Skip to main content

resepi :: bihun sup utara

assalamualaikum.. hye peeps.


bihun sup utara.


sup daging.
1kg daging @tulang (aku guna daging sahaja)
4ulas bawang putih*
7ulas bawang merah*
halia 2cm* 
halia 2cm **
sup bunjut ADABI
bunga cengkih***
bunga lawang***
kayu manis***
buah pelaga***
bawang goreng(rincik halus bawang merah 6biji,gaul dengan garam dan goreng)
daun bawang(potong pendek)
2sudu besar minyak masak


* tumbuk lumat
** ketuk


hiasan bihun
bihun celur dengan air kunyit
sawi celur
tauge 
tauhu goreng
bawang goreng
daun sup

sambal hitam
20biji cili padi *
2ulas bawang putih*
2sudu kecil cuka*
setengah botol kicap manis cap kipas udang*
2sudu kecil garam halus*
2potong limau nipis*
sedikit air*


cara buat sup

1.panas minyak dalam periuk,tumis bahan yang bertanda * , ** dan ***,tunggu hingga naik bau dan sederhana garing.

2.masukkan daging dan air sehingga melebihi paras daging.biarkan mendidih dan daging empuk.

3. bila daging dah empuk,tambah air dan masukkan sup bunjut adabi dan biarkan mendidih.

4.bila sup dah mendidih,masukkan garam dan serbuk perasa.

5.goreng bawang merah yang dah dirincik halus sehingga garing dan masukkan ke dalam sup yang mendidih dan tutup api.

6.masukkan daun bawang yang di potong pendek.SIAP!


cara buat sambal hitam

1. blend semua bahan yang bertanda * hingga lumat.

2. masak di atas api yang sederhana kecil sehingga mendidih.

3.SIAP!!




senang gila kan???...


p/s :: make sure time masak daging bagi empuk tue sentiasa tambah air kalau air makin kering or kurang.


bye

Comments

wawaney said…
bihun sup utara ada taugeh eh? ingtkan bihun sup utara cabai kaler merah.hehe
Makbed said…
piya... sambal hitam tuh nak nak kena taruk minyak ke masa nak masak?
safiyyah osman said…
Makbed :: xyah letk minyk..dri blende trus ja msukkan dlm periuk n masak smp mendidih..

Wanie: bhun sup versi soto..hahahaha
confirm dia said…
sedapnya!!! tringin la...^_^
fiza said…
memang sedap...balik kedah mmg wajib makan :)

www.infinitilove.blogspot.com

TQ

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi