Skip to main content

Apa itu PRAMILET??ibu hamil harus tahu...

assalamualaikum.. hye peeps.

sekarang,hati nurani dah lega sebab dapat beli vitamin untuk diri sendiri dan baby.apa itu pramilet??

aku pon baru saja tau..dia sama saja dengan obimin,cuma dia dari us...itu apa yang cina farmasi tue bagitau aku.aku suka betul amoi tue..dia explain gila -gila dekat aku..semangat gila muka dia.

pramilet dengan obimin nie sama saja.obimin murah sikit dari pramilet nie...

gambar google


begitu la rupa pramilet nie,obimin pun warna pink dan panjang -panjang juga...

apa vitamin yang ada dalam nie???

vitamin A,D3,C,B1,B2,B6,B12
folic asid
nicotinamide
pantothenic asid
calcium
iodine
iron
magnesium
copper
zinc


so,kalau dah telan pramlet nie,asid folic tue boleh la stop ye...bau dia macam asid folic juga...sebiji sehari.aku telan lepas makan.

time 3bulan gini,memang sangat sangat penting untuk kita ambil vitamin..baby tengah nak membesar dan dia perlukan vitamin yang cukup.

harap baby sehat.

tq to sis my lady sebab share info yang berguna....




kalau nak baca info yang di share oleh kakak2 yang lain,klik kotak komen okeh:)

Comments

Lady of Leisure said…
hehe akak pun makan pramilet.. bau dia sedap je kan, ala2 air bandung skit.. gynae akak prescribe pramilet ni masa masuk second trimester, first trimester dia kasi folic acid, masuk second dia kasi pramilet lepas tu akak kasi tau gusi berdarah dia kasi calcium pill skali..
LiAnA said…
akak amik pramilet ni sejak peknen si aqil.. yg no 2 ni ambik obimin kejap je.. tp tak tahan berat naik menggila.. terus tukar pramilet balik.. lega hati hihi.. supplement tambahan yg bagus lagi ialah neurogain.. utk baby brain..
~MyLady~ said…
salam. pekabar ibu & baby? MakLady teruja bila baca entry kli ni. ttiba teringat la masa MakLady kandungkan anak MakLady..

Nak kongsi cite, leh? hehe.. sbnrnya mmg digalakkan makan vitamin yg mcm ni. dulu MakLady hanya amik Obimin je. Mmmg dia bagus utk janin dan tak perlu amik apa2 lagi. Tapi mcm MakLady dinasihatkan oleh Dr Amir (doktor yg melahirkan putra putri MakLady dlu) .. agar mengambil ubat ni, sehingga kandungan 8 bulan sahaja. Takut baby terlebih sihat plak..hmm ye laa..mcm2 vitamin ada dlm pil tu kan..nnti super aktif la kot..hehe..anyway, apa sj ubat/vitamin kita amik, mmg harus dptkan pandangan dr pakar..

Note: Sronoknya tgk ibu muda ngandung anak sulong ~ nostalgia gtew.. MakLady doakan safiyyah & baby sihat walafiat selalu. ;) take care..<3
honey bedazzled said…
pramilet and obimin tu sama; jenama je lain. macam panadol dan uphamol.
farhanna said…
so kalau dh amik obimin, x perlu la amik pramilet kan ?
safiyyah osman said…
farhana :: ana,klu dah ambil obimin dah ok..sbb sama dgn pramilet..:)
holaulala said…
tak sabar nak tgk baby. haha~!
ayne said…
vitamin ni macam lah kalau amek vit c, vit b complex, folic acid n iron eh??

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di