Skip to main content

Posts

Safelia Dah Berusia 6bulan.

Hye, assalamualaikum. Last update haritu bulan 11.2020. Ni dah masuk bulan 5.2021 dah oi. Sat ja masa kan. Safelia pun dah umur 6bulan. So far so good. Safelia banyak duduk bawah jagaan Eli since aku busy uruskan Good Good Lucksaa. PbySO pun busy juga. 80% Eli handle PbySO. Ikut umur tipu, Safelia dah 7bulan. Kalau ikut umur betul, Safelia baru 6bulan. Tapi aku dah bagi dia makan bulan lepas lagi. Tapi nasi aku intro bulan ni. Safelia ni lalu makan macam aku. Walaupun tak sedap. Dia akan makan juga hahahahaha.. beza dengan Adelia. Aku intor makanan dekat dia berbeza dari aku intro makanan dekat Adelia dulu. Dulu ikut rules yang 3days tu. Untuk Safelia aku ajar makan macam orang besar cuma teksturs baby la. Aku xnak ajar dia makan puree buah semata-mata. Hari 1st intro makan ja aku start dengan buah avocado. Lepas pada tu aku bagi dia tiap hari makan karbo, protein, sayur & lemak baik. Mula malaih aku nak beli steamer n blender dia. Aku gigih lenyek manual. Tapi dapat teksturs tak b
Recent posts

Akhirnya, Jumpa Susu Formula Yang Sesuai Untuk Safelia.

Hye, assalamualaikum. Aku dah jumpa susu formula yang sesuai dengan Safelia. Alhamdulillah. Safelia dari lahir campur susu fm dengan susu badan. Lepas tu susu badan aku drop terus, so Safelia fully fm. Macam-macam cara aku buat. Makan milk booster jeneh buah kering tu, tak jadi apa. Minum Horlick, tak jadi. Bagi Safelia hisap pun tak jadi. Pam tiap 2jam pun tak jadi. Last makan pil tambah susu domperidone, makan sebiji ja.. tapi aku jadi mengantuk gila-gila. So aku stop. N redha. Kiranya Safelia sempat susu badan dalam 2minggu++, sebab aku pump so dia dapat full susu yang kuning tu. Susu putih ja dan dapat 3x kot. So susu yang aku try untuk Safelia ; Enfalac A+  Safelia sembelit, keja kentut ja. Taik keluar warna macam nak kelabu n bulat kecik2 macam taik kambing. So stop. Frisolac Comfort Keja berak sampaiiiiiiii turun berat badan. Kira dah tahap cirit. Minum ni sebab nak bagi kuning cepat turun tapi nan ado. Tapi sebab dia bagi turun berat badan. Aku stop. S26 Gold Safelia minum keja

Resepi Spaghetti Bolognese Yang Simple

Hye, assalamualaikum. Semalam Eli request nak makan spaghetti bolognese. Dia p beli bahan semua sebab dia kata dah lama teringin nak makan tapi nak aku yang masak sebab aku masak sedap. 😆 kembang i tau hahaha.. So semalam aku masak untuk kami 3beranak makan. Resepi dia mudah ja. Simple tapi sedapppppppp! Ok jom tengok resepi. Bahan yang kena ada ; Spaghetti Daging kisar (agak sendiri) Bawang holland 1 Bawang putih 2 Tomato 1 Carrot (1/4) Mushroom (1tin) Sos bolognese (brand Adabi) Air (1cawan) Garam / mushroom seasoning Cara masak dia senang. Aku tak guna sebarang minyak tau sebab tak suka kuah bolognese yang kaya minyak 😆 Panas kuali, dan masukkan terus daging kisar. Api kena slow. Masak daging kisar ni sampai air daging kering dan daging tu keluar minyak dia sendiri. Bila dah keluar minyak daging, masukkan bawang holland & bawang putih yang dah di cincang. Masuk bawang holland dengan bawang putih. Gaul sampai mesra. Lepas tu masuk tomato. Masak sampai layu n mesra elok. Lepas t

Review & Spoiler Kdrama : Innocent Witness.

