Skip to main content

jangan membezakan doorgift antara tetamu.

assalamualaikum..

tadi time ayah hantar balik rumah sewa dekat kulim...singgah makan...so sesaja bersembang pasal my wedding:)...ayah tanya apa doorgift untuk tetamu..so aku dengan semangat cerita la apa aku plan kan...kawan kawan aku nak bagi special sikit...tetamu kampung aku nak bagi yang biasa biasa..untuk tetamu yang "VIP" aku nak bagi lain...

tup tup ayah cakap..

ayah :: "tak elok buat macam tue.."

aku :: "dosa ka kalau bagi lain lain??"

ayah :: tak dosa..tapi tak elok la.."

aku :: "tak dosa..tak dak dalam alquran tak pa la..."

ayah :: "tak elok..bukan kira dosa tak dosa..tapi nanti bila tetamu yang hg bagi biasa biasa tue tau..lepa kecik hati..lepa nak mai rai hg..berdoa untuk hg...setengah tetamu dia mai saja nak rai pengantin...kadang kadang perut lepa bukan lapar pun..bukan nak mai makan pun..tapi nak mai rai..mai berdoa untuk rumah tangga hg...so tak elok la hg beza bezakan.."

aku :: o00....*terdiam*

ayah :: "nak kawin bukan senang..kena pikir banyak benda..kalau nak buat doorgift biar lebih dengan sama semau tetamu...budak budak pun hg kena kira..kot dia teringin bunga telur yang lawa lawa..hg kena bagi...tak elok cakap tak boleh..orang perempuan selalu macam tue.."

aku :: "kira kena buat sama pastu kena buat lebih la.."

baru faham..T___T

lepas tue terus buka topik lain pula..so baru aku paham...bila pikir betul juga...kalau kita pergi kenduri..tup tup ternampak tetamu lain pegang doorgift lagi best dari kita..kita tak banyak sikit mesti rasa sentap..ye dak?hihih..

so lepas nih memang semua doorgift sama rata...:)..cuma nanti kena letakkan tag ja pada doorgift yang nak bagi dekat kawan kawan kan....:)

bye

Comments

aerzee fathenee said…
piya, kami consider kawan kawan ka VIP ka tetamu biasa biasa? heheh :P
idAti mALek said…
hehe...sy pun baru fhm :)
aerzee fathenee said…
piya, kami consider group mana?

a) kawan kawan
b) vip
c) tetamu biasa
d) bakal tak dijemput?

hehehe :P
greenailin said…
mmg setuju ngan ayah saffiyah tue, x elok bezakan pemberian kepada tetamu, kerana kemungkinan kita akn m'gecilkan hati dan perasaan tetamu yg dtg tue, lgpun pernah dengar ceramah pasal tajuk ni....layanla tetamu samarata tanpa mengira darjat dan pakaian yg dipakainya...wallahualam...

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi