Skip to main content

Macamana nak tau time subur kita.*bacaan untuk wanita yang planning nak ada baby*

assalamualaikum..

aku nie kan pengantin baru,so aku tengah kejar ilmu ilmu pasal baby..dan aku nie memang jenis tak malu nak bertanya..so aku pun bertanya pada pakar la kan...hihih


so nak share dekat sini...


macam aku cycle period tetap...28hari.ada yang 30 hari..tapi aku memang 28hari.

kak rye turunkan ilmu dia dekat aku.

kalau kita cycle period tetap 28hari,hari ke 13 hingga ke 18 adalah waktu kita subur.subur ya rabbi.*sila bekerja keras time nih.


DAAAAAAAAANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN..pastikan dalam masa hari ke tujuh sampai ke 12 tue tak having seks dengan husband sebab kalau boleh biarlah air mani husband pekat dan lazat tak cair.

itu apa yang sifu ajar la kan^__^

dan,kalau boleh pergi watson or mana mana tempat yang ada jual temperature untuk suhu badan...pergi beli 10.hee...hari hari try ambik bacaan suhu badan,kalau suhu ada naik sikit itu bermakna kita subur.*ini petua dari pakar*^__^


dan sesapa yang nak berkahwen dalam waktu terdekat nie boleh la amalkan makan asid folic:)..i dah beli pon...dia bagus untuk elakkan janin dari cacat.elok di makan time 3bulan before pregnant:).

itu ja yang dapat aku share.:)..kalau ada lagi petua boleh share di kotak komen okeh:)



p/s :: jgn asyik mengumpat orang dan jadi "Polis blog" ja..bukan dapat apa pun kalau asyik duk pandang salah orang.

Comments

~ NANA ~ said…
13 - 18 tu means start 1st day period ke camne? ke hari 13 - 18 juz after bersih period?
YanaHime said…
bersemangat sungguh yer! tp yg paling penting jgn stress sgt nak cepat2 dpt baby...akak dah penah lalui, so biar jer berlaku semulajadi...selamat mencuba yer!
Fiza Amran said…
tips dr kawan yg dh berumah tangga.. bila dekat panties ada cecair yg jernih but bukan keputihan ... jernih mcm telur putih... maksudnya kita subur waktu tue..
air mani pekat dan lazat?

babi sungguh! hahaha!
latte said…
fuiyoooo ilmu berguna ne.teheheheh..=p

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di