Hye, assalamualaikum. Kalini nak review movie dari apps Viu pula iaitu Innocent Witness. Cerita yang berdurasi 2jam 4minit. Cerita dia pasal seorang peguam yang kena bekerjasama dengan seorang budak perempuan yang autisme yang mana daya pendengaran dia tajam dan dia suka main game (apa saja game terutamanya kalau game kira-kira, seminit ja dia pikiaq dapat jawapan.. punya hebat lah! Hahahaha..So lawyer ni try tackle dia melalui apa yang dia minat. Budak perempuan ni kena jadi saksi dia di mahkaamah untuk 1 kes pembunuhan. Rumah orang yang dibunuh tu dalam 1kawasan yang sama dengan rumah budak perempuan ni, tapi jarak rumah tu jauh juga la. Disebabkan dia special, so dia boleh dengar sebarang bunyi yang jauh even kalau kita berbisik pun dia boleh dengaq. Orang normal tak akan dengar. Budak perempuan ni dia susah nak berkomunikasi dengan orang yang dia tak kenai, so jenuh gak la lawyer tu nak dekati dia. Macam-macam cara lawyer tu buat sampailah lawyer tu dapat no fon dia dan boleh berko

Review Buku Safelia : Soft Teether Book For Baby.

Hye, assalamualaikum. Saja nak share n nak review buku Safelia. Kemain baru berapa hari di dunia, ibu dah excited beli buku untuk dia.😆 Aku memang suka beli buku, since Adelia kecik. Dan untuk diri sendiri pun aku rajin beli, kalau travel ke Indonesia, ada duit lebihan memang aku akan singgah kedai buku dekat sana untuk habiskan duit yang ada. Kalini beli untuk Safelia. Haritu masa checkup Safelia, Dr Hema bagitau yang baby akan nampak warna hitam, putih dan warna ketiga yang dia akan nampak adalah warna merah. So aku saja check di Shopee pasal cloth book /teether book black n white, sekali jumpa dan harga dia sangat murahhhh!!! So aku order sebijik macam dalam gambar lepas baca review. Dekat 2w+ juga tunggu sampai sebab dari China. Bila sampai, ya allah sukanyaaaaaa!! Sampai dengan selamat. Material dia non toxic cloth. Tak ada sebarang bau apa-apa bila kita bau. Bila kita keronyok dia pun xda keluar bau apa2, aku try gigit, pun tak ada sebarang rasa pelik. Dan boleh masuk mesin basu

Happy Birthday Kakakku!

Hye, assalamualaikum. Harini keluar berjimba lagi, kalini dengan kakak i pula. Kemarin birthday dia. 19.11.2020 genap umur dia 33tahun. Sat ja dah tua hahahaha.. Makanya aku drive p opis dulu sebab dia ajak naik 1keta ja. Lama gila oi xjumpa hahhaha so banyak la benda yang kami gosip kahkahkahkah... Aku sebelum keluar, aku masak nasi siap-siap dekat Eli, goreng ayam siap-siap. Eli tolong jaga Safelia. Safelia ni senang ja tinggal sebab minum susu dalm botol. Senang nak me time, i like! Lepas settle masak, siap-siap terus p opis. Selfie luuuuuuu... 😆 Lunch di Sushi King, harini Jumaat so dapat rehat lama dari jam 12.30 sampai 2.30ptg. Lepak makan. Sembang non stop. Gelak non stop 🤣 Settle makan di Sushi King, jalan cari SR sebab Pikah kata dia ada nampak SR dalam Amanjaya. Cari-cari jumpaaaaaa! So aku pau dia kek 2slice 🤣, dia punya 1slice. Siap minta lilin tapi lupa tak dak api hahahaha.. so cucuk ja acah-acah. 🤣 Happy Birthday Pikah! Semoga yang baik-baik saja untuk hg & Sarah

Resepi Moi Berlauk & Kangkung Goreng Belacan Yang Simple & Sedap.

Hye,assalamualaikum. Harini nak share resepi moi berlauk dengan kangkung goreng belacan yang simple tapi sedap! Resepi ni aku buat untuk berniaga, ampa kalau nak follow n nak buat jual pun boleh. Insyallah sedap dan cara nak buat dia senang. Untuk moi kita kena ada ; Beras Air ayam (bahagian isi) Serai Halba Rebus ayam sampai air ayam keluar habis & isi ayam tu jadi kering. Pastu ketepikan ayam. Masukkan beras, serai & halba dalam air rebusan ayam. Masak sampai beras jadi moi, api kena slow tau. Masuk garam. Siap. Untuk kangkung goreng belacan ; Kangkung Ikan bilis Cabai hidup merah Cabai melaka Belacan Gula kabung Bawang putih Bawang merah/bawang ros Garam Kicap masin Mushroom seasoning Minyak masak Sedikit air Bawang putih, bawang merah, cabai hidup, cabai melaka, ikan bilis, belacan, gula kabung di blend sampai lumat atau separa lumat. Panaskan minyak, masuk bahan blend. Api kena slow tau. Masak sampai pecah minyak & air bawang semua kering. Masuk kangkung dan sedikit ai