Skip to main content

seorang kakak alam maya yang menulis tentang aku.TERHARU.

assalamualaikum..

sebelum tue baca dulu apa yang akak aqma tulis.



Buat adik Safiya ku sayang~

Assalamualaikum wbt.



Entri ini khas untuk insan yang bernama Safiya yang bakal menamatkan zaman bujangnya dalam 5 hari lagi. Wow. Nervous. Aku pulak yang nervous. Bakal pengantin nih relax jek. Aku suka cara dia. Actually dia muda lagi dari aku tapi sangat bertuah bila dapat kahwin dulu dari aku. huhuhu.




Safiya nih sorang yang perangai gila-gila, sempoi dan paling penting dia tak peduli apa orang cakap. Wah, tabik aku kat dia. Yelah, kalo macam aku nih, orang cakap sikit jek aku dah fikir ke laut. Ish, ish, ish,




Safiya bakal melangsungkan perkahwinannya pada 30 April 2011 nih. Sori dik tak dapat pergi, sob, sob, sob. Seyes, superb tengok persiapan adik safiya nih. Walau simple jek tapi macam meriah. Aku pun tengah nak try buat apa yang dia buat. Yang penting bersederhana.




Nih kakak mu nak bagi nasihat sikit. Ehem-ehem. Nasihat dari orang tua-tua. Erk, i belum tua okey. Cuma sampaikan apa yang orang tua selalu cakap jek. :P



1. Adik Safiya, ingat lah tanggungjawab sebagai seorang isteri, dulu bujang aka seorang, tapi nanti akan hadir seorang lelaki bernama suami dalam hidup adik. So, banyak sangat perubahan yang akan berlaku. Dulu tidur sorang, sekarang berteman. Dulu basuh baju sendiri, sekarang kena basuh baju suami. Dulu masak cincai untuk diri sendiri, sekarang kena masak untuk suami. Dulu nak kemana tak payah tanya sesapa, sekarang nak keluar sidai baju pun kena tanya suami. Dulu tak ada priority, sekarang priority adalah suami. :)



2. Hope adik Safiya akan mendengar cakap Adli (bakal suami Safiya). If boleh jangan melawan kerana sekarang syurga adik di bawah telapak kaki suami. **sigh**



3. Hope adik dapat membahagikan masa dengan suami juga pelajaran adik.



4. Jangan pernah peduli dengan kata-kata luar yang nak manjatuhkan rumahtangga adik. Berdiam sahaja sudah cukup untuk menyelamatkan rumahtangga adik Safiya.



5. Jaga makan, minum dan pakaian nya kerana itulah tanggungjawab seorang isteri.



6. Jaga nama baik suami, maruah suami, harta suami, hal-hal rumahtangga tak perlu diceritakan kepada orang lain, dan yang paling penting rahsia-rahsia antara suami isteri dipegang erat.



7. Jangan pernah berubah hati untuk suami. Kerana pada akak suami nih tulang belakang kita. Sesungguhnya sesuatu hubungan yang sangat seronok apabila pasangan telah di ijabkabulkan. Amin.



8. Jaga pergaulan dan pakaian adik. Kerana setiap dosa itu akan jatuh pada suami. Jadi sebagai isteri janganlah membebankan suami.




Setakat nih itu saja pesan akak. (sambil ambil tisu lap airmata gembira + sedih). Akak minta maaf kalau segala nasihat ini macam melampau. :)



Jaga diri bebaik ye sayang. Hope one day akak dapat jumpe adik. Teringin sangat nak jumpa kamu!! sobsobsob.



owh, sori, dah tak leh nak taip lagi dah.



Nota Cinta:: Rasulullah bersabda "Sebaik-baik isteri ialah yang dapat menenangkan kamu apabila kamu melihatnya dan taat kepada kamu apabila kamu perintah dan memelihara dirinya dan menjaga hartamu apabila kamu tiada"

~ ~ ~


dah baca?serius aku terharu dan menangis.tak pernah terpikir pun akan ada orang nak tulis macamni dekat aku,sebelum ni kak rye yang banyak nasihat dan pesan dekat aku..dan bila ada lagi yang nasihat aku..perh!rasa macam aku ni atleast wujud juga dalam hidup lepa.dan aku xada la rasa aku ni teruk sangat.

to kak aqma, terima kasih banyak banyak sebab terlintas dengan ikhlas nak nasihat dan ingatkan saya yang kendos ni...

insyallah saya akan cuba jadi yang terbaik.

serius blur tak tau nak cakap apa..hahahaha..terharu.sebab membaca apa yang orang tulis dan orang bercakap dengan kita sangat berbeza.setiap satunya ada feeling yang berbeza.

terima kasih akak!semoga kita murah rezeki untuk berjumpa.amin.


kepada kak aqma,kak rye,kak liana majid,sis lady dan kakak kakak yang sentiasa komen bagi nasihat secara baik dan tak pernah argue cara saya menulis...terima kasih banyak banyak atas nasihat kalian.

saya still ingat nasihat kak liana majid bila tau saya nak bertunang...dia cakap "lepas ni kena pandai bawa diri...sebab ada dua pihak yang piya kena jaga air muka diorang"

saya still ingat apa yang kak rye cakap dan selalu pesan dalam telefon..."hg kena byk sabar dan paham suami hg nanti...jgn kuat cemburu..jgn dok control lepa.."

*sedih +terharu*

terima kasih semua yang doakan baik baik untuk aku.terima kasih sebab tak argue cara penulisan aku. tapi serius diluar aku berbahasa sangat berlainan dengan cara aku menulis.so jangan takut nak tegur.hihi..

terima kasih.




p/s :: blog akak aqma boleh klik dekat sini

Comments

terharu bce entry ni.:) btw,akak kene tag.:)

http://idupseorangnoyis.blogspot.com/2011/04/contest-blog-saya-smart.html
LadyRye said…
orang kedah disamping suka mencarut, mereka juga mudah menangis!

kahkahkah!
umairah said…
waahh..
sy yg bce pn leh t'haru wlupn sbnrny pesann tu ditujukn utk piya..
huhu..
anyway, wish u all the best..
may u'll be happy with the new chapter in ur life..
^-^
congrats piya..huhhu...

btw..piya duk kt kedah ek??huhuh...sy nih kt selangor..dan 30april lak sepupu tunang..huhuh...

sy doakan kebahagiaan awk!
piya selalu on ym x??nk add boleh x??mlm nih..ada hal la..huhuh..help me plz...

add ym sy..

leana_usagi89@ymail.com

pdm la nih nt..jgn lak appprove..ahhha!

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..