Skip to main content

Part2 :: apa yang perlu pikir sebelum hari pertunangan?

assalamualaikum..

aku nak share apa yang kita perlu pikir time hari pertunangan.nampak macam xada apa..tapi bagi aku penting..


1. pukul berapa kita nak pergi make up?...ini penting sebab kalau ppergi awal sangat takut nanti makeup dah berminyak...dah tak cantik..

2. ingatkan mak andam kita seminggu dan 3hari sebelum majlis...PENTING!nanti takut dia lupa...

3. tanya mak andam pukul berapa paling cantik untuk kita datang kalau hari kita bertunang tue dia perlu make up ramai orang...

4.  pukul berapa pihak lelaki nak sampai?..ini lagi penting..kena plan nak pihak lelaki kena sampai macam yang dijanji...

5. hari majlis kita..kalau buat time hari raya..kena pastikan pihak sana sampai dan gerak lebih awal untuk mengelakkan jalan jem...

6. berapa jumlah tetamu..ini kena betul betul ambik tahu..takut nanti makanan tak cukup...hihi..tuan rumah juga yang malu..

7. pukul berapa kawan kawan nak datang...lebih baik minta kawan kawan datang lepas kita dah habis make up..so sempat jumpa...

8. nak sarung cincin dimana??...nak buat dekat ruang tamu atau dekat dalam bilik...tapi sekarang kebanyakkan buat dekat ruang tamu..huhu..time nih semua mata pandang kita ja..:)

9. kasut..perlu atau tidak...kalau aku just duduk dalam rumah ja..so tak perlu..kalau ada yang akan shoot dengan OP memang perlu la kan..:)

10. plan siap siap dengan bakal tunang perlu bawa duit sedikit atau pun tidak...selalaunya ikut adat kena bawa..tapi lain adat lain cara nya..:)


itu jala..sebab time bertunang itu hari aku tak terpikir pun semua nih..so jadi pengajaran..semua tue penting..bila kita xplanning betul betul keadaan jadi kelangkabut...

pihak lelaki dtang lambat sebab stuck dekat highway sebab jem..aku pergi make up terlalu awal..kawan kawan datang time aku tengah otw pegi makeup..macam macam..tapi makanan memang cukup even yang hadir seramai 300orang:)..ramaikan...tetamu kita kena pikir betul betul..:)


p/s :: untuk yang nak bertunang selamat bertunang!!!!

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..