Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

resepi :: ketam masak lemak cili padi versi utara.

assalamualaikum.. hye peeps. aku rasa masak lemak cili padi utara dia xpekat,dia cair.sebab mak buat cair,aku pernha makan mak kawan aku buat *mak dia orang pahang*,masak lemak dia pekat. ini masak lemak versi mak aku yo. bahan -bahan ketam dua ekor cili padi 10biji **(nak pedas tambah lagi banyak) cili merah 2biji** kunyit hidup 2biji** asam keping 2biji bawang besar labu** jintan manis 1cubit(jangan banyak sangat) santan pekat 1mangkuk serai 2batang*ketuk* minyak masak 2sudu garam gula cara -cara 1.basuh ketam.letak tepi.masukkan sedikit minyak kedalam periuk. 2.blender bahan yang bertanda ** sederhana lumat. 3.masukkan bahan yang diblender dan masukkan juga asam keping,jintan manis dan serai yang diketuk ke dalam periuk ,bukak api perlahan. 4..tunggu sehingga mendidih.masukkan ketam. 5.kemudian,masukkan santan pekat tadi ke dalam periuk.kalau nak lagi cair,tambah sikit lagi santan. 6.kacau pelahan lahan,jangan bagi pecah minyak.masuk garam dengan gula dan tunggu mendidih dan tutup

resepi :: ketam masak lemak cili padi versi utara.

assalamualaikum.. hye peeps. aku rasa masak lemak cili padi utara dia xpekat,dia cair.sebab mak buat cair,aku pernha makan mak kawan aku buat *mak dia orang pahang*,masak lemak dia pekat. ini masak lemak versi mak aku yo. bahan -bahan ketam dua ekor cili padi 10biji **(nak pedas tambah lagi banyak) cili merah 2biji** kunyit hidup 2biji** asam keping 2biji bawang besar labu** jintan manis 1cubit(jangan banyak sangat) santan pekat 1mangkuk serai 2batang*ketuk* minyak masak 2sudu garam gula cara -cara 1.basuh ketam.letak tepi.masukkan sedikit minyak kedalam periuk. 2.blender bahan yang bertanda ** sederhana lumat. 3.masukkan bahan yang diblender dan masukkan juga asam keping,jintan manis dan serai yang diketuk ke dalam periuk ,bukak api perlahan. 4..tunggu sehingga mendidih.masukkan ketam. 5.kemudian,masukkan santan pekat tadi ke dalam periuk.kalau nak lagi cair,tambah sikit lagi santan. 6.kacau pelahan lahan,jangan bagi pecah minyak.masuk garam dengan gula dan tunggu mendi

tips :: apa yang tak boleh ibu mengandung buat.

assalamualaikum.. hye peeps. nie aku tulis apa yang orang atas atas selalu pesan dekat aku.sharing is caring. 1. jangan tengok peristiwa yang ngeri,kejadian ngeri,benda or perkara perkara buruk.contoh macam accident,orang cacat or benda yang memang termaktub dalam istilah "buruk". macam aku nie,masa zaman bujang +dah kawen before pregnant,aku suka tengok gambar gambar nger.otang kepala pecah kena lenyek lori la..orang accident la..orang putus kepala la..gambar budak budak cacat sebab urranium la..tapi bila dah pregnant nie,memang aku dah tak buang tebiat p tengok gambar gambar yang ngeri ngeri. better elakkan okeh. 2.jangan bunuh haiwan.yang nie suami isteri dilarang keras.tengok haiwan yang comey comey tak pa.jangan dok p mancing ikan lepas tue bunuh..p tembak burung la..p lenyek kucing la..beringat sesama sendiri okeh. 3.jangan makan makanan yang tajam -tajam. contoh,tembikai,nenas,tapai,tebu,ikan pari,kambing........banyak lagi...nasihat aku,kalau pregnant baru lagi macam

tips :: apa yang tak boleh ibu mengandung buat.

assalamualaikum.. hye peeps. nie aku tulis apa yang orang atas atas selalu pesan dekat aku.sharing is caring. 1. jangan tengok peristiwa yang ngeri,kejadian ngeri,benda or perkara perkara buruk.contoh macam accident,orang cacat or benda yang memang termaktub dalam istilah "buruk". macam aku nie,masa zaman bujang +dah kawen before pregnant,aku suka tengok gambar gambar nger.otang kepala pecah kena lenyek lori la..orang accident la..orang putus kepala la..gambar budak budak cacat sebab urranium la..tapi bila dah pregnant nie,memang aku dah tak buang tebiat p tengok gambar gambar yang ngeri ngeri. better elakkan okeh. 2.jangan bunuh haiwan.yang nie suami isteri dilarang keras.tengok haiwan yang comey comey tak pa.jangan dok p mancing ikan lepas tue bunuh..p tembak burung la..p lenyek kucing la..beringat sesama sendiri okeh. 3.jangan makan makanan yang tajam -tajam. contoh,tembikai,nenas,tapai,tebu,ikan pari,kambing........banyak lagi...nasihat aku,kalau pregnant b

Tips :: posisi seks semasa hamil.

assalamualaikum.. hye peeps. oh yeah!.HAHAHA.tajuk entry ala -ala ja..nie semua sebab aku terbaca dekat majalah perempuan tajuk yang sama.so nak google.untuk pengetahuan am. kebanyakkan pasangan yang baru berkahwen macam aku nie,bila dah ada baby dalam perut,agak takut la nak make love kan.takut kot kot boleh keguguran. aku pun ada tanya pada yang pakar.selalunya pakar aku adalah kak rye.ntah la,aku memang rasa senang nak tanya apa apa dekat kak rye.maybe sebab kak rye jeneh open minded dan xkedekut nak share apa yang dia tau.tanya la apa ja yang aku konpius..dia mesti explain gila gila dekat aku yang blur nie.tq master..hehehe. biar bertanya,dari sesat jalan. masa msg kak rye ada cakap "nak make love boleh ja awal awal pregnant..tapi jangan dok p angkat..lambung..henjut kuat kuat."... lebih kurang macam tue la ayat dia.. aku baca aku gelak la..HAHA...so agak konfident la sikit kan bila master bagi GREEN light. nie saja ja aku share apa yang aku dapat.semua sumber dari googl

Tips :: posisi seks semasa hamil.

assalamualaikum.. hye peeps. oh yeah!.HAHAHA.tajuk entry ala -ala ja..nie semua sebab aku terbaca dekat majalah perempuan tajuk yang sama.so nak google.untuk pengetahuan am. kebanyakkan pasangan yang baru berkahwen macam aku nie,bila dah ada baby dalam perut,agak takut la nak make love kan.takut kot kot boleh keguguran. aku pun ada tanya pada yang pakar.selalunya pakar aku adalah kak rye.ntah la,aku memang rasa senang nak tanya apa apa dekat kak rye.maybe sebab kak rye jeneh open minded dan xkedekut nak share apa yang dia tau.tanya la apa ja yang aku konpius..dia mesti explain gila gila dekat aku yang blur nie.tq master..hehehe. biar bertanya,dari sesat jalan. masa msg kak rye ada cakap "nak make love boleh ja awal awal pregnant..tapi jangan dok p angkat..lambung..henjut kuat kuat."... lebih kurang macam tue la ayat dia.. aku baca aku gelak la..HAHA...so agak konfident la sikit kan bila master bagi GREEN light. nie saja ja aku share apa yang aku

mommy to be :: apa rasa susu enfamama A+ perisa chocolate?

assalamualaikum.. hye peeps. susu anmum yang aku beli dah habis di minum. tak sampai sebulan pun dah habis. semalam, aku beli susu enfamama A+,harga RM51.90sen. berat 900gram.perisa coklat. manis. dan tak boleh lawan rasa dengan anmum,bagi aku anmum lagi sedap.tapi tue la............anmum buat badan jadi gemok sangat.T___________________________T nak try susu enfamama nie sampai habis,lepas tue nak try favor asli pulak. time beli susu nie semalam,ada tengok susu brand apa ntah tapi dia tulis dekat situ S26.harga RM49.50sen.tin tinggi lebih kurang tin susu enfamama A+ sapa pernah minum susu S26 tue???..okeh ke? nanti kalau boleh,nak try juga.hehehe. susu enfamama nie kak liana yang rekemen.kalau tak,aku memang tak tau..dok tau susu anmum tue ja. susu anmum sekotak (350gram) RM22.50. mommy to be,sila minum susu sebanyak yang boleh ok dalam sehari!semoga baby membesar dengan kuat . bye.

mommy to be :: apa rasa susu enfamama A+ perisa chocolate?

assalamualaikum.. hye peeps. susu anmum yang aku beli dah habis di minum. tak sampai sebulan pun dah habis. semalam, aku beli susu enfamama A+,harga RM51.90sen. berat 900gram.perisa coklat. manis. dan tak boleh lawan rasa dengan anmum,bagi aku anmum lagi sedap.tapi tue la............anmum buat badan jadi gemok sangat.T___________________________T nak try susu enfamama nie sampai habis,lepas tue nak try favor asli pulak. time beli susu nie semalam,ada tengok susu brand apa ntah tapi dia tulis dekat situ S26.harga RM49.50sen.tin tinggi lebih kurang tin susu enfamama A+ sapa pernah minum susu S26 tue???..okeh ke? nanti kalau boleh,nak try juga.hehehe. susu enfamama nie kak liana yang rekemen.kalau tak,aku memang tak tau..dok tau susu anmum tue ja. susu anmum sekotak (350gram) RM22.50. mommy to be,sila minum susu sebanyak yang boleh ok dalam sehari!semoga baby membesar dengan kuat . bye.

all about baby :: set salindah.

assalamualaikum.. hye peeps. aku memang dari tak kawen memang dah pasang angan -angan,kalau aku kawen,aku nak kumpul duit or minta duit husband beli set salindah nie..HEHEHE. sebab baik untuk baby. dia ubat homopati,bulat kecik -kecik dan manis macam gula -gula.sedap.sebab dulu ayah dah ajar aku makan.kalau demam ke,batuk ke..ayah tak pergi klinik biasa,ayah pergi klinik homopati. set salindah nie pun ubat dia dari homopati.dan aku pernah juma real punya testimoni pengguna set nie.dia punya anak sangat sangat sangat cerdik.tak predict aku budak umur 5tahun pandai kira duit banyak banyak,pandai cakap,kulit sehat,gigi cantik,rambut cantik.pandai baca surah surah alquran.mak dia cakap,otak dia senang tangkap.cakap pun xpelat budak budak. ada setengah orang tak tau pun wujudnya set salindah nie.aku pun tau sebab aku pernah kerja bahagian kosmetik dan kecantikan. set lengkap salindah. dari kandungan 3bulan hingga bersalin. harga dalam RM370. cara makan set nie mudah. time amalkan set nie k

all about baby :: set salindah.

assalamualaikum.. hye peeps. aku memang dari tak kawen memang dah pasang angan -angan,kalau aku kawen,aku nak kumpul duit or minta duit husband beli set salindah nie..HEHEHE. sebab baik untuk baby. dia ubat homopati,bulat kecik -kecik dan manis macam gula -gula.sedap.sebab dulu ayah dah ajar aku makan.kalau demam ke,batuk ke..ayah tak pergi klinik biasa,ayah pergi klinik homopati. set salindah nie pun ubat dia dari homopati.dan aku pernah juma real punya testimoni pengguna set nie.dia punya anak sangat sangat sangat cerdik.tak predict aku budak umur 5tahun pandai kira duit banyak banyak,pandai cakap,kulit sehat,gigi cantik,rambut cantik.pandai baca surah surah alquran.mak dia cakap,otak dia senang tangkap.cakap pun xpelat budak budak. ada setengah orang tak tau pun wujudnya set salindah nie.aku pun tau sebab aku pernah kerja bahagian kosmetik dan kecantikan. set lengkap salindah. dari kandungan 3bulan hingga bersalin. harga dalam RM370. cara makan set nie mudah. time

resepi :: telur masak kurma.

assalamualaikum.. hye peeps. ini pun 1st time masak kurma.heee..siap call mak lagi woh!.^________________^ saya budak baru belajar. lebih minyak tue semua lumrah la kan.. hehehe bahan perencah kurma ayam & daging adabi (ambik separuh sahaja,depend pada telur berapa biji.aku guna 2biji ja) 2biji telur *rebus* 2ulas bawang merah*tumbuk* 1ulas bawang besar*tumbuk* 2ulas bwang putih*tumbuk* 2cm halia*potong halus* 1ubi kentang *belah 4* 1cili merah*potong dua* santan pekat garam gula 2sudu minyak cara cara 1.tumis bawangy ang telah ditumbuk bersama halia yang dipotong nipis.tumis hingga naik bau. 2.masukkan pes kurma yang telah dicampurkan dengan sedikit air.masak hingga pecah minyak. 3.masukkan kentang dan cili merah bersama pes kurma. 4.pecah minyak,masukkan santan pecat dan kacau sekejap.biarkan mendidih dan masukkan telur. 5.perasakan dengan garam dan gula. 6.mendidih,tutup api.SIAP! heeeeeeeeeee..kacang ja kan????mudah! try buat.^______________________^. bye.

resepi :: telur masak kurma.

assalamualaikum.. hye peeps. ini pun 1st time masak kurma.heee..siap call mak lagi woh!.^________________^ saya budak baru belajar. lebih minyak tue semua lumrah la kan.. hehehe bahan perencah kurma ayam & daging adabi (ambik separuh sahaja,depend pada telur berapa biji.aku guna 2biji ja) 2biji telur *rebus* 2ulas bawang merah*tumbuk* 1ulas bawang besar*tumbuk* 2ulas bwang putih*tumbuk* 2cm halia*potong halus* 1ubi kentang *belah 4* 1cili merah*potong dua* santan pekat garam gula 2sudu minyak cara cara 1.tumis bawangy ang telah ditumbuk bersama halia yang dipotong nipis.tumis hingga naik bau. 2.masukkan pes kurma yang telah dicampurkan dengan sedikit air.masak hingga pecah minyak. 3.masukkan kentang dan cili merah bersama pes kurma. 4.pecah minyak,masukkan santan pecat dan kacau sekejap.biarkan mendidih dan masukkan telur. 5.perasakan dengan garam dan gula. 6.mendidih,tutup api.SIAP! heeeeeeeeeee..kacang ja kan????mudah! try buat.^______________________^. bye.