Skip to main content

resepi :: moi sup utara.

assalamualaikum.. hye peeps.

moi sup utara.


bahan -bahan

1gelas beras
2ketul isi ayam *potong ikut suka*
3ulas bawang merah*kisar*
6ekor ikan bilis*kisar*
2ulas bawang putih*kisar*
1batang baby corn*potong kecil*
2batang kacang buncis*potong kecil*
2mangkuk besar air
1sudu minyak masak
4beradik bahan sup.
setengah sudu halba.
7biji lada hitam
garam
gula



cara -cara 

1. tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan sedikit air.

2.masukkan isi ayam yang dah dipotong dan tambah sedikit lagi air.masukkan beras dan masukkan air sehingga menutupi beras.

3.tunggu sehingga mendidih,dan jika air kurang,tambah air lagi.

4.masukkan 4beradik,halba dan lada hitam

5.pastikan air sentiasa ditambah jika air berkurang.masukkan garam,gula dan sayur yang telah dipotong.

6.tunggu sehingga mendidih dan tutup api.


p/s ::

1. pastikan nasi menjadi lembik.

2.pastikan terdapat sedikit sup yang lebih,jangan terlalu kering.

3.perasakan moi mengikut kesukaan.


Comments

soFie LufFy said…
penah makan moi sup kat penang..terbaikk..sedap gila..

bubur nasi makan dengan sup + sambal

sedapnya..
*drooling*
ana apez said…
moi tu bubur nasi ke?? nampak macam sedap. will try it soon. sebab ana ni penagih tegar bubur mcd. lepas ni dah boleh buat sindri la erk. hehehe
thanks for the tips.
safiyyah osman said…
ana :: moi sup tue mcm bubur mcd la..klu ana nak lgi sedap,anak buh pasti sedap knorr tue dlm 2sudu kecik.

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi