Skip to main content

Resepi :: mee rebus utara.

assalamualaikum.. hye peeps.


mee rebus + sambal sotong taruk atas.
yummmeeehhh!



bahan untuk kuah.

10biji ubi kentang (buang kulit potong kecik)
2biji ubi keledek saiz sederhana besar(buang kulit potong kecik)
8biji carrot.(buang kulit potong kecik)
15cabai kering (ikut suka nak pedas macamana)*blend*
7ketul daging(rebus dan ambil air rebusan)
10ulas bawang merah*blend*
4ulas bawang merah(di ricik)
3ulas bawang putih(di ricik)
5biji tomato*blend*

bahan hiasan

mee kuning
taugeh
sawi
kobis
daun bawang
tomato
cili merah
telur
daging


cara nak buat ::
1.bahan yang dah siap potong kecik kecik tue,di rebus.masukkan air biar atas sikit dari bahan yang dah di potong tue.rebus sampai mendidih sampai sure ubi kentang tue semua lembut.

2.bila dah sure lembut dan dah empuk,biarkan sejuk.lepas dah sejuk boleh di blend sehingga lumat.ikut suka nak lumat taqa mana.

3.cili kering,bawang merah dan tomato di blend asing -asing.

4.masukkan 3sudu minyak ke dalam periuk.minyak panas,masukkan bawang putih dan bawang merah yang dah di ricik.biarkan kekuningan.masukkan bawang merah yang diblend tadi.

5.masukkan cili kering yang dah di blend.masukkan air sedikit.tunggu hingga cili masak.

6.bila cili dah confirm masak,masukkan air rebusan daging,tomato yang dah diblend dan ubi kentang,ubi keledek,carrot yang dah di blend.kacau dan biarkan sehingga masak.

7.boleh tambah air kalau pekat sangat.

8.perasakan dengan garam dan gula.

9.bila dah siap kuah boleh la di makan.bahan hiasan tue boleh la di celur dengan air panas.


buat sambal udang,lepas tue taruk atas mee time nak makan..lagi marveles!^_____________^

bye.

Comments

eeemmm..boleh tangkap leleh ni....
Hans said…
baru makan semalam
:-)
matahari said…
balik ni nak try buat,..sedap weh!!!

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim