Skip to main content

masuk rumah baru.Insyallah.

assalamualaikum.. hye peeps.

bila husband cakap,insyallah kami berpindah ke rumah baru..rasa macam bersyukur ya amat.bukan rumah sekarang nie teruk...tapi sewa rumah tue xpadan dengan keadaan rumah.RM650 untuk sebuah rumah yang boleh jadi "hujan dalam rumah"..HAHAHAHA...hanya aku dan husband saja yang tau...hehehe..dengan semua pintu bilik tak boleh lock....dengan air dalam toilet yang selalu terbuka xboleh tutup...selamat la selangor jenis air free kalau bawah RM20...

rumah baru nanti insyallah better dari yang ini..kalau ada rezeki maybe terus beli kot..mana tau rezeki baby kan...*izza,boleh mai umah kami la...^___^..*


bila nak masuk rumah baru,aku dah list down dah sikit-sikit barang apa nak beli..HAHAHAHA...tapi nak juga rembat furniture dari rumah mak.....^____________________________^.

serius xsabar nak masuk rumah baru tue...dah dok terbayang-bayang dah apa yang aku nak buat dan hias...dan lagi seronok kalau ada rumah sendiri kan...lagi boleh buat dan hias macam-macam.


saja nak share idea -idea karat aku dekat sini...

ini contoh rumah sri ixora..

untuk living room...@ruang tamu..kalau boleh aku nak cat warna cerah...biar orang masuk terus ja terus rasa macam WOOWWWW!..hehehe...warna yang best pada aku...macam soft blue ....xpun tiffany blue...kalau warna dinding lembut...warna curtain biar dark sikit.....dan aku suka alas dengan kain jarang yang warna pun soft....

dan aku sangat-sangat la nak letak juraian manik besar-besar macam diamond dari bahagian atas jurai turun ke bawah....biar dekat dengan lampu kan...mesti cantik.....ala -ala dekat alam fantasy gitu..HAHAHA...

kalau dinding living room kita letak hot pink..hot pink kan warna soft juga...curtain kita boleh cari yang dark pink sikit dari hot pink...lepas tue alas dengan kain nipis yang jarang warna soft pink...macam bilik kawen aku dulu....

kalau nak warna dark...macam dinding warna gray...curtain boleh cari warna hitam dan alas dengan kain nipis jarang warna grey...

tapi aku xsuka warna dinding gelap.....aku lebih suka tengok warna curtain gelap..rasa macam seksi...HAHAHA...
ini idea eric.
warna turqoise
*betui ka eja??*
dinding warna cerah..
furniture dengan curtain warna gelap..


dan furniture semestinya aku suka PUTIH!!!..putih nie xlapuk dek zaman....kalau kayu kayan nie aku rasa macam tua sangat....lepas tue aku suka furniture yang bentuk dia skema....macam bulat..petak...aku xsuka ada macam lekuk -lekuk corak...

bila warna dinding cerah....or light colour...furniture kita boleh pilih yang dark colour...ye dak???


itu cerita living room.


sambung cerita pasal master bedroom.bilik suami dan isteri untuk bercinta.HEHEHEHEE...

master bedroom,dari zaman aku anak dara,aku sangat la teringin dengan warna grey+ white+black..cat semestinya grey..soft grey...furniture putih....curtain taruk hitam...macam biasa kain alas nipis tue mesti putih or grey....tobat bercinta sampai pagi...HAHAHAHA..



untuk bilik baby..tunggu baby besar baru best....tapi bilik untuk si kecil,bagi aku..lagi banyak warna terang..terang lagi peka baby kita....lagi best keadaan bilik..tapi furniture tetap la aku akan pilih putih.^________________^


~ ~ ~ ~ ~


itu jala yang ada dalam kepala...tapi bila duduk rumah sewa...kena la pendam dulu apa yang kita suka dalam hati...kena tunggu rumah sendiri.

xsabar nak masuk rumah mr adib.!

bye.

Comments

Anonymous said…
setuju tang part last tu, bila duk rumah sewa, nak buat apa pun rasa macam tak best.

Rumah sendiri ada, tapi bagi orang sewa, pastu, tuan rumah pun menyewa rumah orang lain jugak..huhu..
ntah bila laaaa dapat duduk rumah sendiri, boleh hentam hias, tebuk dinding segala!

p/s : i suke kaler merah dekat ruang tamu & kaler grey~
romantik!
Gieyana said…
YG FIRST TUE CANTIK YANG..OPSS TERCAPLOCK LAK..EKEKEKE..
Anonymous said…
seronoknye dgar piyah nk pindah uma.. :) yeah2 leh dtg..kalau nk mintk tlg org pindah brg pon org sanggup..nk jumpe piyah.. :)
Unknown said…
Seronok nyer dgr cite masuk umah baru...

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..