Skip to main content

perancangan sempurna sebelum majlis perkahwinan

assalamualaikum..

sharing is loving..:)




6-12 bulan sebelum hari


  1. Tetapkan hari dan tarikh perkahwinan anda.
  2. Pastikan tarikh yang di pilih tidak bercanggah dengan mana-mana agenda keluarga lain.
  3. Tentukan bajet serta anggaran kos perbelanjaan perkahwinan.
  4. Kongsi simpanan untuk mempercepatkan serta menggandakan simpanan.
  5. Sediakan ‘checklist’ perkahwinan anda supaya perancangan berjalan dengan lancar.
  6. Lantik seseorang yang anda percayai untuk bersama-sama dalam proses perancangan majlis anda.
  7. Tetapkan tema perkahwinan yang diinginkan mengikut minat dan kesesuaian.
  8. Tentukan jumlah tetamu yang akan diundang.
  9. Tempah segera tempat untuk mengadakan resepsi perkahwinan.
  10. Buat pemilihan catering dan menu untuk hari langsung.
  11. Sediakan daftar tamu untuk menganggarkan bilangan tempahan kad.
  12. Pilihlah pengapit wanita dan lelaki yang bertanggungjawab sebagai PA anda di hari langsung.
  13. Temui dan kunjungi pereka pakaian pengantin, tentukan serta pilih busana pengantin.
  14. Jangan lupa menjaga adab dan pantang-larang sebelum hari penting anda. Semuanya ada hikmah dan kebaikan yang tersembunyi di sebaliknya.
  15. Mula menjaga pemakanan untuk menjamin tubuh yang sihat di waktu persandingan.
  16. Kurangkan aktiviti social.
  17. Mula mengurangkan belanja seharian, usah boros dan mula menabung.
  18. Rancang percutian bulan madu anda, lakukan tempahan tempat, tiket serta kenderaan.


4-5 bulan sebelum hari


  1. Tempah waktu dan tempat pernikahanan beserta dengan juru nikah.
  2. Persiapan awal membolehkan anda membuat tinjauan akan harga dan reka bentuk kad yang diinginkan.
  3. Bertindak lebih awal, anda boleh mendapatkan khidmat mak andam kegemaran.
  4. Membuat pilihan tema warna busana pengantin yang akan dikenakan serta bunga tangan mengikut kesesuaian.
  5. Menempah busana pengantin lelaki sepadan dengan pengantin wanita.
  6. Beli atau sewa busana untuk pengapit pengantin wanita dan lelaki.
  7. Mula tetapkan dekorasi ruang majlis/pelamin mengikut tema warna yang di tetapkan.
  8. Mula tetapkan dekorasi pelamin mengikut kesesuaian tema serta pakaian.
  9. Memberitahu seluruh ahli keluarga akan tema pakaian di majlis resepsi anda nanti.
  10. Tempah dan hubungi jurufoto serta juruvideo sebelum majlis mahupun selepas majlis.
  11. Membuat tempahan awal kenderaan pengantin dan pengiring pengantin
  12. Tempah dan buat pemilihan kek pengantin mengikut tema majlis.
  13. Tetapkan pengerusi majlis yang bisa menghangatkan majlis persandingan anda.
  14. Tempah PA Sistem/ Sistem Bunyi bagi memainkan lagu-lagu pilihan anda.
  15. Lantik DJ yang bisa memainkan lagu selari dengan kehendak pengantin.
  16. Tempah kumpulan pemain Kompang untuk upacara lintas masuk ke dewan/khemah berlangsungnya majlis.
  17. Jika berkemampuan, anda digalakkan menjemput kumpulan pemain Gamelan atau Caklempong untuk memeriahkan majlis anda.
  18. Mungkin juga menarik jika menjemput Penari Kebudayaan atau Penyanyi jemputan begi menyerikan lagi majlis gemilang anda.
  19. Menempah cincin kahwin untuk majlis nikah.
  20. Mula membeli barang hantaran satu persatu.
  21. Lakukan diet atau senaman untuk tampil sihat dan segak pada hari bersejarah.
  22. Semak destinasi bulan madu pilihan.
  23. Pastikan tempahan sudah di tetapkan.


2-3 bulan sebelum hari


  1. Daftar kursus kahwin bersama pasangan dan hadiri bersama-sama pasangan anda agar segala maklumat dan ilmu dapat dimengerti bersama.
  2. Mendaftar di pejabat kadi.
  3. Isi borang permohonan serta sediakan segala dokumen berkahwin yang boleh didapati dari pejabat Jabatan Agama daerah anda mengikut kad pengenalan.
  4. Sertakan bersama surat akuan bujang yang dimateri dengan cap syarikat tempat anda bekerja.
  5. Kemudian dapatkan tandatangan jurunikah atau wakil jurunikah atau ketua kariah tempat anda.
  6. Bawa bersama dua orang saksi semasa anda mendapatkan tandatangannya.
  7. Lakukan medical check up seperti HIV test dan lain-lain.
  8. Mohon cuti sekurang-kurangnya dua minggu lebih awal.
  9. Maklumkan tentang perancangan perkahwinan itu kepada ketua anda.
  10. Siapkan semua kerja di pejabat yang telah dimulakan. Agar tiada pihak yang rasa terbeban sementelah anda bergembira membuat persiapan.
  11. Pastikan segala urusan di tempat berbulan madu sudah selesai. (buat pasport jika perlu)
  12. Hubungi pereka pakaian pengantin anda untuk fitting.
  13. Persiapkan segala barang hantaran untuk dihiasi di atas dulang hantaran, lantik seseorang untuk persiapkan dulang hantaran.


6-8 minggu sebelum hari


  1. Semak semula senarai tetamu.
  2. Tulis dan atur pengiriman kad undangan kahwin.
  3. Semak urusan dengan jabatan agama, jurunikah, saksi dan pihak yang terbabit dengan majlis akad nikah.
  4. Atur serta menetapkan menu makanan dengan pihak catering perkahwinan anda.
  5. Adakan sesi percubaan makanan bersama-sama caterer anda.
  6. Mula menyiapkan cenderahati bingkisan buat tetamu yang hadir.
  7. Lakukan make-up trial dan dandanan rambut bersama mak andam pilihan anda.
  8. Mula membeli kasut dan acessories tambahan.
  9. Susun dan garap muzik pilihan yang bakal didendangkan semasa majlis berlangsung.
  10. Buat satu temu janji bersama Pengacara Majlis untuk membuncangkan perjalanan majlis itu nanti.
  11. Diskusi juga harus di adakan bersama DJ serta pihak pengurus PA Sistem, agar perjalanan majlis selari dengan permintaan pengantin.
  12. Buat persiapan terakhir untuk semua kelengkapan.
  13. Sediakan jadual perjalanan majlis badi memudahkan orang yang terlibat.
  14. Membuat jadual penerimaan beserta checklist bagi memudahkan proses penghantaran daripada segala tempahan: kek, khemah, bunga-bungaan, cenderahati, hantaran, hiasan pelamin dan lain-lain.


4-5 minggu sebelum hari


  1. Kad jemputan perkahwinan mula di edarkan kepada tetamu serta VIP.
  2. Ambil pesanan cincin kahwin.
  3. Mula memesan traveller cheque/mata wang asing untuk berbulan madu.
  4. Orang-orang yang bertanggungjawab untuk melancarkan perjalanan majlis mula agresif dalam proses terakhir.
  5. Membuat semakan checklist untuk memastikan segala perkara berkaitan sudah ditempah dan dilakukan.
  6. Bertemu dan berbincang bersama jurufoto majlis anda tentang konsep serta gambaran majlis yang anda mahukan di dalam gambar kenangan anda nanti!
  7. Tidak ketinggalan, pastikan juruvideo juga tahu akan perjalanan majlis serta tetamu mana yang anda mahukan berada di dalam rakaman videao itu nanti.
  8. Pastikan dulang hantaran telah siap mengikut warna tema yang telah ditetapkan.


2-3 minggu sebelum hari


  1. Jadual acara telah ditetapkan, buat salinan dan edarkan kepada orang-orang penting majlis: keluarga pengantin, para pengiring, jurufoto dan juruvideo.
  2. Kemaskini jumlah tetamu yang diundang dan hal-hal lain yang diinginkan kepada pihak hotel atau catering.
  3. Tetapkan semua pesanan dan detail untuk bunga, sewa kenderaan, jurufoto, dekorasi, kek, band music dan lainnya.
  4. Sediakan susun letak pelamin, kerusi meja, kanopi atau dewan serta lain-lain supaya kelihatan tersusun.
  5. Mencuba busana pengantin lengkap dengan aksesorinya. Periksa ukuran, keselesaan dan sebagainya, bila ada yang harus disempurnakan.
  6. Pastikan juga pakaian tema untuk pengapit pengantin lelaki dan wanita agar selari dengan konsep persandingan anda nanti.
  7. Biasakan menggunakan kasut yang akan digunakan di hari pernikahan agar terasa lebih selesa.
  8. Siapkan barang-barang yang akan dibawa ke rumah mertua.
  9. Lakukan urutan badan serta spa untuk menaikkan seri pengantin.
  10. Tidak ketinggalan, lakukan rawatan rambut agar kelihatan kemas, menarik serta mudah di uruskan di hari persandingan anda.
  11. Rawatan muka juga perlu agar muka tidak kelihatan lesu di hari langsung.
  12. Jangan lupa juga, jalani rawatan manicure dan pedicure.
  13. 1 minggu sebelum hari
  14. Berehat dan yakinkan diri dan pasangan anda semuanya akan beres.
  15. Pastikan semua perkara berjalan dengan lancar.
  16. Lantik seorang ahli keluarga terdekat untuk meneliti kelancaran acara.
  17. Kumpulkan segala hantaran.
  18. Mula berkemas untuk berbulan madu, lengkapi dan beli keperluan yang penting.
  19. Pastikan sekali lagi semua pesanan yang telah dilakukan, sekadar untuk mengingatkan.
  20. Bila tiba sehari sebelum hari langsung, lantik seorang pengukir inai untuk melukis inai di jari jemari bakal kedua mempelai.


Hari Berlangsungnya Perkahwinan


  1. Kosongkan fikiran serta nikmati masa untuk bersendiri untuk menenangkan hati dan fikiran sebelum upacara akad diadakan.
  2. Bagi yang beragama Islam, eloklah sekiranya majlis Khatam Al-Quran diadakan di waktu pagi sebelum upacara pernikahan berlangsung.
  3. Jangan terlalu memikirkan tentang perjalanan majlis kerana ada orang yang bertanggungjawab telah mengambil alih tugas tersebut.
  4. Bertenang dan ukir senyuman manis di waktu pernikahan.
  5. Semasa acara resepsi luangkan sedikit masa untuk bertegur sapa serta mengucapkan terima kasih kepada tetamu yang hadir.
  6. Pastikan senyuman sentiasa terukir di wajah kerana lensa kamera sentiasa fokus kepada kedua mempelai.

Comments

safiyyah osman said…
sumber dari blog yang saya kredit kan tue.maybe awak terlepas pandang.
Anonymous said…
Dalam banyak2 hal .. saya paling suka hal nie.
.. terima kasih kerana bangkitkan kenangan silam dengan post nih.

.. setiap penulisan ada ceritanya.. tahniah awak.
. :)

my web page: Tips Isteri Power

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..