Skip to main content

jangan bunuh kucing itu..dia tak berdosa.

assalamualaikum..

kucing haiwan yang paling disukai oleh nabi kita...di kurniakan dengan rupa paras yang comel...dijadikan untuk buatkan kita melihat menjadi sayang ...

aku memang gila dengan kucing....:)....dulu aku ada seekor kucing yang aku bagi nama BOK...dia kucing paling aku sayang..............................bila demam aku bawa pergi klinik....suapkan ubat...jaga sampai dia sembuh.....bila kaki dia hampir nak kena potong...aku bawa pergi klinik...jaga macam baby...dia nak kencing nak berak..aku teman....sampai dia sudah lepas hajat..sama sama jalan masuk rumah....:)...rindunya dekat BOK..

tapi jodoh kami nak hidup sama sama tak panjang....dia dah tak ada sekarang...T__T...lepas dari BOK...aku ada jumpa seekor kucing dekat satu kedai makan area sungai petani...time tue aku tengah makan dengan adli...tengah tengah makan aku nampak sekor anak kucing nih..comey...tapi dia duduk diam ja..bila aku panggil dia buat bodo...bila tengok lama lama baru perasan dia punya kaki sakit..patah...

aku tengok dia dah lemah gila...aku minta izin adli nak bawa kucing tue balik..yala.kan naik kereta adli..mana tau dia xmau kereta dia busuk....bila aku angkat ja dia...bau dia macam bau bangkai...memang busuk gila weh..leps tue dia macam takut..aku terus letak dekat dada..biar la time tue baju aku kotor pun...dia duduk diam ja..dalam kereta dia pandang ja aku.....sampai la dekat rumah...

aku cuci luka luka dia..time tue dia memang tak boleh bangun...aku pergi dapur...aku bancuh glukos..aku gaul glukos dengan nasi tambah ikan sikit...time tue aku rasa dia umur dalam 2 3tahun kot..sebab kecik lagi....dia bangun makan..billa dah minum air glukos tue dia macam ada tenaga sikit...

malam tue aku snap snap gambar dia..

cokie..
malam 1st aku jumpa dan bawa dia balik..



mulot dia macam pernah terseret...
aku sapu minyak gamat..


esok pagi tue..sebelum pergi kerja..aku dengan mak bawa dia pergi klinik KERAJAAN....perut dia memang aku dah agak mesti cacing...bila dah bawa tue...jadilah aksi yang memang bagi aku ORANG KERAJAAN NIH PERGI KERJA GOYANG TELOQ ja....macam LADYRYE cakap tak semua orang kerajaan macam tue..tapi sapa macam cili dia rasa pedas:)..

time bawa tue..aku masuk dekat bahagian lab dia kot tak silap..dekat situe ada satu tempat untuk letakkan kucing kita..jauh dari pintu masuk...then tunggu doktor tue datang...dia LANGSUNG tak masuk tengok cokie..dia cuma berdiri depan pintu ja...

doktor :: saya bagi awak dettol awak kena cuci sendiri kaki dia..(lepas aku cakap kaki cokie kotor dengan macam patah)..

aku :: dettol tue ja ka?

doktor :: saya bagi sekali ubat cacing....kaki dia tue bukan patah....

terus dia belah macam tue ja tanpa tengok cokie dekat dekat weh...apa perasaan ampa??...aku terus cakap 

aku :: kalau macam nih bek tak payah jadi doktor!!"..

lepas dah bayar ubat semua..patek lagi atas angin RM15...macam tue ke check up haiwan sakit??1st time aku pergi klinik haiwan KERAJAAN punya...menyesal!

kaki macam nih dia cakap tak ada apa apa..
cokie dah terjengket jengket..

bila balik dari situe..bagi dia makan ubat lepas tue terus pergi kerja.malam tue balik pukul11 tengok dia dah sehat sikit..lega hati aku weh...

masuk hari ketiga dia makan ubat..malam tue baru aku perasan....dari badan dia ada keluar ulat sampah......aku ambik satu satu buang....lepas letak minyak gamat satu badan dia....bawa dia masuk tidur dengan aku....masa nih dia dah lalu makan...

esok tue....aku nak pergi ambik lesen kereta..aku bangun pagi tue tengok dia dah tak larat......dekat punggung dia ulat sampah tue dah banyak.....maybe ulat ulat tue panas sebab aku bagi dia antibiotik...banyak sangat ullat tue keluar..dia pandang ja aku...

time tue dah taw dia dah nak meninggal..cepat cepat aku ambik camera snap gambar dia...T___T

time nih dia memang langsung tak boleh bangun.



nampak tak ulat yang dekat dengan punggung dia tue..


i miss u cokie..

dia sempat ada dengan aku 4hari ja..

rindu.

semoga kau terus aman disana cokie syg..
even kita dapat stay 4hari ja..
tapi kehilangan kau sangat berbekas dekat hati aku.
doakan aku.
T____T


kalau tengah tengah makan ada kucing mai dekat gesel gesel minta makanan.bagi je...jangan sepak sepak suruh dia jauh...kucing nih haiwan yang tak pernah berhenti berzikir....kita buat baik dengan dia..dia akan sentiasa doakan kita:)..


Comments

Azah said…
baru semalam, kucing sy kena racun dgn nenek jiran sebelah. sedih teramat :'(
ruby zaizi said…
ala sedehnye entry ni..ni yg rasa emosional ni wlupon xminat kucing sobks
azwniesd said…
ya Allah. rendunya dekat kucing-kucing aku.
skrng dah tak bela apa pon. sobssss T______T
Saya je said…
cokieeeee ♥ :'(
walaupun aku fobia ngan kucing sejak dia cakaq kaki aku masa aku umoq 2 tahun, aku tak la sampai sanggup bunuh atau kaih dengan kaki..

sebab aku takut, baik aku lari jauh2! hahaha!
Anonymous said…
malin pun takut nk pegang kucing , tp baca entry ni sedihh pulak
norlyn said…
T__________T
sian kucing tu,
Anonymous said…
i owned 17 stray cats at my hommie.
God Bless!
i.k.o said…
cdey! T____________T
keciannnnn
Aefa Aerisya said…
sedihnya. kesian gn dia.. rindu gn kucen aefa kat umah :'(
so Atirah said…
Alaaaa..sedih nyaa.. Tirah dpt rasa jugak.. huhu
Idati Malek said…
aduh....sedihnye....nak nangis................
♥ Izni ♥ said…
sumpah
susah iz nk dpt kawan cmni
yg penyayang bintg n sanggup wat ape2 4 kucing

* miss my cat =(*

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi