Skip to main content

jangan membezakan doorgift antara tetamu.

assalamualaikum..

tadi time ayah hantar balik rumah sewa dekat kulim...singgah makan...so sesaja bersembang pasal my wedding:)...ayah tanya apa doorgift untuk tetamu..so aku dengan semangat cerita la apa aku plan kan...kawan kawan aku nak bagi special sikit...tetamu kampung aku nak bagi yang biasa biasa..untuk tetamu yang "VIP" aku nak bagi lain...

tup tup ayah cakap..

ayah :: "tak elok buat macam tue.."

aku :: "dosa ka kalau bagi lain lain??"

ayah :: tak dosa..tapi tak elok la.."

aku :: "tak dosa..tak dak dalam alquran tak pa la..."

ayah :: "tak elok..bukan kira dosa tak dosa..tapi nanti bila tetamu yang hg bagi biasa biasa tue tau..lepa kecik hati..lepa nak mai rai hg..berdoa untuk hg...setengah tetamu dia mai saja nak rai pengantin...kadang kadang perut lepa bukan lapar pun..bukan nak mai makan pun..tapi nak mai rai..mai berdoa untuk rumah tangga hg...so tak elok la hg beza bezakan.."

aku :: o00....*terdiam*

ayah :: "nak kawin bukan senang..kena pikir banyak benda..kalau nak buat doorgift biar lebih dengan sama semau tetamu...budak budak pun hg kena kira..kot dia teringin bunga telur yang lawa lawa..hg kena bagi...tak elok cakap tak boleh..orang perempuan selalu macam tue.."

aku :: "kira kena buat sama pastu kena buat lebih la.."

baru faham..T___T

lepas tue terus buka topik lain pula..so baru aku paham...bila pikir betul juga...kalau kita pergi kenduri..tup tup ternampak tetamu lain pegang doorgift lagi best dari kita..kita tak banyak sikit mesti rasa sentap..ye dak?hihih..

so lepas nih memang semua doorgift sama rata...:)..cuma nanti kena letakkan tag ja pada doorgift yang nak bagi dekat kawan kawan kan....:)

bye

Comments

Aerzee A. said…
piya, kami consider kawan kawan ka VIP ka tetamu biasa biasa? heheh :P
Idati Malek said…
hehe...sy pun baru fhm :)
Aerzee A. said…
piya, kami consider group mana?

a) kawan kawan
b) vip
c) tetamu biasa
d) bakal tak dijemput?

hehehe :P
ailin nilza said…
mmg setuju ngan ayah saffiyah tue, x elok bezakan pemberian kepada tetamu, kerana kemungkinan kita akn m'gecilkan hati dan perasaan tetamu yg dtg tue, lgpun pernah dengar ceramah pasal tajuk ni....layanla tetamu samarata tanpa mengira darjat dan pakaian yg dipakainya...wallahualam...

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..