Skip to main content

tips :: apa yang tak boleh ibu mengandung buat.

assalamualaikum.. hye peeps.


nie aku tulis apa yang orang atas atas selalu pesan dekat aku.sharing is caring.


1. jangan tengok peristiwa yang ngeri,kejadian ngeri,benda or perkara perkara buruk.contoh macam accident,orang cacat or benda yang memang termaktub dalam istilah "buruk".

macam aku nie,masa zaman bujang +dah kawen before pregnant,aku suka tengok gambar gambar nger.otang kepala pecah kena lenyek lori la..orang accident la..orang putus kepala la..gambar budak budak cacat sebab urranium la..tapi bila dah pregnant nie,memang aku dah tak buang tebiat p tengok gambar gambar yang ngeri ngeri.

better elakkan okeh.

2.jangan bunuh haiwan.yang nie suami isteri dilarang keras.tengok haiwan yang comey comey tak pa.jangan dok p mancing ikan lepas tue bunuh..p tembak burung la..p lenyek kucing la..beringat sesama sendiri okeh.

3.jangan makan makanan yang tajam -tajam. contoh,tembikai,nenas,tapai,tebu,ikan pari,kambing........banyak lagi...nasihat aku,kalau pregnant baru lagi macam aku,elok elakkan makan buah buah kampung.p makan buah epal,buah pie,buah anggur...durian lagi la jangan....

4.jaga time berjalan.kalau dah rasa kasut tue dah haus,suruh suami beli baru.takut tergelincir dalam toilet.jangan pon slow slow.

5.jangan makan makanan pedas.tomyam semua tue jangan lagi kalau still baru.pantang sat dulu.kalau rasa badan kuat xapa.

6.jangan makan limau.apa ja yang nama dia limau jangan makan.bahaya sebab limau pun tajam.

7.jangan makan atau minum yogurt.sebab takut cirit.bila cirit,kita jadi teqan kan..takut baby yang tengah dok nak melekat tue jatuh.nanti dah 4 5bulan ok lah kalau nak minum.

8.jangan liat nak minum susu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..xlalu macammana pun gagah juga minum.kesian dekat baby dan diri sendiri.nanti gigi jadi senget baru tau .HAHAHA.minum susu sebanyak mana yang mampu dalam sehari.

9.jangan xmakan ASID FOLIC.p beli dekat farmasi.sapa yang dah berkahwin dah boleh start makan.asid foliv tue vitamin B..baik untuk badan dan baby.sebab dia elakkan dari baby cacat.untuk sebulan baru RM3.00...aku mula makan seminggu lepas kahwen sampai sekarang.



itu jala...yang aku ingat ingat.

semoga baby kuat dalam perut kita okeh!^________________^

Comments

cik kia said…
alalaaaa,kiaa baru tau yg kak fea dah pregnant ! congratulations tau ! jgn lupa nanty pakaikan baby tu baju elmo ;) mesti comel hee
NaNaRuZaNa said…
dik,xyah beli asid folic tu..buku merah dah wat lom kat klinik kesihatan..?kalo lom,sile la wat..then derang akan bg sume vit yg perlu spt iron,vitB,vitC n acid folic for free...pesan akak,jgn terlalu ikot pntg2 xbetol..sebab takot lg berhati2,lg mende tu dekat..just enjoy your pregnancy..jgn angkat brg berat2,minum air n mkn bekhasiat..okeh....?
veesakura said…
ala, takleh mam durian ker? kene mam banyak2 before preggy nih. hehehe

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi