak

tips :: posisi seks untuk hamil.

assalamualaikum.. hye peeps yiiiiiiihhhhhhhhhhhhhaaaa..tip2 bagai...HAHAHAHA. tip nie aku dapat dari orang-orang yang berpengalaman.hehehehe..=.="" tapi aku tak pandai nak susun ayat... nah ambik nie baca. sharing is caring! 1. Posisi suami di atas adalah yang terbaik untuk anda hamil . Letakkan sebuah bantal kecil dibahagian pinggul anda, sehingga pinggul anda beristirahat untuk menampung sejumlah sperma selama 15 minit atau lebih selepas anda berdua mencapai klimaks bersama sama. Keadaan ini akan memudahkan sperma berenang ke dalam rahim. Jangan menggunakan bantal yang besar dan terlalu tinggi, kerana ia akan menyebabkan sperma terkumpul dibelakang rahim sahaja dan ini akan menyukarkannya untuk berenang dan bergabung degnan sel telur, yang akhirnya menjadikan usaha anda sia-sia saja. Manakala posisi seksual yang perlu dielakkan bila anda ingin hamil adalah posisi wanita di atas, duduk atau berdiri, yang akan menyebabkan sebahagian dari sperma keluar dan hanya tersisa sedi

tips :: posisi seks untuk hamil.

assalamualaikum.. hye peeps yiiiiiiihhhhhhhhhhhhhaaaa..tip2 bagai...HAHAHAHA. tip nie aku dapat dari orang-orang yang berpengalaman.hehehehe..=.="" tapi aku tak pandai nak susun ayat... nah ambik nie baca. sharing is caring! 1. Posisi suami di atas adalah yang terbaik untuk anda hamil . Letakkan sebuah bantal kecil dibahagian pinggul anda, sehingga pinggul anda beristirahat untuk menampung sejumlah sperma selama 15 minit atau lebih selepas anda berdua mencapai klimaks bersama sama. Keadaan ini akan memudahkan sperma berenang ke dalam rahim. Jangan menggunakan bantal yang besar dan terlalu tinggi, kerana ia akan menyebabkan sperma terkumpul dibelakang rahim sahaja dan ini akan menyukarkannya untuk berenang dan bergabung degnan sel telur, yang akhirnya menjadikan usaha anda sia-sia saja. Manakala posisi seksual yang perlu dielakkan bila anda ingin hamil adalah posisi wanita di atas, duduk atau berdiri, yang akan menyebabkan sebahagian dari sperma keluar dan ha

Rara Zikry .......................

assalamualaikum.. hye peeps. aku ketinggalan aku rasa.baru sedar dan tau cerita pasal nie. sapa rara zikry??rasanya ramai dah tau kan..sebab kawan aku cakap dia dah keluar nona dengan bersamamu. aku pon google pasal dia.sumpah.dia sangat cantik!dia jatuh sakit start mac 2010.dah setahun lebih dah.... tapi siapa kita nak menolak ujian allah?? "allah xakan uji hambanya dengan ujian yang hambanya xmampu nak lalui.." tapi aku agak terkilan bilamana baca blog-blog lain,ada yang macam cakap bukan-bukan.memang la rara tue free hair,hidup mungkin sosial..tapi siapa kita nak hukum dia??? itu dia dengan allah.nak menegur,nak kata apa sekali pun ada cara.xpayah post gambar-gambar dia yang seksi meksi semua. xpayah nak jadi malaikat...sebab kita serupa.melakukan benda yang berdosa...kadang kita rasa kita nie dah bagus sebab bertudung...tapi kita xsedar kita buat dosa lain... semua hamba allah nie sama.hanya allah yang boleh judge kita nie macamana??allah judge kita dari nawaitu kita. so

Rara Zikry .......................

assalamualaikum.. hye peeps. aku ketinggalan aku rasa.baru sedar dan tau cerita pasal nie. sapa rara zikry??rasanya ramai dah tau kan..sebab kawan aku cakap dia dah keluar nona dengan bersamamu. aku pon google pasal dia.sumpah.dia sangat cantik!dia jatuh sakit start mac 2010.dah setahun lebih dah.... tapi siapa kita nak menolak ujian allah?? "allah xakan uji hambanya dengan ujian yang hambanya xmampu nak lalui.." tapi aku agak terkilan bilamana baca blog-blog lain,ada yang macam cakap bukan-bukan.memang la rara tue free hair,hidup mungkin sosial..tapi siapa kita nak hukum dia??? itu dia dengan allah.nak menegur,nak kata apa sekali pun ada cara.xpayah post gambar-gambar dia yang seksi meksi semua. xpayah nak jadi malaikat...sebab kita serupa.melakukan benda yang berdosa...kadang kita rasa kita nie dah bagus sebab bertudung...tapi kita xsedar kita buat dosa lain... semua hamba allah nie sama.hanya allah yang boleh judge kita nie macamana??allah judge kita da

resepi :: nasi ayam utara.(step by step)

assalamualaikum.. hye peeps. nasi ayam utara???sebab??..sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb..nasi dia kuning.HEHEHE. rupa sebenar nasi ayam den. (1.0ct.2011) step 1(buat air rebusan ayam.) ayam yang diperap terlebih dahulu. bahan :: ayam (2ketul paha, 1ketul paha sekali dada, 1ketul dada ) 8biji bawang merah ** 4biji bawang putih ** 3inci halia ** air secukupnya. cara masak :: basuh ayam dan toskan. blend bahan yang bertanda **.masukkan dalam bekas yang ada ayam.perap selama 1/2jam.(simpan dalam peti ais.tapi jangan p simpan dalam tempat sejukbeku pulak..) lepas 1/2jam didihkan air dalam periuk.(make sure air akan menutupi ayam) bila mendidih,masukkan bahan yang diperap bersama dengan ayam-ayam sekali.(perlahankan api dan tunggu ayam setengah masak). bila ayam dah 1/2masak :: tutup api dan ketepikan ayam. step 2 (perap ayam) bahan:: 1 1/2senduk sos tiram kicap manis cap kipas udang(ikut suka nak banyak mana) kicap pekat tamin(ikut suka nak banyak mana) cara -cara :: ayam yang diketepikan di le

resepi :: nasi ayam utara.(step by step)

assalamualaikum.. hye peeps. nasi ayam utara???sebab??..sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb..nasi dia kuning.HEHEHE. rupa sebenar nasi ayam den. (1.0ct.2011) step 1(buat air rebusan ayam.) ayam yang diperap terlebih dahulu. bahan :: ayam (2ketul paha, 1ketul paha sekali dada, 1ketul dada ) 8biji bawang merah ** 4biji bawang putih ** 3inci halia ** air secukupnya. cara masak :: basuh ayam dan toskan. blend bahan yang bertanda **.masukkan dalam bekas yang ada ayam.perap selama 1/2jam.(simpan dalam peti ais.tapi jangan p simpan dalam tempat sejukbeku pulak..) lepas 1/2jam didihkan air dalam periuk.(make sure air akan menutupi ayam) bila mendidih,masukkan bahan yang diperap bersama dengan ayam-ayam sekali.(perlahankan api dan tunggu ayam setengah masak). bila ayam dah 1/2masak :: tutup api dan ketepikan ayam. step 2 (perap ayam) bahan:: 1 1/2senduk sos tiram kicap manis cap kipas udang(ikut suka nak banyak mana) kicap pekat tamin(ikut suka nak banyak mana) cara -cara :: ayam