2 December 2019

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA..

Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh.

Sumpah best gila gila!
IMDB 8.8

-------------------------------

Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha..

Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2!

Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi!

Dan movie ni juga dia tunjuk pasal ayah-anak punya relationship. Part ayah dengan anak ni memang sedih gila. Memang meleleh ayaq mata.


Polis yang mula hebat gila. Tapi lama-lama hebat bagi arahan ja hahaha..
Dia antara watak penting la dalam cerita ni.


-----------------------


 Ni hero, Dili nama dia. Tak payah jadi hensem pun. Lakonan dia memang tiptop.
Riak muka dia...nangis dia memang nampak real gila.
Macam geng-geng Namron, Beto.. berlakon jeneh tak nampak fake.



Dan lagi makan sebelum berjuang.
Dia makan sebaldi Nasi Briyani oi!
Nampak sedap gila ayam masala depa masak dalam movie ni..hahahahaha

---------------------------

Ok cerita dia start dengan seorang polis baik yang berjaya tumpaskan seorang drug lord yang dah dijaga oleh orang atasan selama bertahun-tahun. Sampai tahap polis tak berani nak sentuh drug lord nan sekoq ni.

Tapi polis baik ni berjaya tumpaskan depa dengan merampas 900kg dadah dengan bantuan orang dalam/orang kepercayaan drug lord ni...so gelabah la drug lord nan sekoq tu.

Jalan cerita movie ni simple dan tak meleret. So hg memang rasa teruja gila. Ok sambung..
So bila dah polis ni sorok dadah tu, drug lord ni marah gila. So dia nak p terjah/bunuh polis baik tu dekat balai polis yang polis tu jaga.

----------------------------------------

Lepas tu kita akan kenal siapa Dili, Dili ni ada anak perempuan yang dia langsung tak pernah tengok dan dia tunggu hingga 10tahun untuk tengok anak dia ni. Dia stay penjara selama 10tahun dan anak dia stay di rumah anak yatim.

So hari yang dia boleh keluar penjara tu, dia pakai hensem-hensem n dia sangat excited nak jumpa anak dia. Anak dia pun excited bila tau yang akhirnya ada orang yang akan datang tengok dia dan jumpa dia di rumah anak yatim tu.

Memang sedih oi! Anak dia sampai tidoq pun tak lena sebab dok tunggu siapalah yang nak datang tengok n jumpa dia.

Dan nak jadi cerita, Dili ni kena tangkap dengan polis sebab dia tak ada kad pengenalan. So polis gari dia dalam trak polis.

Memang akan meremang la tengok scene-scene macamana payahnya dia nak dengaq suara anak dia..nak tengok gambar anak dia..ayooooo..memang power la depa punya susun jalan cerita.

Bila dia dapat tengok gambar anak dia, dengan kita-kita nangis sama naik dengan dia!
Punya hebat depa main emosi penonton

Dili tu nangis memang real weh! Nangis dia jeneh keluaq tak boleh berhenti.

Sedih sangat masa part anak dia call dia n tanya dia, apa kaitan dia dengan anak dia..dia siapa.. Tak dan nak jawab orang jahat mai pulakkkk!

--------------------------------

Dan kita juga akan kenal siapa Napoleon. Seorang polis veteran yang berumur 55tahun. Yang terkejut tergempaq nak kena jaga balai polis yang dia pun bru jejak kaki. Kesian la tengok Napoleon  ni jalan laju-laju p tutup pintu tingkap semua.



Dan selamatlah dia di bantu oleh beberapa orang student yang masa tu di tahan sebab kesalahan mabuk dan buat bising. Watak depa ni nampak macam pisican ja. Tapi sangat berkesan la lakonan depa.

So depa-depa ni terkurung tau dalam balai polis yang dikepung oleh drug lord n geng-geng dia n TER-stuck bersama-sama dengan banduan juga. Salah sorang banduan tu pula adalah kepala kepada drug lord tu..

Balai polis ni nampak ceroi gila. Tapi kukuh gila. Napoleon tu nampak ja ceroi kan, tapi baik dan penuh keberanian juga. Rasa macam nak sua tangan masuk laptop peluk Napaleon hahahaha..

Sebab baguih! 

Dan jantung hg akan rasa dupdapdupdap masa Napoleon tu laju-laju lari nak p tutup pagaq besaq luaq balai polis tu.. Ya allah nak guguq jantung aku tau hahahaha..

---------------------------

Dan kita juga akan suka dan geram dengan watak drug lord dalam cerita ni. Walaupun rupa dia macam Shah Rukh Khan.. tapi kejahatan dia macam haraaaammmmm.. intonasi dia bercakap ya tuhan memang scary!!



Nampak macam Shah Rukh Khan kan..serius superb dia berlakon. Nama dia ANBU.
Dia ni kira kepala juga, tapi atas dia ada lagi kepala. Dan kepala atas dia tu yang polis dok cari-cari bertahun.

Tapi tak dapat-dapat. Dan depa tak tau pun muka dia macamana....
Hebat tak hebat la..

So Anbu ni tau ada pengkhianat dalam group dai, tapi dai tak boleh nak agak siapa. Dan pengarah cerita ni pun tak buat kita tertanya-tanya siapakah penghianat tu. Sebab dalam 10-15 minit pertama movie kita dah tau siapa, dan kita akan suka dia!

----------------------------------------


Bila ada watak jahat, scene yang serius..ada juga terselit scene lawak. 
Aku lupa dah nama watak nan satu ni..dia ni kira macam penyeri cerita ni juga la..
Kalau tak ada dia, memang serius betoi la movie ni.


----------------------------------

Oleh itu, ampa wajibbbbbbbbbb tengok cerita ni. Aku xmau cerita detail n bagi spoiler melampau. hahahaha Walaupun aku suka baca review yang ada spoiler..hahaha..

P download ok. Aku Eli yang tolong download. K bye!














 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Hampir Setahun Tinggal Blog. Story Sepanjang Tahun 2019.

Hye, Assalamualaikum.
Fuh nak dekat setahun weh aku tinggal blog. Rindu nak menulis. So far dok menulis di FB ja. Instagram pun kurang post gambar.

Dalam tahun 2019 banyak benda yang jadi. Cuma tak seteruk macam tahun 2015 dulu. Tapi still struggle. Anak pun makin besar. Adelia dah nak masuk 8 tahun dah weh. 8 tahun dah aku besarkan dia.

Aku pun tahun depan dah 31 tahun. Banyak impian aku yang tak tercapai lagi. Dan terlalu banyak la perkara yang tak sangka nak jadi, jadi. Tapi hidup kena teruskan.

----------------------------------

Tahun ni juga aku berjaya capai impian aku yang dah lama aku simpan. Iaitu nak buka kedai makan. So dapat buka. Aku tinggalkan sekejap Purebysafiyyahosman. Now aku kembali semula ke Purebysafiyyahosman.

Eli perlukan aku 100% untuk run PbySO. So aku kembali ke Purebysafiyyahosman. Aku stop sekejap impian aku yang satu tu. Good Good Lucksaa.

Aku start Good Good Lucksaa pada awal bulan 7/2019 kalau tak silap. Best sangat berniaga makanan. Aku suka. Tapi bila terpaksa deal dengan orang yang busuk hati, lepas 3bulan aku stop berniaga. Kemudian aku sambung balik dalam 1bulan++ dekat 2bulan. Pastu now aku ambil keputusan untuk stop teruslah.

Boleh baca sini kalau nak tau full story pasal bisnes makanan yang aku sayang tu. Ini kes pertama.

Gosip 1
Gosip 2

Stop for good. Dan fokus pada PbySO, Eli dan Adelia. Lagi pun PbySO kan cinta hati aku yang pertama. So yeahhhh! Usaha tangga kejayaan.


Kami juga dah create channel Youtube sendiri.
100% idea dari Eli.


-------------------------------------------

Doakan kami guys. Semoga yang baik-baik saja untuk kita semua. Penat, jatuh tu adat kehidupan. Semoga kita kuat untuk bangkit semula. Amin. Apa saja benda buruk yang jadi, itu semua pengajaran untuk kita..

Bye.
Assalamualaikum.











For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

30 August 2018

Keistimewaan Jadi Agent Che Nor Dibawah Dalila Jamaludin.

Hye. Assalamualaikum.
Ingat dak tagline kita, Ingat Che Nor, Ingat Dalila Jamaludin! ha gittuh.
Stokis Che Nor yang Paling terbaik woooo!

Friendly. Servis cepat. Tanya banyak soalan pun sabar ja dia jawab. Memang best. So now dia tengah cari agent tau. Keuntungan sampai 108% tau. Banyakkkkk tu.


ok ini nak cerita apa yang istimewanya kalau jadi agent bawah stokis hebat macam Kak Dalila Jamaludin ni.

10 KEISTIMEWAAN MENDAFTAR MENJADI EJEN JUALAN SAH CHE NOR FOOD (CNF) 

1. Layak menikmati untung runcit maksima up to 76%~108% 

2. Layak menikmati sebarang diskaun atau promosi yg dibuat oleh HQ CNF

3. Layak join Contest ejen setiap 2 bulan 

4. Layak join Cabutan Bertuah yg akan dilakukan secara mengejut 

5. Layak join group support FB dan Whatsapp untuk kita refer order yg masuk melalui HQ CNF 

6. Layak menggunakan NO ID EJEN untuk sebarang bentuk periklanan di media sosial atau offline. 

7. Setiap hujung tahun ada sumbangan Back To School (Hamper barang masuk sekolah) utk anak2 ejen yg terpilih. 

8. Layak join sebarang event dan seminar anjuran HQ CNF 

9. Layak mengikuti rombongan lawatan ke Kilang CHE NOR FOOD yg akan dijadualkan.

10. Ejen Aktif dengan jualan tertinggi adalah diutamakan untuk Upgrade menjadi Stokis.

-------------------------------------------------------------------------------

Produk Che Nor lani bukan ada 1-2 jenis ja tau. Lani ada banyak gila!!


Tengokkkkk
Banyakkkk uolls,

Aku dah ada Sambal Garing, Sambal udang dengan rempah satay dia.
besttt wooo!
sedap walaupun sambal dia dah tak sepedas dulu.

So uguys, kalau nak jadi agent, boleh roger Kak Dalila Jamaludin ok.


Dan boleh tengok page Kak Dalila juga.

Cepat p roger n grab peluang jadi agent bawah Kak Dalila ok.
bye!
Selamat berniaga.









































For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

KELAS ONLINE / PJJ DAPUR NANAFARHANA

Hye. Assalamualaikum.
harini nak cerita pasal kelas PJJ buat kek dengan Nana Farhana.

Ya zaman dah maju uolls, sekarang belajar buat kek n segala macam kuih guna kelas PJJ ja uolls. Lepas tu uolls berniaga. Guna bahan yang berkualiti. Insyallah memang boleh buat duit.

Besttttttttttt! Dan fyi juga, Nana Farhana ajar uolls guna bahan yang premium ya. Bukan guna bahan yang murah-murah tu. Dia ajar guna bahan premium ja tau. tu yang best tu. So bila kita berniaga, kita tau nak guna bahan apa yang bagus yang bila customer makan kek kita, dia tak ingat yang lain dah.

Apa yang ditawarkan oleh Nana Farhana :
———————————————————
BASIC BROWNIES:
- diajar untuk susun pelbagai jenis topping
- diajar cara membuat brownies bite (hot selling!)
- diajar teknik membuat kerepek brownies atau nama lainnya crunchy brownies
- diajar cara untuk buat/susun brownies tower
- FREE! resepi salted caramel
.
.
BASIC + CHEESE BROWNIES: 🔥HOT Selling!🔥
- resepi cheese brownies cikgu nana ni ramai kata sedap giler!
- bukan setakat diajar brownies cheese sahaja tetapi diajar juga resepi brownies cheese gula melaka
- diajar untuk susun pelbagai jenis topping
- diajar cara membuat brownies bite (hot selling!)
- diajar teknik membuat kerepek brownies atau nama lainnya crunchy brownies
- diajar cara untuk buat/susun brownies tower
- FREE! resepi salted caramel
.
.
CONGOBARS:
- rasa luar biasa dengan coklat yang “melting” di dalam mulut. bahan premium
- diajar cara letak pelbagai topping
- FREE! resepi salted caramel
.
.
CHOC BUNDT CAKE/CHOC CHEESE LAVA:
- resepi kek coklat yang sangat lembut, gebu dan disukai ramai.
- resepi choc ganache dan cream cheese yang awesome!! 
- diajar cara buat hipster choc bundt cake 🤤
.
.
Method yang digunakan dalam kelas online/PJJ DapurNanaFarhana :

1. step bertulis, bergambar dan video 
2. tips, tricks, dan info
3. perbincangan yang jelas sesama cikgu dan pelajar lain
.
.
.
.
 KENAPA MESTI JOIN?
- keahlian seumur hidup!
- dengan resepi sedap yang luar biasa, pelajar dapat meniaga dengan baik! dah tak perlu cari resepi lain
- segala resepi dan step diajar sangat detail
- hanya menggunakan bahan premium yang menjadi kegilaan ramai orang











Tengokkkkkkkkkkkkk..
Alhamdulillah.
murah rezeki Nana sebab bagi ilmu pada orang.

----------------------------------------

Aku pun dah pernah makan kek n brownies Nana dan anak-anak murid dia. Memang sedap. Tak kelat dan tak rasa muak.

Kira memang sedap la.

---------------------------------------------

So siapa yang nak belajar kelas PJJ ni, roger Nana laju-laju ok.

Berminat boleh whatsapp personal assistant DapurNanaFarhana: 
+60102217745‬ (Siti)






































For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016