Skip to main content

belanja kahwin.UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI.

assalamualaikum..

aku nih dah cukup ukur baju dibadan sendiri tak???...kadang kadang memang teringin gila nak grand grand...haha...bodoh dan gila la kalau tak mau grand grand....bukan setiap tahun berkahwin....ngeee..

orang selalu tanya aku....berapa hantaran....bila aku jawab 7.5ribu ja..semua muka macam taik terkejut...lepas tue mulut orang orang yang bertanya tue akan cakap.."murah gila...cukup ke nak beli barang semua"..aku akan cakap..."tak pa..aku kesian dekat adli..lepas kawin lagi..."lepas tue muka orang orang yang tanya tue kia..hahahaha..

bagi aku...kalau 7k..buat cara 7k...aku tak invite ramai ramai...aku tak simpan langsung angan angan dalam hati...apa yang aku boleh DIY sendiri..semua aku buat....aku tak angan angan nak buat pelamin .makan beradap yang biadap tue....furniture pun aku beli sendiri...

sebab "ukur baju dibadan sendiri"...7k tue aku kira kira memang cukup untuk everything....hias bilik...doorgift...mak andam..caterer..semua cukup dalam 7k tue...

kalau doorgift aku tak ada la cari yang grand grand...haha..buat apa..nanti orang buang macam tue ja...hahaha...

hias bilik pun cari material yang sederhana sudah...selagi boleh jimat..memang aku jimat...

mak andam...nego harga selagi boleh..ahahaha...tapi syukur la aku jumpa dengan fasha nih..senang apa apa nego harga...

caterer just untuk 600 makan...RM4200 untuk itu...

so balance separate untuk doorgift..deco bilik...kalau ada extra money  maybe ambik OP...just untuk nikah + outdoor baru RM500...itu pun kalau ada...:)


jangan bebankan lelaki yang nanti akan jaga kita....ini pun aku dah rasa bebankan dia....sob..sob....


bye.

Comments

Fariza Fauzi said…
betul tu piyaa..lagipun piya belajar lagi kann
cik bahulu oren said…
btol tu babe
ikut kemampuan cukup
watpa nk blagak klo nnt kita jgk yg terbeban...
setuju wlpn saya tlmpau muda lgi ntk bkahwin. :)
kna ingt life lpas khwin sma kan :)
Gieyana said…
betui2..sangat sokong..Jangan bebankan bakal suami..nnt after kawin lg byk RM nk guna..:)
Unknown said…
sy pn setuju.. ^-^
Mimie Ishak said…
saya pon setuju...yang penting kehidupan selepas perkahwinan lebih penting...saya doakan piya bahagia disamping tunang tersayang....dan semoga selamat dan lancar ke jinjang pelamin... :)
AREku said…
like diz post
hpe my girl de bce gak ;p
nice blog k

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim