Skip to main content

tutorial :: DIY kotak doorgift.

assalamualaikum...

aku belajar dekat internet juga:)...mula mula nak belajar aku cuma guna kertas A4 biasa ja:)..bila dah ingat step baru pergi beli kertas A4 yang keras...tapi jangan keras sangat..aku guna kertas A4 yang berat 280grm ja...:)..

kalau guna kertas A4 yang keras sangat nanti terlalu nampak kesan lipat...:)..so jom..tapi aku guna webcam ja taw buat tutorial nih:)..


step 1

 kertas mesti berbentuk seperti diatas..
kalau kita guna kertas A4 kita kena buat segitiga lepas tue kena potong kertas yang lebih tue..


step2
 buat seperti gambar diatas..
buat bentuk segitiga..
buat pada kedua dua belah..


step3
 bila bukak jadi macamnih..
*saja garis nak bagi nampak..hihi*

step4

 lepas tue lipat macam gambar diatas..
buat pada kedua dua belah

step5

 lepas tue kita akan dapat line macam nih..
mesti nampak bentuk macam dekat atas taw..


step6
 lipat kertas seperti diatas
!
!
 seperti ini..
!
!
 sampai jadi bentuk macam sampul surat..
!
!
 ya akhirnya!!
sampai jadi petak empat segi sama


step7
 lipat kertas empat segi sama seperti gambar diatas..
dan
gambar dibawah

 dia akan jadi seperti ini..
*ulang step 7 untuk sebelah lagi ya*


step9


bila dua dua belah kita dah lipat macam gambar step 7..
kita akan dapat bentuk macam gambar diatas..
dan
gambar di bawah.




step 10
 bukak kertas yang dilipat 
*tiru gambar diatas*

step 11
 lipat lagi seperti gambar diatas..
sehingga menjadi seperti gambar dibawah..





step 12
 lipat segi tiga yang lebih pada sebelah kanan dan kiri ke belakang..
kertas kita akan jadi seperti ini selepas segi tiga itu dilipat ke belakang




step13

 lipat kertas sehingga menjadi seperti gambar diatas..
 *anda akan dapat 3segi empat sama*
*anda perlu lipat segi empat sama yang pertama dan ketiga sahaja*
*segi empat sama itu dilipat menjadi segi tiga*
*so kertas akan menjadi seperti diatas*


ulang step 13

step 14


anda akan mendapat bentuk seperti ini..

step 16

lipat bahagian hujung seperti ini..
*buat untuk sebelah yang satu lagi..*

 seperti ini..

last!

tadaaaaaaaaaa!!!

faham tak??hihihi..senang ja..cuma bila kita xpernah buat rasa macam susah..macam banyak gila step...ini step paling detail kot..tue yang jadi sampai step 15 ..hehe..time belajar tue hari 6step ja..hihi..

ini kotak yang aku tengah DIY..
baru siap 5opieces:)

selamat mencuba!









Comments

aennurfyqa said…
kak piyaaaa... mcm mna nak buat penutup dia pulakkkk???? hehehe
safiyyah osman said…
aen :: penutup dia step y sama..cuma aen bgi kecik sikit kertas A4 tue ok:)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..