Skip to main content

Resepi :: kacang buncis goreng sambal belacan.

assalamualaikum.. hye peeps.

^____________________^



bahan -bahan

12batang kacang buncis (potong ikut suka)
7ulas bawang putih (di ketuk kasar)
3batang cili merah besar besar*
5biji cili padi*
1cm belacan *
2sudu besar kicap cap kipas udang manis/masin
1sudu besar sos tiram
2sudu besar ikan bilis
suku cawan sedikit air
garam halus*


* = tumbuk guna lesung


cara-cara

1.panas minyak dalam 2sudu besar.tumis 7ulas bawang putih bersama dengan dua sudu besar ikan bilis.kacau hingga naik bau dan bawang separa garing.

2.masukkan bahan yang dah di tumbuk bersama sedikit air.(suku cawan ja).masukkan sos tiram,kicap.tunggu sampai mendidih sikit.

3.masukkan kacang buncis.kacau sampai rata dan air sedikit kering.masukkan bahan perisa a.k.a ajinamoto kalau suka.

4.SIAP!!



p/s :: aku suka masak pedas-pedas..baru kick.hehehe

p.s 2 :: make sure,lesung yang bekas tumbuk sambal tue buh air sikit...dan tuang dalam kuali.

p/s 3:: lagi banyak bawang putih..lagi sedap wooh!




Comments

latte said…
tenkiu piya for da resipi.mmg niat nk tny rtuh lagu mana buat.ehhehe tlg bykkan lagi resipi2 sonang lagi jimat camne.cek suka..=D
fana said…
warghh cm sng d bc, but buat tataw la jd o tak.. me love kcg buncis, coz ranggup.. n baang putih tu mmg besar2 cmpak gituw je.. mmg sempoi..selalu i terkial2 dok hiris halus2.. nk cuba resepi ni

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di