Skip to main content

preparation my E day.

assalamualaikum..

dah sebulan dah aku selamat jadi tunang adli..tinggal lagi beberapa hari ja nak masuk dua bulan.sumpah sekejap ja rasa...dan aku dengan dia pun dah setahun..kalau boleh nak cepat cepat nikah....nak hindar dari buat maksiat dan dosa...ntah kenapa bila aku kenal dia..aku jadi xsabar nak jadi sah...kalau dulu..jangan harap aku nak pikir pasal kawin...maybe sebab dia my MR.RIGHT...hihi..insyallah..:)

aku nak cerita pasal preparation untuk e day yang dah nak dekat dua bulan berlalu....

aku jumpa parent adli subuh subuh taw..haha..pernah ke bf korang bawa jumpa bakal mak mentua time time subuh??..ahahaha...tapi adli buat ok..1st time jumpa subuh 14hb.2.2010 kalau tak silap..tapi yang pasti time tue raya cina....

sampai dekat rumah parent dia dekat parit buntar pukul 6.30pagi..dia balik dari KL..terus ambik aku bawa pergi jumpa parent dia..

bila jumpa mak dia yang usul kan suruh bertunang.so start hari tue..kami dah plan akan bertunang bulan 9 raya ketiga..nih kira plan antara aku dengan adli ja.

kami mula cari barang..

1. bulan 3,aku turun sepang untuk servey barang dekat nilai 3...aku tengok harga dulang..satu satu kedai aku masuk...semua harga dulang harga RM15.00...so aku plan dengan adli nak beli 10dulang...

2. masuk tengah bulan3, aku pergi lagi sepang dan turun nilai 3 untuk beli dulang..aku beli 10dulang..dulang dulang tue adli yang tolong bawa balik sungai petani time dia cuti balik kampung.

3. aku listkan barang barang yang nak buat hantaran.yang nih banyak kesilapan...biasa la 1st time kan...aku habis dekat hantaran dekat RM500...dan harga yang sama juga kalau tempah orang tolong buatkan..tapi aku nak buat sendiri...kepuasan hati sendiri kan..:)..walaupun xelok mana..tapi kerja keras sendiri..:)..

4. bulan 4 macam tue aku dengan adli turun nilai 3 lagi sekali servey untuk beli kain buat baju nikah..kami pilih warna putih bersih.tengah bulan4 macam tue baru beli.

5. bulan 5 aku terjumpa satu kain nih jual gila murah dekat jusco perda..RM60..aku beli sebab aku nak buat baju untuk pakai time bertunang...tapi..AKU KENA TIPU!!!...kain lace dia langsung xcukup 2meter!!..last last terpaksa sewa baju.

6. aku mula ikut majlis kawan kawan rapat yang dah nak bernikah...aku mula berkawan dengan orang orang yang bakal jadi bride...hihi..dari situ aku kenal mak andam...aku taw sikit sikit tentang preparation untuk bertunang dan bernikah...

7. dalam bulan 7 aku usaha siapkan semua hantaran...:)...aku cari sponsor sponsor..untuk save budget..ahahaha..dan syukur ramai member member yang sponsor hantaran untuk bertunang..:)

8. bulan 9..sehari sebelum majlis aku dengan adli keluar beli barang barang untuk buat jamuan esok harinya....penat den!..aku buat bihun sup dan nasi tomato..bihun sup buat sendiri..nasi tomato catering...

kesimpulannya...

buat persiapan awal awal....jangan buat last minute..dan sebelum buat apa apa,minta pendapat dari orang yang lebih tua..yang lebih tahu...

macam aku segalanya sendiri..xada sesapa ambik port...semua aku urus sendiri....mak tolong kemas rumah dan pastikan keadaan rumah tiptop:)...

dan aku sangat bersyukur punya bakal tunang yang sangat memahami.:)

p/s :: aku beli barang guna duit PTPTN.:)..

Comments

LILI said…
kranya x lama jugak eh korg kenal
safiyyah osman said…
azuin :: xlama kenal..baru ja:)
yuyu said…
org pb?sekampung sy la..btw, tq dgn tips yg diberikan..sgt2 membantu..

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di