Skip to main content

TIDAK SAH perkahwinan wanita yang mengandung jika dia berkahwin.

assalamualaikum..

ini aku dapat dari blog nard...so aku nak share dekat sini....


1.pak sanggup yang aku maksdkan lelaki yang terpaksa menikahi perempuan hamil.
2. lelaki yang menikahi wanita dcintai dalam keadaan hamil.


sedianya adanya, kita sudah terdedah untuk mengetahui bahawa, lelaki tidak dbenarkan mengahwini wanita hamil.
tapi, apakah pula pada wanita hamil anak luar nikah?
bolehkah lelaki mengahwininya?
kalo anda terjawab tidak, kenapa masih ade yang terlanjur, sah mengandung n nikah??
adakah kerana alasan yang sama? untuk menutup malu keluarga..
pernah ke kita terfikirkan hal sedemikan?


mari anda perlihatkan ape yang aku nak share ngn u all..
sowrrie ak terpakse copy kerana ke tidak mahuan tersalah tulis.

Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAHmaka pasangan itu kelak
hidup dalam zina sampai bila-bila...




Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan
lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda
disini kerana ianya amat penting:



Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belumberkahwin didapati hamil anak luar nikah?
Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.


Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?
Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.


Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?
Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepada bayi yang dikandung itu.


Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untukmemperbetulkan keadaan?
Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehinggamelahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka bolehbernikah sekali lagi, secara sah.


Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.



Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?
Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.



Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anaktersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannyasendiri?
Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.



Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim dan seorang wanita Muslim (ataubukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yangsewajarnya?
Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera dan menunggu sehinggaperempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.



Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakahsaya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?
Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.


lastly to all readers, mari kite perluaskan ilmu ini. jgnlah kite mengikut ape yang dah terjadi dalam drama drama cerita kita. kerana mlysia banyak sgt menunjukkan kisah pak sanggup. maka tidak kire pak sanggup atau lelaki yang mmbuat, sama sekali di tegas, TIDAK BOLEH bernikah sampailah kelahiran bayi berkenaan. jangan lah kita terus terjerumus dalam lembah maksiat lagi. sudah sudah lah apa yang pernah berlaku..





p/s :: sharing is caring..sesapa yang tau lebih lanjut jom la share..:)

Comments

cik di. said…
as i igt, time kat skula dulu, ustazah ckp, it's sah, juz haram, means, their wedding still sah but bdose lahh
na share gak eah piya..
tp ingt2 lupe ms skool..
rsnye ank luar nikah x leh bin nama ayh die kn??..
yan lupe lak bende 2..
:)
ujee said…
saya pun ada buat entry psl ni...

http://ujee-ujee.blogspot.com/2010/11/asmara.html
de' Elle Norizi said…
saja nak kongsi,

http://www.zaharuddin.net/lelaki-&-wanita/469-huxxxkum-nikah-wanita-hamil-anak-luar-nikah.html
pcez said…
maaf ye.. setahu saya perkahwinan itu dikira SAH.. walaupun dia sedang mengandungkan anak luar nikah mengikut imam syafie & hanafi SAH.. cuma imam maliki & hanbali yg berpendapat XSAH.. so, kita ikut mzhab kita la.. (mengikut pengetahuan agama saya dan sumber dari pengajaran ustaz).. apapun sebelum memberi maklumat tentang sesuatu pastikan ada dalil dan sumber yang tidak mengelirukan. harap dapat renungan bersama :)
pcez said…
maaf.. saya cuma ingin memperbetulkan kenyataan anda.. hukum kahwin dengan perempuan sedang mengandung anak zina adalah SAH.. mengikut mazhab syafie & hanafi.. cuma imam hanbali dan maliki yang XSAH.. kita ikut mazhab kita.. so, SAH.. sebelum memberi sebarang maklumat haruslah mendapat rujukan dari para alim ulama.. wallahualam.. harap mendapat renungan bersama :)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim