Skip to main content

macamana nak design pelan ke rumah pengantin.

assalamualaikum..

part nie la paling susah gilo.haha..aku pening pening time try lukis pelan ke rumah sendiri..tak tau apa benda nak letak..ikut hati nak ja letak semua yang ada dekat tepi jalan tue..haha..tapi nanti kad mesti kena besar jalan la...=.="

so aku nak share sikit sikit apa yang aku belajar.hihi


1. lukis simbol or benda penting yang boleh orang buat klue untuk sampai ke rumah kita.contoh, orang mesti jumpa tesco dulu sebelum jumpa traficct light.lepas tue kena terus sampai jumpa traffict light depan caltex.dan jangan tertukar caltex dengan shell..nanti pening orang yang nak pergi rumah kita sebab dalam kad tulis caltex yang dia jumpa shell.kalau lepas pada traffict light ada masjid jangan lupa letak masjidmacam rumah rumah jiran or kedai makan yang xda signboard besar yang boleh orang buat klue jangan letak.

yang penting ja letak.

-masjid
-petronas
-caltex
-shell
-sekolah
-kilang yang ada signboard besar
-jambatan if guest perlu lalu jambatan.


2. ambik kira semua jalan yang boleh menjadi punca untuk kerumah kita.katakan kawasan kita ada 4jenis jalan yang akan guest lalu untuk sampai ke rumah kita.mesti kita lukis.

contoh

- highway utara
-highway selatan
-dari mana mana jalan utama

macam aku orang boleh lalu banyak jalan.

macam orang dari penang,kulim or area seberang jaya dan kepala batas boleh lalu dan keluar melalui tol bertam.so aku letak "dari tol bertam / dari kepala batas."

kalau orang tue dari sik,baling,grik,jeniang lepa akan lalu jalan dari jpj ..so aku letak jalan "dari taman sejati/taman kempas".

kalau guest dari area laguna,semeling,merbok aku letak "dari semeling"

kalau guest dari alor star,dari tesco lama aku letak "dari tol utara"

faham maksud aku?heee


itu sahaja yang perlu diambik kira.

ni contoh pelan rumah aku.



sharing is caring!
peace!

Comments

~ NANA ~ said…
mak cik!!!! nk kawen kan bulan 5 ni???? waaaa best2!!!
miezaniera said…
betui2..landmark tu lebih penting dr nama2 jalan..selamat mndapat suami ;D

http://www.miezaniera.com/senangmenang/kad-kahwin-2/
anak 1st ke kwen dlu???agak sukar la kalo sblm nye xde lg..huhuhu..tahniah!!

(sy kwen nt pnjm plan akk pnye mse dlu..hope jln x berubah..err???)
lilyaya said…
slamat mnjadi pengantin baru yaa =))

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim