Skip to main content

10bulan ke sehari persiapan sebelum perkahwinan.

assalamualaikum..


10bulan sebelum majlis


-Bina matlamat untuk mencapai berat badan yang ideal dan seimbang. Setiap minggu turunkan sekurang-kurangnya 1kg.
-Awasi pemakanan kerana ia bantu mendapatkan berat badan ideal.
-Lakukan senaman, sekurang-kurangnya setengah jam sehari.
-Pastikan kening anda dibentuk mengikut bentuk wajah. Mula mendapatkan sentuhan professional bagi memiliki kening yang cantik.
-Pastikan kebersihan pada kuku, rawat kuku dan kilatkan permukaannya.
-Pilih pencuci muka yang sesuai dengan kulit muka. Mula berjinak dengan pusat rawatan kecantikan.
-Mengekalkan bentuk badan yang cantik, gunakan scrub yang boleh menghilangkan sel-sel kulit mati agar diganti dengan yang baru.
-Sapukan krim badan yang kaya dengan vitamin C, agar kulit lebih cerah dan bersih..

8bulan sebelum majlis


-Manjakan diri anda ke salon kecantikan bagi memperolehi hasil yang lebih berkesan. Lakukan rawatan wajah, sekurang-kurangnya sebulan dua kali.
-Dapatkan rawatan mengurut bagi mengeluarkan angin di dalam badan serta membetulkan kembali urat-urat yang tersimpul. Lakukan juga mandi wap, lulur dan mandi rempah.
-Kurangkan makanan yang berminyak, berlemak dan tinggi kolestrolnya.
-Amalkan makanan yang dimasak secara rebus dan kukus.
-Rendamkan kaki dan tangan ke dalam air suam, bagi menghasilkan kuku yang cantik dan secara tidak langsung boleh menghilangkan ketenangan.
-Berusaha untuk menghilangkan tanda-tanda hitam atau sel kulit mati.
-Jangan mengubah imej tanpa sebarang rundingan kerana ini akan memberi risiko kepada penampilan.
-Lakukan penjagaan rambut dengan mengamalkan produk yang bersesuaian.
-Jika anda inginkan kuku yang cantik, kunjungilah pusat rawatan manicure.


6bulan sebelum majlis

-Kekalkan wajah agar kelihatan cantik, segar dan muda. Jalani rawatan muka yang boleh menghilangkan tekanan dan kedutan halus di wajah.
-Jika anda belum mempunyai seorang pendandan rambut yang bersesuai, carilah sekarang. Dia yang lebih professional akan member rawatan dan mengubah potongan rambut yang bersesuaian.
-Kolagen semula jadi akan berkurangan setiap hari, gunakan lebih pelembap yang mengandungi vitamin E pada rambut dan wajah agar tidak terlalu kering.
-Tidak salah mula belajar cara senaman yoga, lebih baik untuk kesihatan dan ketenangan mental dan fizikal.

4bulan sebelum majlis

-Mendapat tempahan mekap. Bagi mendapatkan hasil yang terbaik pada majlis tersebut, lakukan 90minit test make-upter lebih dahulu.
-Dapatkan khidmat nasihat serta panduan kecantikan dari pakar.
-Jika anda ingin mewarnakan rambut, boleh lakukan sekarang. Sekiranya tidak bersesuaian, anda masih mempunyai masa untuk mengubahnya kembali seperti asal.
-Jangan bertukar syampu di saat begini,kekalkan pilihan dan belailah ia setiap hari
-Gunakan mask,sekerap yang boleh bagi menghilangkan tekanan dan kesegaran pada wajah


2Bulan sebelum majlis

-Mulakan latihan pakaian dan penelitian kepada aksesori rambut seperti mahkota, layah, bunga hidup dan sebagainya.
-Lakukan rawatan yang lebih terperinci bagi memperbaiki keadaan wajah yang bermasalah
-Jangan menggunakan solekan harian yang tebal kerana bimbang akan merosakkan wajah

Seminggu sebelum majlis

-Dapatkan sentuhan terakhir dari pendandan rambut anda
-Pastikan kening telah dipantis dengan cantik dan bersih
-Sekali lagi mengingatkan mekap artis anda pada hari istimewa tersebut
-Jika wajah anda masih mengalami masalah, mungkin dengan cara suntikan dari pakar kecantikan akan berhasil

Sehari sebelum majlis

-Tidur dengan cukup dan rehatkan fikiran anda supaya kulit wajah segar dan berseri di hari persandingan
-Mulai berinai, sebolehnya minta bantuan dari orang lain atau ke salun bagi mendapatkan hasil yang lebih kemas.
-Tampil dengan yakin dan berseri di majlis persandingan nanti.









untuk orang yang bernama NUR SAFIYYAH BINTI OSMAN...memang masa dah tinggal 4bulan dah pun...haiiyyoooh!!!..gabra gabra..sekarang dah macam macam pikir..T____T


semoga semua dipermudahkan..

Comments

Shaofie said…
rilek-rilek. insyaallah semuanya berjalan dengan lancar.
~Eizny Ejan~ said…
WAAA BESTNYE =)
XPE TAKE A DEEP BERATH INSYALLH BOLEH LAKUKAN
=)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi