Skip to main content

pada umur berapa anda datang darah haid?*bacaan untuk wanita dan perempuan sahaja*

assalamualaikum..

harini tetiba terlintas pasal benda nih...orang cakap...kalau kita datang period awal..kita akan jadi ikan paus awal monopaus awal..ye ke?ada sesiapa tau pasal nih tak?..

ramia kawan kawan aku datang period awal..ada umur 9tahun dah datang...gila kendos fefek dah darah...tapi yang aku perasan kalau datang period awal..bentuk tubuh badan mesti macam jadi terbantut...

ada kawan aku yang umur 9tahun datang period..bila umur meningkat..dia tak tinggi tinggi...time zaman sekolah memang dia macam giant la...besar dari kami kami yang belum period...

macam aku ...period hadir dalam diriku 1st time aku umur 13tahun...oh sangat malu ok time tue..time aku 1st period tue ayah ja ada dekat rumah...mak sarimah (mak tiri), time tue tak ada...masa tue lagi 3hari nak raya aidilfitri..time dekat toilet check check ada darah...

ulang alik nak cerita dekat ayah..tak tau nak cakap macamana...lasttttttttttt....

ayah tengah cuci tingkap...

aku :: "ayah..."

ayah :: "awat?"

aku :: "saya dah keluar darah.."

 *hahaahha...itu ja ayat paling cantik aku rasa..haha..time tue mana tau darah tue orang besar besar sebut period...hahahaha*

ayah aku pun tak cakap banyak..dia pergi kedai beli pad...hehe..terima kasih ayah!!


bila period..memang kita tak boleh lari dari sesungut sengugut...tapi masa zaman sekolah menengah..memang aku tak ada langsung rasa sakit senggugut tue..kita dia datang smooth ja....kalau kawan kawna cerita pasal senggugut mesti tak dapat nak imagine...

tapi bila dah bekerja dulu...kalau period sengugut mesti hadir mai sekali...sakit dia aku suka tahan...dan petua untuk rasa relax dari sengugut...banyakkan minum air suam suam baby...yang selalu susu baby kita bancuh tue kan suam suam..suam suam macam tue la kita minum..minum pada kadar yang banyak...jauhkan air ais...dan aku confirm..bila kita amal macam tue..nanti period yang ketul ketul tue akan cepat keluar dan sengugut akan ada sekejap ja...*selamat mencuba!!*

selalunya..normal period akan datang dalam circle..maksud aku..period yang normal..dia akan rotate cukkup cukup 28hari atau 30hari..kalau lain daripada tue..itu period yang tak normal..so kalau jeneh teruk agak susah nak predict untuk cuba pregnant....

macamana nak kira?..macam aku dulu..sumpah aku tak tau apa tue period normal tak normal...tapi bila dah nak bersuami berumah tangga baru aku belajar dan aku tanya pada orang yang lebih tua...

macamnih...katakan kita datang period 5hb.12.2010..itu kira 1st day kita....lepas tue katakan lagi kita haibs period 10hb.12.2010..time tue memang period dah licin kering...so kira hari ke6 kita dah habis period kan...nak tau bila pulak period kita nak datang semula?...ok..lepas hari ke6 tue...kita start kira 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28.......so kira hari ke29 tue la 1st period datang balik..paham?hihihi...kira punya kira...1 JANUARI 2010 period kita akan jadi 1st semula...:)..setengah tue ada yang circle dia rotate 30hari...28 dengan 30 hari tue kira normal...yang tak normal tue..bila hari ke 15 or ke 20 dia dah datang semula period...itu tak normal...




itu jala yang aku nak share pun..kalau salah tolong betulkan:)..

bye

Comments

LILI said…
azuin period umo 14 thun...

sblum 2 mak asyik risau nape x period2 g...

huhuhu
sy agak lewat period dlm umo 15thn cmtu la sbb maybe fizikal kecik kot.. 1st time dtg period mak aii punya lama. dkt sebulan smpai panik jugak.. period tak abis2. Pastu period sy jenis tak stabil.. dulu sblm kawen kdg2 2 3 bln skali. Masalah segugut takde.. Risau jugak bila dh kawen.. takut tak blh pregnant. Risau jugak.. skrg ni tggu2 kot2 ada rezeki. mula2 ms br nikah amik juga planning pill takut bunting pelamin.. then lepas majlis kawen takde amik dah.. takut effect dr planning pill tu sbb amik awal sgt. tp tak banyak pun... lps kena nasihat dgn kwn2 trus tak amik dah
Syirah period umo 10 thn. masa tu bulan puasa. Syirah salu period mesti lebih dari 30 hari. kadang² sampai 40 hari baru period lagi. normal ka tu?
safiyyah osman said…
azuin :: lambat eh..hihihi...sampai mak pun nek risau..
safiyyah osman said…
lekatlekit :: wau..awal ambik pil perancang..selalunya..org mmg tak bg ambik awal2...:)
safiyyah osman said…
syirah: kalau umur bawah 23tahun ok lagi tue:)...time remaja mmg hormon tak betul sgt..jgn risau ok:)
Faarihin said…
teringat kat member.. umo 16 baru dia kena period..
Ayuraza said…
haha..
ye..mmg aderpown org tak reti kire..hehe..i la tuh..muahaha..
main hentam je kan..tp since da kawin mmg kire siap2..kot2 terlajak perahu..ngeh2..
until now..i'm 16 next year will be 17 but my period not coming yet..apa yg perlu dilakukan ek?? risau tu mmg ada...tapi entahlah..huhuh
Ummi AmnaAmzar said…
ummi suke bc entry2 awak ni...bukan yg ni je tau...semua..sangat best olahan ayat awak..
safiyyah osman said…
ummi :: salam ummi..alamak..segan la umi...ayat mcm budak2..hihi..thanks umi:)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di