Skip to main content

Resepi sotong goreng tepung versi 2

assalamualaikum.. hye peeps.


bahan yang aku guna
2ekor sotong  *saiz aku ambil besar besar*
3sudu besar tepung gandum**
2sudu besar tepung jagung**
1sudu kecil serbuk lada hitam / lada putih**
1sudu kecil serbuk cili**
1sudu kecil serbuk kari**
1sudu kecil garam halus**
1biji telur *pukul just bagi telur kuning dengan putih bersatu*

** campur dan gaul sekali.

cara nak buat

1.basuh sotong,potong sotong ikut saiz yang kita suka,tos sampai kering.
2.masukkan telur kuning dan putih dalam mangkuk yang ada sotong,gaulkan sampai rata.
3.gaul sotong sedikit demi sedikit dengan tepung yang dah di **.
4.panaskan api dan bukak api sederhana.jangan slow sangat,jangan kuat sangat.
5.goreng sotong sampai keperangan terus angkat.



p/s :: jgn goreng terlalu lama,nanti sotong liat.
p/s :: kalau nak letak backing powder jangan letak tepung jagung dah.nanti ranggup sangat sampai tepung tak melekat dekat sotong.
p/s :: kalau banyak sotong yang nak goreng,letak tepung gandum banyak dari tepung jagung.4sudu tpung gandum,3sudu tepung jagung...macam tue la..



menu paling senang gila nak buat.

Comments

Makbed said…
amboihhh.... kemain lagi dia sejak-sejak jadi mak buyung nih.
Gadis said…
masyaallah sedapnyer...^_^
peh meleleh air liur nengok gambo sotong goreng di ats.
T.T
~ NANA ~ said…
huwaaaa serik da masak sotong goreng...dulu masak terpercik minyak panas :(
Aida Azryn said…
wow~ faveret aida! ;D
Dreamer said…
masa goreng tu minyak terpercik tak? saya masak dulu minyak percik sampai tinggal parut kat lengan.. :(
veesakura said…
piya buat akak terliur la..hihi
safiyyah osman said…
minyak memang percik..kena lengan..sakit gila..tpi bila minyak dah terpecik2tue,terus ja angkat sotong..jgn biar lama2..nanti dia liat..^___^
miss aini said…
slm..mtk resepi yer..nk cuba bt ptg ni..

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim