Skip to main content

TIPS :: TIP TIP membuat persiapan untuk hari pertunangan.

assalamualaikum..

aku nak share apa yang aku tahu TENTANG PERSIAPAN e day..apa yang perlu kita fikir untuk Eday kita..


1. budget...kita kena istimate siap siap berapa budget untuk hari separa besar kita...untuk buat hantaran berapa RM...untuk beli doorgift...kena istimate kalau budget kita kurang $$$$...:)

2.baju @ outfit untuk hari separa besar...kita nak beli kain sendiri atau nak sewa sahaja....kena plan siap siap..kalau nak suruh tailor buat..kena awal awal...nanti bila jadi perkara yang tak diingini kita boleh tukar plan..:)

3. hantaran..berapa balas berapa...hantaran nak buat sendiri atau nak minta orang buatkan...bagi aku..orang buatkan dengan DIY sendiri..RM lebih kurang ja..:)..kalau nak contact number orang yang buatkan hantaran adli boleh..gerenti puas hati dengan kerja tangan sis tue:)..i gerenti..:) just email me ok:)

4. berapa jumlah tetamu yang nak dijemput..selalunya jemput kawan kawan dan sahabat ja..tapi zaman sekarang setengah tue buat macam kenduri...so lagi ramai tetamu lagi besar $$ akan keluar..kena pikir siap siap..:)

5. mini pelamin..buat pun ok xbuat pun ok..:)..sekarang harga standard untuk mini pelamin boleh dapat RM300.itu yang area sungai petani dan kedah...tempat lain xtau:)

6. idea untuk mini pelamin nak guna bantal besar atau kerusi...ini pun kena pikir..so bila jumpa dengan vendor untuk diskus xada la kosong dengan idea kan..:)

7. make up..make up untuk bertunang selalu kan or kalau boleh ambil yang simple ja:)..jangan tebal tebal..tebal tebal simpan time nikah nanti..stantard harga boleh dapat dalam RM100++...

8. hidangan apa yang nak kena prepare..kalau buat majlis petang..boleh ja belasah buat bihun goreng..hihi..kalau tengah hari buat nasi pun sodap..:)...macam aku dulu..dua dua ada..nasi dengan bihun sup:)

9. doorgift..kalau ada extra $$$ boleh ja.:)..bagi untuk pihak lelaki...macam aku..aku xbuat..pihak lelaki datang ramai 8biji kereta...:)..

10. planning..bagitaw siap siap dekat parent apa yang dah kita bincang dengan bakal tunang..ini penting..:)..nak mengelakkan "terlebih letak harga hantaran"..hihihihi..macam aku..aku bincang dengan adli siap siap dan bagitaw mak dengan ayah berapa yang adli mampu..:)


p/s :: perasaan time bertunang paling xboleh lupa..:)





Surprise your loved ones by buying them gifts from @Jipaban. You don't have to stress your leg going from shop to shop to find the perfect gift. It's just a click away! i love you!
klik sini kejap:)..terima kasih..

Comments

Aqma Nazri said…
fiya~
sangat berguna info nih utk akak n bakal tunang akak. thanks a lot. huhuhu. cayang fiya~~
safiyyah osman said…
sis..itu ja la dpt share pun..hihi...
ChentaMomon said…
ada nya ..tip ni bleh gne jgk..ni.
Anonymous said…
tq

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim