Skip to main content

resepi :: ketam masak lemak cili padi versi utara.

assalamualaikum.. hye peeps.

aku rasa masak lemak cili padi utara dia xpekat,dia cair.sebab mak buat cair,aku pernha makan mak kawan aku buat *mak dia orang pahang*,masak lemak dia pekat.

ini masak lemak versi mak aku yo.





bahan -bahan

ketam dua ekor
cili padi 10biji **(nak pedas tambah lagi banyak)
cili merah 2biji**
kunyit hidup 2biji**
asam keping 2biji
bawang besar labu**
jintan manis 1cubit(jangan banyak sangat)
santan pekat 1mangkuk
serai 2batang*ketuk*
minyak masak 2sudu
garam
gula


cara -cara

1.basuh ketam.letak tepi.masukkan sedikit minyak kedalam periuk.
2.blender bahan yang bertanda ** sederhana lumat.
3.masukkan bahan yang diblender dan masukkan juga asam keping,jintan manis dan serai yang diketuk ke dalam periuk ,bukak api perlahan.
4..tunggu sehingga mendidih.masukkan ketam.
5.kemudian,masukkan santan pekat tadi ke dalam periuk.kalau nak lagi cair,tambah sikit lagi santan.
6.kacau pelahan lahan,jangan bagi pecah minyak.masuk garam dengan gula dan tunggu mendidih dan tutup api.makesure ketam masak.


settle!

p/s :: nak lagi kuning tambah serbuk kunyit lebih sikit,nie guna kunyit hidup,xberapa nak kuning ssangat tapi dah cukup pedas wooh!



Comments

HoneyDear said…
woh, bole try ni..ketam ada dalam peti es, baru beli semalam =P

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi